Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Διπλωματικό»... Μουσείο Πέλλας

Το ότι η μουσειολογία υποτάσσεται στην εκάστοτε κυρίαρχη αντίληψη για την Ιστορία και την τρέχουσα επίσημη εξωτερική πολιτική κάθε χώρας, το παραδέχονται ακόμη και οι αστοί μελετητές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μουσειολογική αντίληψη που ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για το νεόκτιστο Μουσείο Πέλλας (μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, με εμβαδόν 2.500 τ.μ.). Τα ανασκαφικά ευρήματα για τον Αλέξανδρο είναι ελάχιστα στην Πέλλα, αλλά επειδή η ίδια η αρχαία πόλη εντυπωσιάζει, σύμφωνα με την προϊσταμένη της ΙΖ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, Μαρία Ακαμάτη, αρχικά προβλεπόταν - ευλόγως - η παρουσίαση στο μουσείο της ζωής των αρχαίων κατοίκων της. Για το ΚΑΣ όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά... Γι' αυτό ζήτησε από την αρχαιολόγο να προσαρμόσει την έκθεσή της στη λογική ότι «η Πέλλα είναι η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους, όταν αυτό αποτελούσε παγκόσμια δύναμη. Συνεπώς, δεν μπορεί κανείς να φανταστεί το Μουσείο Πέλλας χωρίς να κυριαρχεί σ' αυτό η μορφή του Αλεξάνδρου (...)»!

Για όσους δεν έχουν τέτοιες «ανησυχίες», όταν στα τέλη του 2008 ανοίξει το μουσείο, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την περιοχή της Πέλλας από τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους, πριν να γίνει πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου, την ιδιωτική ζωή και τα σπαράγματα της ακμής της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ