Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τους θέλουν στο περιθώριο

Κάθε πρόσχημα και επίφαση «κοινωνικής ευαισθησίας» των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καταρρίπτει η θλιβερή κατάσταση που επικρατεί και φέτος στον τομέα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Με την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, κανένα ειδικό σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και τα Ειδικά Εργαστήρια Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), δεν ξεκίνησε μαθήματα. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες είδαν την έναρξη της σχολικής χρονιάς κλεισμένα στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους. Η ίδια βάρβαρη πολιτική που οδηγεί τους ανθρώπους με αναπηρίες και τις οικογένειές τους στο περιθώριο της ζωής, στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση, είναι αυτή που τους στερεί συνειδητά και το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Με ευθύνη των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων διαχρονικά βρίσκονται εκτός ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης πάνω από το 90%, δηλαδή 200.000 ανάπηρα παιδιά. Αλλά και τα ελάχιστα, μπροστά στις ανάγκες, ειδικά σχολεία και ΕΕΕΕΚ οδηγούνται συνειδητά στην υποβάθμιση και στο μαρασμό. Πλείστες είναι οι κενές θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού - πάνω από 200 μόνο σε Αθήνα και Πειραιά - και ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού. Τα ΕΕΕΕΚ της χώρας συμπληρώνουν πέντε χρόνια λειτουργίας, χωρίς να έχουν ούτε μία οργανική θέση εκπαιδευτικού προσωπικού! Οι θέσεις αυτές δεν έχουν προβλεφτεί από το υπουργείο Παιδείας και έτσι οι ανάγκες καλύπτονται μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς με αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές.

Σε αυτές τις συνθήκες και η ίδια η επαγγελματική εκπαίδευση τείνει να χάσει το νόημά της. Απουσιάζουν οι αναγκαίες υποδομές, το εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ υπάρχουν ελάχιστα προστατευόμενα εργαστήρια, που και αυτά φθίνουν γιατί αντίκεινται στους νόμους της «ελεύθερης αγοράς». Στην κοινωνία που θεοποιεί τον ανταγωνισμό και την ανταγωνιστικότητα δεν υπάρχει θέση για τους ανθρώπους με αναπηρία. Η ανεργία στους ικανούς προς εργασία αναπήρους φτάνει το 80%. Οι κυβερνήσεις θέλουν τη ζωή και το μέλλον των αναπήρων αλλιώς. Στις συντάξεις και στα επιδόματα της πείνας, στη φιλανθρωπία, στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και την ελεημοσύνη, που ξεκινάει σχεδόν πάντα απ' τη δημόσια διαπόμπευση των πιο ανθρώπινων αναγκών.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι «ατύχημα». Είναι συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, οι γονείς και κηδεμόνες, οι μαθητές με αναπηρία δίνουν μια πρώτη απάντηση στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) την ερχόμενη Τρίτη 2 του Οκτώβρη, στη 1 το μεσημέρι στη Βουλή. Μέσα απ' το πλαίσιο που προβάλλουν το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα και το ταξικό εργατικό κίνημα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Για ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης των ανθρώπων με αναπηρία, δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή, Παιδεία. Για το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εκπαίδευση, στη δουλιά, στη ζωή.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ