Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΝΟΦΥΤΑ - ΩΡΩΠΟΣ - ΘΗΒΑ
Πρωτοβουλία του ΚΚΕ για το τοξικό νερό

Από παλαιότερη κινητοποίηση των κατοίκων στα Οινόφυτα
Από παλαιότερη κινητοποίηση των κατοίκων στα Οινόφυτα
Συνάντηση για το φλέγον ζήτημα του μολυσμένου νερού σε περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας, πραγματοποιείται σήμερα το πρωί μετά από πρωτοβουλία της Οργάνωσης Περιοχής Στερεάς Ελλάδας του ΚΚΕ με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Θ. Σκορδά.

Είναι γνωστό ότι η υπόθεση έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις για την υγεία εργαζομένων και κατοίκων και βαριά ευθύνη γι' αυτό φέρουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο κίνδυνος αυξάνεται, αφού ενδέχεται να έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της Βορειοανατολικής Αττικής και της Βοιωτίας. Στη λίστα των μολυσμένων περιοχών, ήδη, βρίσκονται τα Οινόφυτα, ο Ωρωπός και η Θήβα. Ο Ασωπός ποταμός έχει μετατραπεί «χαβούζα» των λυμάτων από τις βιομηχανίες της περιοχής, από το 1969, με αποτέλεσμα σήμερα, ο υδροφόρος ορίζοντας να έχει μολυνθεί σε τέτοιο βάθος που επηρεάζει και την Αττική.

Η υπόθεση με το νερό - δηλητήριο, αν και βρίσκεται στην επικαιρότητα τον τελευταίο μήνα, εντούτοις, ήταν γνωστή στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον από το... 1996! Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Μελέτη Ευρύτερης Λεκάνης του Ασωπού ποταμού - συντάχθηκε και ολοκληρώθηκε το 1996 - η μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα του Ασωπού έχει ως άμεση συνέπεια να μολύνονται και οι πηγές, με τις οποίες υδροδοτούνται όχι μόνον οι γύρω πόλεις αλλά και μέρος της Αττικής. Ωστόσο, κυβερνήσεις και τοπικές αρχές των τελευταίων χρόνων, παρότι ήταν σε γνώση τους οι σχετικές μελέτες, δεν έπαιρναν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Νερό - φαρμάκι «ποτίζει» Θήβα, Οινόφυτα και Ωρωπό
Νερό - φαρμάκι «ποτίζει» Θήβα, Οινόφυτα και Ωρωπό
Στα Οινόφυτα, λοιπόν, από τις αρχές Αυγούστου, η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να εκδώσει ψήφισμα, με το οποίο κηρύσσει το νερό μη πόσιμο και ακατάλληλο προς χρήση. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά και τις τελευταίες αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, όπου αποκαλύπτονται τεράστιες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου, νιτρικών, χλωρίου και μολύβδου. Μετά τα Οινόφυτα, άκρως τοξικό εξασθενές χρώμιο εντοπίστηκε και στη Χρυσοπηγή Ωρωπού. Ετσι, ο Δήμος Ωρωπού απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους σε Χαλκούτσι, Πευκιά και Νέα Εκάλη, να μη χρησιμοποιούν το νερό προς πόση και μαγείρεμα. Μόλις προχτές, τοξικές ουσίες ανιχνεύτηκαν τοξικές ουσίες και στο νερό της Θήβας (εξασθενές χρώμιο), σύμφωνα με αναλύσεις του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ΕΥΔΑΠ, πρόσφατα, με ανακοίνωσή της... πανηγυρίζει, επειδή το πρώτο εξάμηνο του 2007 τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 43% (12,5 εκατ. ευρώ)! Αυτή η εξέλιξη, δείχνει ακριβώς την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στο τεράστιο θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όταν από τη μια αδιαφορούν για την υγεία των εργαζομένων και, από την άλλη, ιδιωτικοποιούν την ΕΥΔΑΠ και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν τη χρήση του πανάκριβα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ