Σάββατο 4 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ταξίματα μακριά από τις ανάγκες

Μοιράζουν «ψίχουλα» και... δυνατότητες προς άγραν ψήφων. Αυτές και μόνο οι λέξεις φθάνουν να περιγράψουν την πάγια τακτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού κάθε φορά που πλησιάζουν οι εκλογές. Και φυσικά οι επικείμενες εκλογές δεν αποτελούν εξαίρεση. Μόλις προχτές, η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε δύο νομοσχέδια στη Βουλή. Το ένα για τους συμβασιούχους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το άλλο για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Στο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση της ΝΔ παρατείνει μέχρι το 2010 τη μοριοδότηση των συμβασιούχων για τη συμμετοχή τους σε διαδικασίες προσλήψεων. Κατά ένα χρόνο, μέχρι τα τέλη 2008, παρέτεινε και το χρονικό όριο κλεισίματος των Δημοτικών Επιχειρήσεων που δε θα πληρούν τα κριτήρια ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Κώδικα που, μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ, στηρίζουν οι δήμαρχοι του δικομματισμού και του ΣΥΝ, οι συνδικαλιστικές τους δυνάμεις.

Το κλείσιμο των Δημοτικών Επιχειρήσεων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Και αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ δε θέλει να συμβεί μέσα στην προεκλογική περίοδο. Η κοροϊδία μεγαλώνει καθώς στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου σ' αυτές τις επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν στους δήμους, αν το θελήσει η δημοτική αρχή. Αλλιώς, να μεταταχθούν σε περιφέρειες, νομαρχίες και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου του δημόσιου τομέα, αν γίνει αποδεχτό το αίτημά τους.

Επίσης, εργαζόμενοι ΔΕΚΟ εκτός Χρηματιστηρίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού ή Δημόσιου Δικαίου του δημόσιου τομέα, μπορούν να μεταταχθούν στο στενό Δημόσιο, επίσης αν γίνει δεκτό το αίτημά τους. Ανάλογα ισχύουν και για εργαζόμενους σε ΚΕΠ. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να εμπορεύεται την ανάγκη των συμβασιούχων για μεροκάματο. Πουλά ψεύτικες ελπίδες, μοιράζει δυνατότητες για δουλιά αλλά όχι θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, ούτε καν δουλιά, ζητώντας για αντάλλαγμα την ψήφο τους.

Στο άλλο νομοσχέδιο δίνει αύξηση 4% για το 2007 στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Την ίδια στιγμή προχωρά σε ρυθμίσεις όπως: τη χορήγηση στη χήρα σύζυγο-συνταξιούχο του δημοσίου να παίρνει μόλις το 25% της σύνταξης του αποβιώσαντος συζύγου-συνταξιούχου, τη στιγμή που στο ΙΚΑ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 70% της οργανικής σύνταξης του αποβιώσαντος συζύγου. Τον υπολογισμό της εκπαιδευτικής άδειας μέχρι μία πενταετία ως συντάξιμο χρόνο και άλλα. Το σύνολο των μέτρων βρίσκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες, είναι αποσπασματικά και παρουσιάζουν ως «γενναιοδωρία» της κυβέρνησης δικαιώματα αυτονόητα και στοιχειώδη. Σ' αυτά τα μέτρα-κοροϊδία, το μόνο που βρήκε να πει το ΠΑΣΟΚ είναι ότι ανακοινώνονται την τελευταία ώρα.

Ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει και η ανούσια αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα εντείνεται. Μαζί με τη σκανδαλολογία και τις ηθικολογίες, θα ξιφουλκήσουν και για το ποιος θα δώσει περισσότερα ψίχουλα. Στο χέρι των εργαζομένων και των συνταξιούχων είναι να τους δώσουν την απάντηση που πρέπει. Να στείλουν μήνυμα πως δεν πέφτουν στο λάκκο της παροχολογίας του πτωχοκομείου. Η αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες εκλογές, η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ουσιαστικό βήμα διεκδίκησης των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών εργαζομένων και συνταξιούχων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ