Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Προγραμματική δήλωση»

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που ξεκινάει σήμερα, με όσο «σεμνό και ταπεινό» τρόπο κι αν διατυπωθούν από τον Κ. Καραμανλή, εκείνο που θα αποτυπώνουν θα είναι η επίσημη έναρξη του «νέου γύρου» μιας ολομέτωπης επίθεσης σε λαϊκά δικαιώματα, που η ΝΔ και το αστικό πολιτικό σύστημα έχουν βαφτίσει με τον όρο «μεταρρυθμίσεις».

*

Παρότι ο όρος «μεταρρυθμίσεις» θέλει να φαίνεται «ουδέτερος», παρότι έχει φιλοτεχνηθεί από τα επικοινωνιακά επιτελεία του συστήματος, του καιροσκοπισμού και του οπορτουνισμού σαν επιλογή που προωθεί τη «νεότητα» και τη «νεωτερικότητα», ο όρος «μεταρρυθμίσεις» ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των λέξεων που θα πρέπει να αποκαθαρθεί από τη σκουριά της υποκρισίας και της δημαγωγίας μιας πολιτικής που κάθε αντιλαϊκό μέτρο το πλασάρει με τις συνήθεις φιλολαϊκές κορόνες.

*

Οι «μεταρρυθμίσεις» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση ούτε ταξικά ουδέτερες είναι, ούτε επωφελείς, για όλους. Εχουν ιδεολογικό πρόσημο, έχουν πολιτική στόχευση και έχουν κοινωνικό αποτέλεσμα. Προσοδοφόρο για τους λίγους. Δυσβάσταχτο για τους πολλούς.

Οι «μεταρρυθμίσεις» στην Παιδεία, στο Ασφαλιστικό, στην «Ολυμπιακή», στον ΟΤΕ, στις εργασιακές σχέσεις, στη διοικητική συγκρότηση του κράτους, στο πρόγραμμα «ανάπτυξης», στις συνταγματικές διατάξεις για τα δάση, δεν έχουν ως πυξίδα την αλλαγή του «παλιού» στην κατεύθυνση του «καινούριου». Πατούν στο κακό που προϋπάρχει (και το οποίο παρήχθη από τα πολιτικά κόμματα που συνηθίζουν να δημαγωγούν στο όνομα του «νέου»), για να κάνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα για το λαό.

*

Η κυβέρνηση δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα χρησιμοποιήσει την αυτοδυναμία της στο Κοινοβούλιο, ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Ομως, όσοι θα ήθελαν η πολιτική δράση των μαζών να σταματά το βράδυ των εκλογών, ξέρουν ότι οι πολιτικές αναμετρήσεις γίνονται και θα γίνονται πάντα στους δρόμους.

Πρόκειται για πεντακάθαρη προεκλογική «προγραμματική δήλωση - δέσμευση» του ΚΚΕ απέναντι στο λαό. Και όταν το ΚΚΕ δεσμεύεται, το εννοεί.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ