Κυριακή 5 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σύμβολα και γεωμετρικές φόρμες

Εργο του Διονύση Παπαδάτου
Εργο του Διονύση Παπαδάτου
Την πρόσφατη εικαστική του δημιουργία παρουσιάζει (έως 31/8), ο ζωγράφος Διονύσης Παπαδάτος, στο κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων «Κρύπτη» (Μαχαιράδο, Ζάκυνθος). Αυτήν την τελευταία του δουλιά, την έχει εμπνευστεί και υλοποιήσει στη γενέτειρά του, τη Ζάκυνθο, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια. Για πρώτη φορά εκτίθενται οι κατασκευές του Δ. Παπαδάτου από ανοξείδωτο χάλυβα, ορείχαλκο και χαλκό, που ουσιαστικά αποτελούν συνέχεια της ζωγραφικής του με διάφορα υλικά και οδήγησαν στο τρισδιάστατο έργο τέχνης. Σύμβολα με αναφορές στην αρχαιότητα, αλλά και στο σύγχρονο κόσμο, διαπλέκονται με γεωμετρικές φόρμες μέσα στο χώρο, για να εκφράσουν τους προβληματισμούς του και τη διάθεση να παρέμβει με τη δική του πρόταση.

Οπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η Μπία Παπαδοπούλου: «Η ίδια η φύση των σκληρών υλικών καθοδηγεί τον καλλιτέχνη στην απέριττη γλώσσα της γεωμετρίας. Η ακρίβεια και στιλπνότητα των κατασκευών, έρχονται σε αντίθεση με τις επεξεργασμένες ανάγλυφες ματιέρες των ζωγραφικών έργων, έμμεσα υπογραμμίζοντας την Ηρακλίτεια φιλοσοφική αντίληψη ότι τα αντίθετα είναι ίδια. Στις τρισδιάστατες συνθέσεις, τα αλλεπάλληλα επίπεδα προβάλλονται στον πραγματικό χώρο φιλοξενώντας το συμπαντικό σύμβολο της σπείρας, τμήματα της οποίας αφαιρούνται για να δημιουργηθούν οι μορφές των σπερμάτων: το κενό εναλλάσσεται με το πλήρες, διαρθρώνοντας την αλληγορική εικόνα... Οι συνεχείς, έμμεσες αναφορές στην αρχαία ελληνική σκέψη, αλλά και σε βιωματικές υπαρξιακές καταστάσεις, υποδηλώνουν την επιθυμία του Παπαδάτου να ανιχνεύσει την πολιτισμική, καλλιτεχνική και κοινωνική ταυτότητά του και να εκφράσει, παράλληλα, μια προσωπική στάση ζωής».

Σημειώνουμε, ότι τον περασμένο Μάρτη στο Παρίσι (γκαλερί «Art et Miss»), η έκθεση έργων του Δ. Παπαδάτου, σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Συνολικά υπήρξαν 20 αναφορές ή δημοσιεύματα στο γαλλικό Τύπο και σε ιστοσελίδες. Ανάμεσά τους, εκτενές αφιέρωμα στην εφημερίδα «Le Monde», στην οποία δημοσιεύτηκε ολόκληρος ο πρόλογος του καταλόγου και φωτογραφίες έργων.

  • Εγκαινιάζεται στις 10/8 (9μ.μ.), στον εκθεσιακό χώρο «VILLA ΡΟΔΟΠΗ» (Μεσολωρά 7 και Βύρωνος) στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, έκθεση εικαστικών έργων του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο «Εννοιακά Ανθέμια». Πρόκειται για ζωγραφικές συνθέσεις με μεικτές τεχνικές. Οπως αναφέρει ο Χρύσανθος Χρήστου, ο Κ. Ευαγγελάτος «στις περισσότερες περιπτώσεις έχει σα θεματική αφετηρία το ανθρώπινο πρόσωπο, ανδρικό και γυναικείο το οποίο παρουσιάζει πάλι σε ένα ακαθόριστο χώρο, να περιβάλλεται από κάθε κατηγορίας μορφώματα, συνήθως καμπυλόμορφα. Ετσι το ανθρώπινο πρόσωπο σχηματοποιημένο εμφανίζεται κάπως φασματικά ελλειπτικό, εξωπραγματικό και διαχρονικό...». Διάρκεια έκθεσης έως 29/9.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ