Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συσπείρωση και αγώνας!

Αυτήν, την περίοδο μετά την καλοκαιρινή σχετική νηνεμία, έχουμε ένα μπαράζ κυβερνητικών αντεργατικών εξαγγελιών, μέσα από τις ομιλίες και συνεντεύξεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης), και μέσα από το προχθεσινό κυβερνητικό κείμενο του γνωστού, προσχηματικού «κοινωνικού διαλόγου» - απάτη, που οι ομοτράπεζοι κοινωνικοί εταίροι, κυβέρνηση - ΣΕΒ - πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, θα αρχίσουν να συζητούν από την ερχόμενη Παρασκευή. Αυτή η όλη κυβερνητική αντεργατική - αντιλαϊκή κινητικότητα, απαιτεί αντίστοιχη πλατιά δυναμική ενεργοποίηση της αντίστασης και αντιπαράθεσης των εργαζομένων. Αντί γι' αυτό όμως, οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, διά της απραξίας τους, παρόπλισαν ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων και αφήνουν συνειδητά ελεύθερο το «έδαφος» στην κυβέρνηση να επεξεργάζεται ένα σύγχρονο εργασιακό και κοινωνικοασφαλιστικό μεσαίωνα, σε βάρος της εργατικής τάξης.

Εμπόδιο σ' όλη αυτήν την αντεργατική πορεία, στάθηκε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με την καθοδήγηση του ΠΑΜΕ που ανέπτυξε μια σημαντική δραστηριότητα και μέσα στο καλοκαίρι και τελευταία με αφορμή τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, με περιοδείες, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια κ.ά. Την εξέταση της σημερινής κατάστασης όπως διαμορφώνεται και όπως προδιαγράφεται, αλλά και κύρια την ενεργό καθοριστική ανατρεπτική παρέμβαση του ταξικού εργατικού κινήματος, θα συζητήσει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ την ερχόμενη Πέμπτη (αύριο). Στο φόντο των εμπειριών της δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα εξετάσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για ετσιθελική επιβολή της ακραίας αντιλαϊκής της πολιτικής.

Αυτές οι προθέσεις διαφαίνονται ανάγλυφα στη φράση του πρωθυπουργού στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα εφαρμόσει την πολιτική της». Από αυτή τη φράση που αποπνέει τον πιο ακραίο αυταρχισμό, διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει τους εργαζόμενους «διά πυρός και σιδήρου», προκειμένου να υπηρετήσει πιστά τον αντιλαϊκό στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου, την ΟΝΕ. Αρωγός σ' αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης, στέκεται σταθερά και ο πεμπτοφαλαγγίτικος κοινωνικοεταιρικός συνδικαλισμός της πλειοψηφίας σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που τώρα, εξαιτίας και της έντονης δράσης του ΠΑΜΕ, βλέποντας πως έχει εντελώς απογυμνωθεί από τους εργαζόμενους ελίσσεται με τακτικισμούς, με αποσπασματικές κινήσεις για το θεαθήναι και με ψευτολεονταρισμούς «αντίστασης», ακριβώς για να μπορέσει να περισώσει κάποια ψήγματα αξιοπιστίας και να μπορεί να παίζει υπολογίσιμα, το ρόλο του νομιμοποιητή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Στο φόντο λοιπόν αυτής της πραγματικότητας και των εμπειριών της εργατικής τάξης, στην αυριανή της συνεδρίαση η Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα εξετάσει την όσο γίνεται ευρύτερη ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων. Μπροστά στην ενιαία ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, αναδείχνεται ως πρώτη επείγουσα ανάγκη, η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των εργαζομένων στη βάση της απόκρουσης της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής που μέσα από τη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανεργία, την εμπορευματοποίηση της παιδείας - υγείας - πρόνοιας, την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, απαξιώνει κάθε μέρα και περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης και οδηγεί τον εργαζόμενο στη σχετική και απόλυτη εξαθλίωση.

Για την παρεμπόδιση αυτής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, για την ανατροπή της και για την κατάκτηση νέων εργασιακών κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, δεν αρκεί το μέτωπο των πολλών, απαιτείται το μέτωπο όλων των εργαζομένων για να έχουμε εδώ και τώρα, αποτελέσματα διάσωσης των εργαζομένων και για να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα της εργατικής αντεπίθεσης για νέες κατακτήσεις αντίστοιχες με τις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης. Η πρωτοφανής επέλαση κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενάντια στα βασικά εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα που θα περιτυλιχτεί από το νέο διαβόητο «κοινωνικό διάλογο», στοχεύει στην άμεση και μακροπρόθεσμη ένταση της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων και ταυτόχρονα στη χειραγώγηση και στον πειθαναγκασμό τους.

Είναι συνεπώς θέμα «ζωής και θανάτου» η ενιαία αποφασιστική ενεργός εναντίωση σ' αυτή τη ζοφερή προδιαγραφόμενη πραγματικότητα. Επομένως είναι περισσότερο από αναγκαία η άμεση ταξική συστράτευση όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από πολιτικοϊδεολογικές διαφορές. Σ' αυτή την προοπτική θα σταθεί και η αυριανή συνεδρίαση της γραμματείας του ΠΑΜΕ αλλά και η ευρύτερη πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών, στις 23 του μήνα στην Αθήνα.


Του
Δημήτρη ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ
Ο Δ. Αγκαβανάκης είναι μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να γίνει υπόθεση των σωματείων η προετοιμασία του(2019-08-21 00:00:00.0)
Μέτρα εχθρικά για τα λαϊκά στρώματα(2008-08-28 00:00:00.0)
Καμιά ανοχή και θυσία για την πλουτοκρατία(2006-08-27 00:00:00.0)
Αναγκαία η συμβολή όλων(2001-01-23 00:00:00.0)
«Η εργατική τάξη δε θα γίνει ραγιάς»!(2000-08-25 00:00:00.0)
Καλεί σε αντεπίθεση(1998-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ