Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΕΒΕΖΑ
Πηγή... κερδών στο Λούρο

Δημιουργείται εταιρεία εμφιαλωμένου νερού που θα εκμεταλλεύεται τις πηγές της Γκούρας

Το νερό... νεράκι κινδυνεύουν να πουν οι εναπομείναντες κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Ανω και Κάτω Ρεματιάς στο δήμο Λούρου στην Πρέβεζα. Στο φόντο της πολιτικής που δίνει στην κυριολεξία «γην και ύδωρ» στα επιχειρηματικά και ιδιωτικά συμφέροντα, οι «πηγές της Γκούρας», μεθοδεύεται να δοθούν για εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Με αυτό τον τρόπο στερούν τη δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση και να καλύπτονται οι ανάγκες σε νερό των γύρω περιοχών που είτε δεν υδρεύονται είτε είναι ακατάλληλο, μη πόσιμο.

Με πυξίδα, λοιπόν, την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που παραδίδει τα πάντα σε ιδιώτες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Δημήτρης Πανοζάχος, άναψε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία εταιρείας εμφιαλωμένου νερού με την επωνυμία ΛΑΚΚΑ ΣΟΥΛΙ ΑΕ δυναμικότητας 200 κυβικών μέτρων την ημέρα εγκρίνοντας τους σχετικούς περιβαλλοντικούς όρους. Και αυτό παρά το ότι υπήρχε αντίθετη απόφαση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πρέβεζας αλλά και το δημοτικό συμβούλιο Λούρου (σ.σ.: υπήρχαν βέβαια εκπρόσωποι εκατέρωθεν του δικομματισμού που δε μετείχαν ή γνωμοδότησαν θετικά όταν συζητήθηκε το θέμα). Παράλληλα, από το 1999, η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται κρατική φροντίδα.

Με δηλώσεις τους στο «Ρ», κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και διαμαρτυρία τους για τη μεθοδευόμενη παραχώρηση - εκμετάλλευση των πηγών σε ιδιώτες και δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι στη μετατροπή του φυσικού πλούτου σε ευρύ πεδίο κερδοσκοπίας.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, σημειώνει ο Ζάχος Βασιλείου, Γραμματέας του Πολιτιστικού συλλόγου Ρεματιών, «οι κινητοποιήσεις των κατοίκων είναι το μόνο όπλο και μέσο για να ανατρέψουμε στην πράξη τέτοιου είδους αυθαίρετες αποφάσεις που εξυπηρετούν τα ιδιωτικά συμφέροντα». Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της «Δημοτικής Ενότητας» στο Δήμο Λούρου, Βαγγέλης Τσοβίλης, τονίζει την ανάγκη να γίνουν αγώνες με όλα τα μέσα ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης των πάντων και στους εκπροσώπους της σε τοπικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ