Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυλαίες για μεγάλους και παιδιά

«Βυσσινόκηπος», με την «Ασκηση»
«Βυσσινόκηπος», με την «Ασκηση»
Τον τσεχοφικό «Βυσσινόκηπο» παρουσιάζει (από 28/9) ο θίασος «Ασκηση», στο ομώνυμο θέατρο (πίσω από το Πάντειο). Η παράσταση εστιάζει στην αντίσταση, ηθική, συναισθηματική και πρακτική, απέναντι σε κάθε μορφής «θάνατο» και «εξορία». Η παράσταση απεγκλωβίζει το έργο από το ρεαλιστικό ή νατουραλιστικό πλαίσιο, με το οποίο συνήθως περιβάλλεται η πώληση του βυσσινόκηπου και η άρνηση των ιδιοκτητών του να αναγνωρίσουν τις κοινωνικές αλλαγές στη Ρωσία στην αρχή του 20ού αιώνα. Σκηνοθεσία Περικλή Μουστάκη, μετάφραση Αρετής Μαθιουδάκη, σκηνικά - κοστούμια Αγγελου Αγγελή. Παίζουν: Γιάννης Ιωάννου, Θανάσης Κουβούσης, Ελισάβετ Λουμπαρδιά, Στέφανος Λώλος, Ελένη Μαούνη, Στεφανία Μαρμαγγέλου κ.ά.

  • Ο θίασος «Omicron 2» παρουσιάζει (28/9-14/10) τους σολωμικούς «Ελεύθερους Πολιορκημένους» σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας METRON (Ρέντης). Η παράσταση, με έντονα στοιχεία σχολιασμού, παρουσιάζεται με τη μορφή των τριών σχεδιασμάτων του ποιήματος, με γλυπτό σκηνικό του Κώστα Βαρώτσου. Παίζουν: Μαριάνθη Σοντάκη, Δημήτρης Καραμπέτσης, Νικολίνα Μουαίμη, Φωτεινή Τιμοθέου, Εφη Ρευματά, Αφροδίτη Ευαγγελάτου. Μουσική Πλάτων Ανδριτσάκης. Στο Πρώτο σχεδίασμα ακούγεται η φωνή του Μίκη Θεοδωράκη. Στο Δεύτερο σχεδίασμα περιλαμβάνεται απόσπασμα από τη «Γυναίκα της Ζάκυθος», με τη φωνή της Ασπασίας Παπαθανασίου. Κινησιολογία Μαρκέλλα Μανωλιάδη, κοστούμια Γκαμπριέλα Νόιμαν - Αλεξάνδρα Σιάφκου, βίντεο Μαίρης Σαραντάρη.
  • Με το αντιπολεμικό έργο των Νίνο ντ' Ιντρόνα και Τζάκομο Ραβίκιο «Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος» ξεκίνησαν οι παραστάσεις της «Μικρής Πόρτας». Στην «Πόρτα» θα παρουσιάζεται (έως 4/11) η εξαιρετική παράσταση για θεατές από 6 ετών και πάνω. Η μετάφραση είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου, η σκηνοθεσία της Λίλο Μπάουρ, τα σκηνικά - κοστούμια της Χριστίνας Κωστέα, η μουσική του Στέφανου Κωνσταντινίδη, οι φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου, η κίνηση της Ολιας Λυδάκη. Παίζουν: Πέτρος Σπυρόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης. Στις 24/11 η «Μικρή Πόρτα» θα ανεβάσει το νέο της έργο, το «Ρουμπελστίλσκιν», του Μάικ Κένι. Πρόκειται για ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου γνωστού παραμυθιού των αδελφών Γκριμ, για παιδιά από τεσσάρων ετών. Η μετάφραση είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου και η σκηνοθεσία του Γιάννη Μόσχου.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ