Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ευρώ μόνο για το κεφάλαιο

Λαγούς με πετραχήλια, έταξε - για μια ακόμη φορά - η κυβέρνηση της ΝΔ, παρουσιάζοντας προχτές το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 (ΕΣΠΑ)- γνωστό και ως Δ΄ ΚΠΣ - που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Με δημόσιες δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ 2007-2013 σαν την «τελευταία πολύ μεγάλη ευκαιρία» που έχει η Ελλάδα για την «περιφερειακή ανάπτυξη» και την «τεχνολογική αναβάθμιση της οικονομίας» ώστε μέχρι το 2013 να «συγκλίνει» με το μέσο όρο των οικονομιών της ΕΕ και να μπει στο κλαμπ των «15» πλουσιότερων χωρών της Κοινότητας. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να προαναγγείλει και την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, που θα αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση της φτώχειας, με την καθιέρωση της πολυσυζητημένης «εθνικής σύνταξης» και άλλα μέτρα... Και όπως αναμενόταν, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση, για προχειρότητα, κακή και αναποτελεσματική διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.

Ο τρόπος που λάνσαρε ο επί των Οικονομικών υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή το ΕΣΠΑ 2007-2013, δεν είναι καινούριος. Θυμίζει πολύ «τα χρυσά κουτάλια» με τα οποία θα έτρωγαν, τάχα, οι εργαζόμενοι μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (όπως προπαγάνδιζε μέχρι το 1980 η τότε κυβέρνηση Καραμανλή) και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού που υπόσχονταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (στα μέσα της δεκαετίας του '80) με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα της ΕΟΚ και το Α΄ πακέτο Ντελόρ (Α΄ ΚΠΣ). Ούτε είναι πρωτότυπος ο τρόπος που αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό το - κακόγουστο - έργο, με πρωταγωνιστές τους μονομάχους του δικομματισμού, το βλέπουμε επί 33 ολόκληρα χρόνια που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τα δύο μεγάλα κόμματα, όταν ήταν στην κυβέρνηση, εμφάνιζαν κάθε αντιλαϊκό και αντιδραστικό μέτρο που έπαιρναν για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας και των κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο, σαν μέτρα που είναι προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Η αλήθεια, για την ουσία και το περιεχόμενο του ΕΣΠΑ 2007-2013, είναι πως οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να λάβουν τίποτα και δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα από τα 24,6 δισ. ευρώ. Κι αυτό, για τον απλό λόγο, ότι το ΕΣΠΑ - με τον «πακτωλό χρημάτων που θα δοθούν» - είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Θα πάνε στους μεγαλοεργολάβους και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες καθώς και για την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, σε βάρος των εργαζομένων. Σ' αυτό συνηγορεί και η εμπειρία των 26 χρόνων από την ημέρα της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ (σήμερα ΕΕ), όπου η μερίδα του λέοντος των κοινοτικών κονδυλίων κατέληξε στα θησαυροφυλάκια των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και των κάθε είδους συνεταίρων τους στην Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να αξιοποιήσουν τη μέχρι σήμερα αρνητική εμπειρία τους, για τους μεγάλους κερδισμένους από τα κοινοτικά και εθνικά κονδύλια, απαντώντας στις εφαρμοζόμενες γαλαζοπράσινες αντιλαϊκές πολιτικές τόσο με την ενίσχυση των αγώνων τους όσο και με την ουσιαστική ενίσχυση του ΚΚΕ σε ψήφους στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ