Το υπουργείο σε εγκύκλιο αναφέρει ότι όλα τα δείγματα από τη Θήβα θεωρούνται «κατάλληλα προς πόση», αν και έχουν βρεθεί τοξικές ουσίες...
Εγκύκλιο - πρόκληση για την υγεία των κατοίκων εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Υγείας σχετικά με το εξασθενές χρώμιο που ανιχνεύτηκε στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής της Θήβας. Εγκύκλιος που επιχειρεί να «καθησυχάσει» τους κατοίκους, παρά τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν, όπως προκύπτει από επιστημονικές μελέτες. Ετσι, η δημοτική αρχή Θήβας, με δελτίο Τύπου, αναφέρει ότι όλα τα δείγματα «θεωρούνται κατάλληλα προς πόση».
Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του Σεπτέμβρη ανιχνεύτηκε στον υδροφόρο ορίζοντα της Θήβας ολικό χρώμιο μεταξύ 14 και 30 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο, δηλαδή χαμηλότερα από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο. Ωστόσο, οι τιμές του εξασθενούς χρωμίου - ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο - κυμαίνονται μεταξύ 12 και 14 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο. Παρ' όλα αυτά, το νερό χαρακτηρίζεται «κατάλληλο προς πόση»! Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας «δεν προτείνει σχετική τιμή αποκλειστικά για το εξασθενές χρώμιο, αλλά προτείνει το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο για το συνολικό χρώμιο».
«Στην ΕΕ το εξασθενές χρώμιο είναι αναγνωρισμένο και καταχωρημένο σαν καρκινογενετικό - μεταλλαξιογόνο - στοιχείο που επιδρά στην αναπαραγωγή. Και αυτό δεν το αμφισβητεί καμιά σχετική μελέτη και καμιά Οδηγία της ΕΕ», είπε στον «Ρ» ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός, χημικός μηχανικός.
Ο Μπάμπης Ζιώγας, υγιεινολόγος μηχανικός, είπε στον «Ρ» ότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ 114218/97 για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, το εξασθενές χρώμιο αντιμετωπίζεται ως πολύ πιο επικίνδυνο στοιχείο από το σύνηθες χρώμιο (τρισθενές). «Πιο συγκεκριμένα, στον πίνακα με τίτλο Οριακές Τιμές Συγκέντρωσης Βαρέων Μετάλλων, για το κόμποστ ("λίπασμα") που παράγεται από το οργανικό μέρος των οικιακών απορριμμάτων, ορίζει για το τρισθενές χρώμιο οριακή τιμή συγκέντρωσης τα 500 μιλιγκράμ ανά χιλιόγραμμο ξηράς ουσίας, ενώ για το εξασθενές χρώμιο προβλέπει οριακή τιμή 10 μιλιγκράμ ανά χιλιόγραμμο, δηλαδή 50 φορές μικρότερη».
Συνεπώς, αν για μια ουσία που δεν εισέρχεται απευθείας στον οργανισμό του ανθρώπου, αλλά μέσω της τροφικής αλυσίδας, το εξασθενές χρώμιο αντιμετωπίζεται ως 50 φορές πιο επικίνδυνο, τότε εύλογο είναι ότι στο πόσιμο νερό, το οποίο εισέρχεται απευθείας στον ανθρώπινο οργανισμό, η επικινδυνότητα να πολλαπλασιάζεται. «Πρακτικά, επομένως, η περιεκτικότητα του εξασθενούς χρωμίου πρέπει να είναι μηδενική», κατέληξε.
Την ίδια εγκύκλιο έστειλε το υπουργείο Υγείας (12/9/2007) - μεταξύ άλλων - και στο Δήμο Οινοφύτων, με την επισήμανση ότι «οποιαδήποτε υπέρβαση της τιμής του συνολικού χρωμίου πρέπει να ανακοινώνεται από τους υπευθύνους ύδρευσης (ΟΤΑ, ΔΕΥΑ κλπ.) στο κοινό, να διακόπτεται (υπό προϋποθέσεις) η παροχή νερού και να αναλαμβάνονται αμέσως επανορθωτικές ενέργειες αποκατάστασης του προβλήματος».
Ο Θ. Παντελόγλου, αναδεικνύοντας τις πολιτικές ευθύνες, τόνισε: «Το ολικό χρώμιο έχει μετρηθεί από το 2004 στο πόσιμο νερό των Οινοφύτων (αναλύσεις ΓΧΚ Νοέμβρης 2004) και το γνωρίζει από το 2004 το υπουργείο Υγείας μέσω της σχετικής αλληλογραφίας. Τότε, γιατί δεν κινητοποιήθηκε από τότε και δεν έλαβε τα μέτρα προστασίας όπως επιβάλλεται, όπως ζητούσε γραπτά το Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος από τότε για τη δημόσια υγεία;».
Και συνεχίζει: «Στην ΕΕ εφαρμόζοντας την Αρχή της Πρόληψης για να προλάβουν την κατεστραμμένη από χρόνια τοξίνωση υγεία ανθρώπων έπρεπε να έχουν κινητοποιηθεί για το μολυσμένο νερό, το τοξινωμένο περιβάλλον, τον τοξινωμένο χώρο εργασίας ανθρώπων, του τόπου όπου ζουν και δουλεύουν άνθρωποι, και όχι να συμπληρώνουν χαρτιά από την πολυθρόνα τους».