Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΣΔΕΠ - ΠΟΕΕΚ - ΙΓΜΕ
Στα χέρια των επιχειρήσεων η έρευνα

Την κυβερνητική επιλογή να παραδώσει βορά στις δυνάμεις της αγοράς την έρευνα, θεσμοθετώντας τη συμμετοχή των επιχειρηματιών σε ένα πολυδαίδαλο διοικητικό σύστημα που θα εγγυάται την εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών προϊόντων - συνεχίζοντας έτσι την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που καθιέρωσε την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ερευνητικών κέντρων - στηλίτευσαν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων - Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι) και του Συνδικάτου Εργαζομένων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

Συμπλήρωσαν δε πως αν η κυβέρνηση ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο για την Ερευνα και την Τεχνολογία που συζητείται στη Βουλή, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, καθώς, εκτός των άλλων, «σέρνεται» επίσης και το προσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, το οποίο προβλέπει τη λειτουργία των αποτυχημένων Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων, τα οποία ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου θα αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, μακριά από τον έλεγχο των συλλογικών ακαδημαϊκών οργάνων.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που έδωσαν τη συνέντευξη σημείωσαν πως το νομοσχέδιο για την Ερευνα και την Τεχνολογία εξυπηρετεί τους στόχους της Λισαβόνας να γίνει πιο ανταγωνιστική η Ευρώπη, μέσα από την παράδοση της έρευνας στις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Συνέπεια αυτής της ταξικής επιλογής είναι η υποβάθμιση της έρευνας, «οι στόχοι της οποίας είναι ασύμβατοι με τις δυνάμεις της αγοράς» - όπως σημείωσε ο Π. Γεωργιάδης, γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ - και θα έπρεπε να συνδέονται με τις κοινωνικές ανάγκες. Ο ίδιος εστίασε και στον ασφυκτικό έλεγχο του ερευνητή από τις δυνάμεις της αγοράς που «εγγυάται» το επίμαχο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «ο ερευνητής παύει να έχει χρόνο να σκεφτεί», που αποτελεί «το πρωτοβάθμιο σκαλοπάτι» για την έρευνα.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Γ. Μαΐστρος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι «αντιδραστικό με εμφανή τα χαρακτηριστικά της εξυπηρέτησης ταξικών συμφερόντων» και κατήγγειλε τη στελέχωση μιας σειράς συμβουλίων και οργάνων που δημιουργούνται, από επιχειρηματίες.

Στον κίνδυνο διάλυσης των υπαρχόντων ερευνητικών κέντρων και την αντικατάστασή τους από «ειδικά ερευνητικά κέντρα» που δεν αναφέρονται στο νομοσχέδιο ποια θα είναι, αναφέρθηκε ο Π. Μαντόπουλος, εκ μέρους της ΠΟΕΕΚ-Ι. Ενώ ο Χ. Σμυρνιώτης, γραμματέας του ΙΓΜΕ, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δυνατότητα, «μέσα σ' ένα βράδυ» με Προεδρικά Διατάγματα να μπορούν να προωθούνται ρυθμίσεις που αφορούν στα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού Ινστιτούτου και φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ