Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ»
Ετοιμη για ... συζήτηση η ΓΣΕΕ

Τη συμμετοχή της Συνομοσπονδίας στο ραντεβού της Παρασκευής προεξόφλησε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος. Στηρίζει η ΔΑΚΕ, «μέσα - έξω» η Αυτ. Παρέμβαση

Την αποδοχή της πρόσκλησης του υπουργού Εργασίας για συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, στα πλαίσια του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης, την Παρασκευή, προεξόφλησε χτες ο πρόεδρός της Χρ. Πολυζωγόπουλος. Στο μεταξύ, μετά την εκ νέου παρουσίαση των αντεργατικών μέτρων από τον Τ. Γιαννίτση, ξεδιπλώθηκε ένα ακόμα προπαγανδιστικό μπαράζ, όπου με σημαία το «εικονικό 38ωρο», επιχειρείται η εξαπάτηση των εργαζομένων.

Με τις χτεσινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος -μια μέρα πριν τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής- έσπευσε να απαντήσει θετικά στην πρόσκληση του υπουργού Εργασίας για τη συνάντηση της Παρασκευής. Στη συνάντηση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, προτίθεται να παρουσιάσει υπόμνημα με τις θέσεις της, ενώ σε μια αποθέωση του τακτικισμού, καμώνεται ότι δε θα συζητήσει τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, αλλά θέλει να συζητήσει γενικά για τα ζητήματα της απασχόλησης.

Ετσι, ενώ μέχρι χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητούσε από την κυβέρνηση να κάνει πιο συγκεκριμένο το πλαίσιο των αντεργατικών μέτρων και να πάρει θέση, τώρα αντί να απορρίψει συλλήβδην τις κυβερνητικές θέσεις, δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση, σπέρνει τη σύγχυση και υπεραμύνεται του «κοινωνικού διαλόγου», ενώ δεν παραλείπει να φορέσει την «αγωνιστική» πανοπλία της με αναφορές για κήρυξη απεργίας τον Οκτώβρη!

Η μέχρι τώρα τακτική της επιβεβαιώνει την εκτίμηση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που τη χαρακτηρίζει «συνεργό στο νέο αντεργατικό "έγκλημα", γιατί, αντί να οργανώνει τους αγώνες των εργαζομένων, καλλιέργησε και συνεχίζει να καλλιεργεί αυταπάτες».

Στα πλαίσια αυτά, χτες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των προεδρείων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στην οποία εξετάστηκαν οι δυνατότητες για κοινή στάση απέναντι στο εργασιακό. Στην πράξη, βέβαια, οι γνωστές πλειοψηφίες απέρριψαν κάθε σκέψη για αγωνιστική αντιπαράθεση στην κυβερνητική επίθεση. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Δ.Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, «οι ηγεσίες των δύο οργανώσεων ελίσσονται, ώστε πιο αποτελεσματικά να προωθηθεί η κυβερνητική πολιτική. Σ' αυτή τη λογική εντάσσονται και οι "κινητοποιήσεις" που εξήγγειλε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Τα τερτίπια τους αποσκοπούν στο να διατηρήσουν την ελάχιστη, έστω, αξιοπιστία που τους χρειάζεται, ώστε να συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο που τους έχουν αναθέσει». Για τους εργαζόμενους, τόνισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ, «ο μόνος δρόμος είναι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αντιπαλέψουν, να παρεμποδίσουν την κυβερνητική πολιτική, αλλά και να διεκδικήσουν νέα δικαιώματα αντίστοιχα με τις σύγχρονες ανάγκες τους». Την Πέμπτη συνεδριάζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η οποία θα εξετάσει την κατάσταση και θα συζητήσει για την επίτευξη της ευρύτερης συσπείρωσης και δράσης των εργαζομένων.

Στα χνάρια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ κινείται και η πλειοψηφία του ΕΚΑ, που, ενώ εκτιμά ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης υπηρετούν τους ίδιους στόχους με τις θέσεις που αρχικά είχαν ανακοινωθεί και ότι «οι ρυθμίσεις που αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μερική απασχόληση είναι μέτρα που ικανοποιούν αποκλειστικά τους εργοδότες», παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στη γραμμή της ΓΣΕΕ, δηλαδή στη γραμμή της απραξίας και της υποταγής.

Μέτρα που αποτελούν το... ελάχιστο πλαίσιο διαλόγου, χαρακτήρισε τις προτάσεις του υπουργού εργασίας η Μαριέτα Γιαννάκου υπεύθυνη του τομέα απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης της ΝΔ, δείχνοντας έτσι την έμπρακτη υποστήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις αντεργατικές ρυθμίσεις. Στο ίδιο πνεύμα και η παράταξη της ΔΑΚΕ, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου και με τέτοια πρόταση προσέρχεται σήμερα στην ΕΕ της ΓΣΕΕ.

Σε ανακοίνωσή της η «Αυτόνομη Παρέμβαση» δηλώνει αυτή τη φορά ότι η ΓΣΕΕ δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμμετάσχει στο διάλογο. Η ίδια παράταξη είχε στηρίξει τη συμμετοχή στο «διάλογο» στις 24 Αυγούστου, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι... προσχηματικός. Οι τακτικισμοί της, ωστόσο, είχαν επαναληφθεί το 1997, όταν στήριξε τον «κοινωνικό διάλογο» και στη συνέχεια αρνήθηκε μονάχα να συνυπογράψει το αποτέλεσμά του.

ΔΗΚΚΙ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Συνδικαλιστικού του ΔΗΚΚΙ καταγγέλλει τα αντεργατικά μέτρα και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση τολμά να προχωρά σε τέτοια μέτρα, γιατί έχει στο "χέρι της" την ηγετική πλειοψηφία των υποτακτικών συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ», καλεί δε τους εργαζόμενους να αντισταθούν σ' αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που ευνοεί τους «έχοντες και κατέχοντες» και οδηγεί τους εργαζόμενους στην απόγνωση, τη δυστυχία και την ανεργία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ