Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΤΕΚΑΨΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
Στις φλόγες και ο Ολυμπος

Περιοδεία στην περιοχή αντιπροσωπείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ

Το έργο της πυρόσβεσης δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι

ICON

Το έργο της πυρόσβεσης δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι
Μετά τον Κίσαβο και ο γειτονικός Ολυμπος, βρέθηκε στο έλεος της πύρινης λαίλαπας, που στο πέρασμά της έκανε στάχτη μεγάλες εκτάσεις του πανέμορφου δάσους, με έλατα και πεύκα. Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, μαινόταν και χτες ανεξέλεγκτη και κινούνταν γρήγορα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Το γεγονός ότι ξέσπασε, σχεδόν, ταυτόχρονα σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στην Κρανιά και τη Ραψάνη - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και οι τέσσερις εστίες εκδηλώθηκαν με διαφορά μισής ώρας περίπου και σε απόσταση αρκετά μεγάλη - έκανε πολλούς να μιλούν με βεβαιότητα για εμπρησμό.

Το έργο κατάσβεσης από τις εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις - το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος «Beriev - 200», δύο «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο - ήταν δύσκολο, καθώς οι άνεμοι εξακολουθούσαν να είναι ισχυροί και η πυρκαγιά μαινόταν σε δύσβατη περιοχή.

Βεβαίως, πίσω από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλαν για την κατάσβεσή της οι πυροσβέστες και οι στρατιώτες, δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την απουσία ουσιαστικών μέτρων δασοπροστασίας - πυροπροστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή υπάρχουν μόνο τρεις αντιπυρικές ζώνες, που έγιναν από το Δήμο, οι δασικοί δρόμοι δεν έχουν καθαριστεί ποτέ από τη Νομαρχία και τη Δασική Υπηρεσία, που έχουν και τη σχετική αρμοδιότητα. Επίσης, οι δεξαμενές της δασικής υπηρεσίας στην περιοχή είναι δύο και αυτές, συνήθως, χωρίς νερό. Οσον αφορά στα κονδύλια για την αντιπυρική προστασία που δόθηκαν από το κράτος ήταν μόνο 10.000 ευρώ για φέτος, ενώ πέρυσι δε δόθηκαν καθόλου.

Στην Κρανιά Ολύμπου βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Τ. Τσιαπλέ, γραμματέα και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, όπου, μεταξύ των άλλων, συναντήθηκε με τη Δημοτική Αρχή Κάτω Ολύμπου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ μετά την επίσκεψη, καταγγέλλει πως η νέα φωτιά «έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η δασοκτόνα πολιτική που ακολουθούν πιστά, χρόνια τώρα, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να προστατεύσει τα δάση και το περιβάλλον». Και καλεί τους κατοίκους της περιοχής ν' αξιώσουν τη λήψη μέτρων και παράλληλα να καταδικάσουν, με την ψήφο τους, στις ερχόμενες εκλογές τις καταστροφικές πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αφήνουν τα δάση στις πυρκαγιές και στη δράση των κάθε λογής καταπατητών. Τα μέτρα που καλεί να διεκδικήσουν, εκτός από τις γενικότερες προτάσεις του ΚΚΕ για την προστασία των δασών και την πυροπροστασία, είναι:

  • Να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέα η περιοχή και να προχωρήσει η διαδικασία αναδάσωσης με ευθύνη της πολιτείας. Να φυτευτούν και νέες περιοχές του Κάτω Ολύμπου με τα κατάλληλα δέντρα, εκτός από την καμένη γη.
  • Να μη γίνει καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην αναπτυχθεί καμία επιχειρηματική και οικιστική δραστηριότητα στην καμένη περιοχή.
  • Να κατασκευαστούν πρόσθετες αντιπυρικές ζώνες με ευθύνη του Δασαρχείου και της Νομαρχίας στην ευρύτερη περιοχή του Κάτω Ολύμπου, όπως και στα άλλα βουνά του Νομού Λάρισας.
  • Να γίνουν άμεσα δεξαμενές, οι οποίες θα έχουν νερό για να ανεφοδιάζουν τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς.
  • Να αναβαθμιστεί ο δασικός πλούτος Καλλιπεύκης, με την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και μέσα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη δασική πυρκαγιά στους Μυτιληνιούς(2023-07-01 00:00:00.0)
Η υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος συνεχίζεται(2021-06-18 00:00:00.0)
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα με γνωστούς ενόχους!(2020-07-28 00:00:00.0)
Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα(2006-08-22 00:00:00.0)
Ομάδα Εργασίας για το Σέιχ Σου(1997-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ