Σάββατο 4 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρόταση πρόκληση για Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Η «εγκληματικότητα» είναι άλλοθι για τον περιορισμό ή την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, σημειώνει η Αχτιδική Επιτροπή ΑΕΙ-ΤΕΙ της ΚΟΘ του ΚΚΕ και καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία

Τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας προτείνει ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Ν. Μουσιόπουλος, με πρόσχημα τις πρόσφατες καταστροφές που έγιναν στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ μέσα στην Παπανεπιστημιούπολη, από ομάδα αγνώστων. Λίγες μέρες μετά την προσωρινή άρση του ασύλου στο πανεπιστήμιο Ηρακλείου, με πρόσχημα παρόμοιους και πάλι λόγους, εντείνεται η πρόκληση, με την πρόταση για δημιουργία μηχανισμού καταστολής μέσα στο πανεπιστήμιο. «Το φοιτητικό κίνημα, η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους, είναι οι μόνοι αρμόδιοι να περιφρουρήσουν το άσυλο και τη δημοκρατία στους χώρους των πανεπιστημίων», ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με την πρόταση του κοσμήτορα Ν. Μουσιόπουλου, «ελλείψει φυλάκων», η «σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αποτελεί τη μόνη λύση για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στο χώρο του Πανεπιστημίου». Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία που θα στελεχώνεται από υπαλλήλους του Πανεπιστημίου, θα αποτρέπει πράξεις βίας και θα καλεί την αστυνομία η οποία θα εισέρχεται στο χώρο για να επιβάλλει την τάξη.

Θυμίζουμε ότι το Νοέμβρη του 2006, λίγες ημέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Β. Φλωρίδης ζήτησε την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου για επέμβαση της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια χωρίς την άδεια της Επιτροπής Ασύλου και της Συγκλήτου, στο όνομα της τέλεσης κακουργηματικών πράξεων.

Η Αχτιδική Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΘ του ΚΚΕ

«Τα όσα προτείνουν και εφαρμόζουν στην πράξη διάφοροι πανεπιστημιακοί και πρυτανικές αρχές, είναι υλοποίηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση, ο οποίος σαφώς προβλέπει περιορισμό του ασύλου και αστυνόμευση των υπολοίπων χώρων. Υπαρκτά ή διογκωμένα προβλήματα στους χώρους των πανεπιστημίων, χρησιμοποιούνται ως άλλοθι, για τον περιορισμό ή την κατάργηση του ασύλου», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Επισημαίνει πως η άρνηση για χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να γίνουν προσλήψεις προσωπικού φύλαξης, αλλά και πλαισίωσης των άλλων υπηρεσιών, αναγκαίων για την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου, αφήνει το δρόμο ανοιχτό για να αξιοποιείται ο χώρος των πανεπιστημίων για εγκληματικές ενέργειες.

Επίσης τονίζει πως ενέργειες ομάδων που προκαλούν τέτοια προβλήματα στους χώρους των πανεπιστημίων, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν ύποπτη προέλευση, είναι ο καλύτερος σύμμαχος της πολιτικής που προχωράει σχεδιασμούς και μέτρα για ένταση της αστυνόμευσης ή «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», που χρησιμοποιούνται πρωτίστως για τον περιορισμό και το χτύπημα των λαϊκών κατακτήσεων.

Τέλος, απαντώντας στους εκπροσώπους του δικομματισμού, αλλά και στους πρόθυμους συνεργάτες τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα, τους βεβαιώνει πως «και με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, θα συνεχιστούν οι αγώνες για να μην εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος πλαίσιο, ενάντια στο νομοσχέδιο για την έρευνα, ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, ενάντια στην αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για πανεπιστήμιο στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ