Κυριακή 5 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ζωγραφικής «παρουσίες» στη Σαντορίνη

Εργο της Ο. Ζούνη
Εργο της Ο. Ζούνη

Για πρώτη φορά στη Σαντορίνη, τον τόπο καταγωγής της, η γνωστή ζωγράφος Οπυ Ζούνη παρουσιάζει τις δημιουργίες της. Το «Ιδρυμα Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια», στα Φηρά, κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί (από 11/8) το έργο ενός Θηραίου καλλιτέχνη. Φέτος, θέλοντας να τιμήσει τη διακεκριμένη ζωγράφο - Θηραία την καταγωγή, το γένος Σαρπάκη - διοργανώνει μια σημαντική έκθεση έργων της. Οι εκτιθέμενες δημιουργίες διακρίνονται για τη γνωστή ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει τη δουλιά της, με μια θεματογραφία η οποία σε μερικά απ' αυτά παραπέμπει σε εικόνες που γράφτηκαν έντονα μέσα της από τις επισκέψεις της στο νησί.

Θα εκτεθούν 16 ζωγραφικά έργα μεγάλων διαστάσεων, μια ομάδα από 5 κολόνες, ενώ θα προβάλλεται το διάρκειας εξίμισι λεπτών video με τίτλο «Περιπλάνηση στις μορφές», δικής της δημιουργίας, σαν περιήγηση σε μια ιδιότυπη δόμηση και αποδόμηση των συνθέσεών της. Στον κατάλογο της έκθεσης εκτός από την ίδια τη δημιουργό, κείμενα έγραψαν επίσης ο κριτικός τέχνης Γιάννης Μπόλης, καθώς και ο διευθυντής της εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα», Εμμ. Α. Λιγνός.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Γ. Μπόλης, «στα πιο πρόσφατα έργα της, όπως αυτά που παρουσιάζονται στην έκθεση, η πολυπλοκότητα είναι το στοιχείο που τα χαρακτηρίζει. Πολυπλοκότητα που προέρχεται από τη σύγκρουση των αντιθέτων, τις συναντήσεις και τις διασταυρώσεις των κάθετων, οριζόντιων και διαγώνιων γραμμών, τους υπερβολικούς χρωματικούς συνδυασμούς, τις εκρηκτικές γραφές, τη συμπλοκή των σχημάτων, τις ανατροπές και τις υπερβάσεις της γεωμετρίας, τα οπτικά παιχνίδια, τα πολλαπλά σημεία φυγής, τις συμμετρίες και ασυμμετρίες, την παλινδρόμηση μεταξύ προοπτικού βάθους και ζωγραφικής επιπεδότητας». Η έκθεση θα διαρκέσει έως 23/9.

  • Εργο της Ρ. Σαρελάκου
    Εργο της Ρ. Σαρελάκου
    Μετά την Πάτμο, η έκθεση της Ρουμπίνας Σαρελάκου με τίτλο «Της Κρήτης τ' αργαστήρι», ταξιδεύει στα Φηρά Σαντορίνης. Από 17/8 έως 31/8 θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο «Μέγαρο Γκύζη». Οι άνθρωποι της Κρήτης και η τέχνη τους έδωσαν την αφορμή στη γνωστή ζωγράφο - χαράκτρια για την καινούρια αυτή σειρά: Πορτρέτα μεγάλων διαστάσεων, ματιές και αίσθηση, συνθέτουν τη νέα ενότητα. Την ημέρα των εγκαινίων θα τραγουδήσει ο Βασίλης Σταυρακάκης, με τους: Ζαχάρη Σπυριδάκη, Μιχάλη Σταυρακάκη, Αντώνη Σταυρακάκη και Γιάννη Ρομπογιαννάκη. Συμμετέχουν ακόμη: Ο δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής Βασίλειος Νόνης, το χορευτικό συγκρότημα του «Κέντρου Ερευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού» των Γιάννη και Γεωργίου Μεγαλακάκη και η χορευτική ομάδα «Κρηταετοί».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ