Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χορός ... μάνατζμεντ στη Λυρική

Από περσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Λυρική
Από περσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Λυρική
Στο χορό του ...μάνατζμεντ «χορεύει» η Εθνική Λυρική Σκηνή, με το μεγαλοβιομήχανο, πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ, νυν πρόεδρο του ΔΣ, Οδυσσέα Κυριακόπουλο, να δίνει το ρυθμό. Πρώτο και μοναδικό πλέον «βιολί» στη διοίκηση της ΕΛΣ μετά την αποπομπή του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή Στέφανου Λαζαρίδη, ο Οδ. Κυριακόπουλος στη χτεσινή παρουσίαση του χειμερινού προγράμματος, προδιέγραψε την πορεία του μοναδικού λυρικού θεάτρου μας τα επόμενα χρόνια. Μίλησε για αναγκαιότητα συμμετοχικού μάνατζμεντ, «χορηγιών» και χρηματοδότησης από επιχειρήσεις και ιδιώτες, επιβεβαιώνοντας ότι η Κερκόπορτα έχει πλέον ανοίξει διάπλατα. Χαρακτηριστική των προθέσεών του ήταν και η ορολογία που χρησιμοποίησε πλείστες φορές, αναφερόμενος στο καλλιτεχνικό έργο (έκλινε τη λέξη «προϊόν» σε όλες τις πτώσεις) και οι προσθαφαιρέσεις που έκανε για να δείξει ότι οι παραστάσεις του Μπαλέτου της ΕΛΣ είναι οι πλέον ζημιογόνες!

Αλλά και στο θέμα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή - επί μήνες η Λυρική παραμένει ακέφαλη - επιδιώκει να έχει καθοριστικό λόγο, καθώς για τον Οδ. Κυριακόπουλο χρειάζεται διαχωρισμός των καλλιτεχνικών αρμοδιοτήτων από τις διοικητικές, κάτι που όμως είναι αντίθετο με το νόμο περί λειτουργίας των κρατικών σκηνών. «Το πλαίσιο ζητά από έναν άνθρωπο που δεν έχει διοικήσει τίποτα να το κάνει κάτω από δύσκολες συνθήκες», είπε σημειώνοντας ότι «ο Στ. Λαζαρίδης δεν έκανε για διευθυντής του θεάτρου». «Είναι πολύ ευκολότερο να διοικείς μια επιχείρηση όπως τα "Βιομηχανικά Ορυκτά" παρά το λυρικό θέατρο... Ελπίζω ο νέος υπουργός πριν επιλέξει κάποιον να μας συμβουλευτεί». Να είναι, δηλαδή, κομμένος και ραμμένος, με το πνεύμα του μάνατζμεντ...

Για τα οικονομικά της ΕΛΣ, ο Οδ. Κυριακόπουλος είπε: «Ελπίζουμε να εξασφαλίσουμε προϋπολογισμό 30 εκ. ευρώ για να τρέξει η φετινή χρονιά και στόχος είναι σε τρία χρόνια να φτάσει στα 40 εκ. ευρώ. Πρέπει, όμως, να βρούμε και άλλους πόρους... Θα κυνηγήσουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις». Για το νέο κτίριο, είπε, ότι προβλέπεται να είναι έτοιμο το 2015 και ότι αναμένεται το Ιδρυμα Νιάρχου μέχρι το τέλος του χρόνου να ολοκληρώσει τη μελέτη για τις προδιαγραφές του.

Η αυλαία του «Ολύμπια» θ' ανοίξει στις 14/10, με το «Ναμπούκο» του Βέρντι. Σημειώνουμε ότι φέτος «επιστρέφει» στη Λυρική η οπερέτα («Θυμήσου εκείνα τα χρόνια!» του Θ. Σακελλαρίδη, από 16/12) και η Πειραματική Σκηνή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ