Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
66 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ
«Κανένας δεν μπορεί να σβήσει την αληθινή Ιστορία»

Εκδήλωση στα Προπύλαια για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ, πραγματοποίησε, χτες το απόγευμα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων

Από τη χτεσινή εκδήλωση στα Προπύλαια
Από τη χτεσινή εκδήλωση στα Προπύλαια
Χαμογελαστοί και πιο περήφανοι από ποτέ, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του ΕΑΜ μαζεύτηκαν χτες στον «ιερό πανεπιστημιακό χώρο» των Προπυλαίων. Η συγκέντρωσή τους μια γιορτή. Μια γιορτή μνήμης και τιμής στους νεκρούς συναγωνιστές τους. Στους ανθρώπους, που έδωσαν τη ζωή τους ενάντια στο φασισμό. Τα 66 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ γιορτάστηκαν χτες με τον τρόπο που τους άξιζε. Με τους ύμνους της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ, αλλά και με τον ύμνο της Διεθνούς.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Κοντός, χαρακτήρισε την ίδρυση του ΕΑΜ ως την κυριότερη συνιστώσα της Εθνικής Αντίστασης. Και τόνισε: «Η γνώση της Ιστορίας αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα μέσα για να παραμείνουμε αυτό που είμαστε. Η ελευθερία να είναι μια κατάσταση ζωής για όλους τους λαούς και όλους τους ανθρώπους».

Από την άλλη, η Χριστίνα Προυκάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, τόνισε: «Παίρνουμε τη σκυτάλη από εσάς. Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε. Χρέος μας είναι η διαφύλαξη της αλήθειας. Δε θα επιτρέψουμε να ξαναγράψουν την Ιστορία όπως τους βολεύει. Θα βρεθούμε παντού για να διδάξουμε την αλήθεια».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο χαιρετισμός της Αρετής Μήτση, γγ του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, υπογράμμισε: «Δεν μπόρεσαν, δεν μπορούν και δε θα μπορέσουν να σβήσουν την Εθνική Αντίσταση από την ψυχή του λαού. Το ΕΑΜ γλίτωσε το λαό μας από την πείνα και το δρεπάνι του χάρου». «Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, αιμάτινη, που χαράχτηκε από τις χιλιάδες ζωές των συντρόφων μας. Αυτή τη γραμμή κανείς δε θα μπορέσει να τη σβήσει και αυτή την αλήθεια δε θα επιτρέψουμε κανείς να την παραχαράξει», συμπλήρωσε.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Βασίλης Φυτσιλής, ο οποίος χαρακτήρισε την ίδρυση του ΕΑΜ «από τις κορυφαίες στιγμές στη νεότερη ιστορία του ελληνικού λαού». Θύμισε στους συγκεντρωμένους την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα τότε και για τους Ελληνες κουίσλιγκ, που όχι μόνον δεν αντιστάθηκαν, αλλά και τόλμησαν και παρέδωσαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, συντρόφους κομμουνιστές αγωνιστές κρατούμενους στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής... Και πως, μέσα σ' αυτήν την κατάσταση, «το ΚΚΕ προχώρησε, σε συνεργασία με τα τρία άλλα κόμματα στην ίδρυση του ΕΑΜ, που έμελλε να δημιουργήσει τον ηρωικό Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, τον ΕΛΑΣ». Ο ομιλητής κατηγόρησε την πολιτεία που τους χρεώνει ότι χρωματίζουν κόκκινη την Εθνική Αντίσταση και, την ίδια ώρα, όχι μόνον προσπαθούν να αποχρωματίσουν την Εθνική Αντίσταση, αλλά έφτασαν και στο σημείο να επιτρέπουν την κατάθεση στεφανιού στο Γοργοπόταμο με κορδέλα που αναγράφει «Οργάνωση Χ», της οργάνωσης των ταγματασφαλιτών! Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι οι αγωνιστές του ΕΑΜ εμπιστεύονται το ΚΚΕ «γιατί είναι το μόνο γερό σανίδι που απέμεινε στη σάπια πολιτική σκηνή της χώρας μας».

Στην εκδήλωση, μαζί με πολλούς ακόμα παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, εκ μέρους του ΚΚΕ, παραβρέθηκαν ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Βασίλης Δημόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ