Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αλλάζοντας τη μορφή της χώρας

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε το Νέο Σύνταγμα της χώρας, ολοκληρώνοντας επιτυχώς τον πρώτο κύκλο των ριζικών αλλαγών που εξήγγειλαν ο «Πατριωτικός Πόλος» και ο Πρόεδρος Τσάβες

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Χ.Τσάβεζ

Associated Press

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Χ.Τσάβεζ
Χαρμολύπη ίσως είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί στους περισσότερους κατοίκους της Βενεζουέλας, καθώς από τη μία ακόμη δε λένε να κοπάσουν τα δάκρυα χαράς, από την έγκριση του Νέου Συντάγματος της χώρας, αλλά και να στεγνώσουν τα δάκρυα από τους εκατοντάδες νεκρούς των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων, που πνίγουν όλη τη χώρα εδώ και δέκα ημέρες.

Οι εορτασμοί στους δρόμους της πρωτεύουσας, του Καράκας, ξέσπασαν από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Τετάρτης για το Νέο Σύνταγμα της χώρας. Με πλέον καταμετρημένο σχεδόν το 100% των ψήφων, περισσότερο από το 70% των ψηφισάντων εγκρίνει το Νέο Σύνταγμα της χώρας και τις αλλαγές που αυτό επιφέρει, όπως τη διάλυση της Γερουσίας, την αλλαγή στην κατανομή της εξουσίας, και την κρατικοποίηση μεγάλου τμήματος της οικονομίας και κυρίως της τεράστιας πετρελαϊκής βιομηχανίας, καθώς η Βενεζουέλα ανήκει στην ελίτ των πιο πλούσιων πετρελαϊκών χωρών της υφηλίου.

Εντούτοις, παρά το τεράστιο φυσικό πλούτο της χώρας, η πλειονότητα του πληθυσμού ζει στη φτώχεια, απόρροια της ακολουθούμενης τακτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που δημιούργησαν μία πολιτική και οικονομική ολιγαρχία που κατέτρωγε το φυσικό πλούτο και αποτελούσε τον καλύτερο και πιο πιστό υπήκοο για το μεγάλο αφεντικό της περιοχής εδώ και ένα αιώνα, τις ΗΠΑ. Η αντίστροφη μέτρηση για αυτή την ολιγαρχία άρχισε ακριβώς ένα χρόνο πριν, όταν οι προεδρικές εκλογές ανέδειξαν νικητή τον υποψήφιο του «Πατριωτικού Πόλου», Ούγο Τσάβες, και τον κάλεσαν να εφαρμόσει το πρόγραμμά του για την «ειρηνική επανάσταση» που αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος σε τρεις μήνες, όταν οι κάτοικοι θα συμμετάσχουν στις γενικές, προεδρικές και τοπικές εκλογές για να αναδείξουν τα νέα πρόσωπα που θα ασκούν την εξουσία από τους νέους λαϊκούς θεσμούς.

Απίστευτη θεομηνία

Αυτές οι ριζικές αλλαγές οι οποίες πλέον δρομολογούνται, δεν μπόρεσαν να αποσπάσουν τόσο την προσοχή, καθώς ακόμη και η πανηγυρική ομιλία του Τσάβες αναβλήθηκε καθώς οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και πλημμύρες λάσπης έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 137 ανθρώπων στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας και ακτές της Καραϊβικής, καθώς η λατινοαμερικανική αυτή χώρα ζει τη χειρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 50 χρόνων.

Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών που περνούν από φτωχογειτονιές του Καράκας, μία πόλη έξι εκατομμυρίων κατοίκων, με συνέπεια εκατοντάδες προχειροφτιαγμένα σπίτια να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά. Την ίδια ώρα οι παραλίες της Καραϊβικής έχουν γεμίσει από λάσπες και κλαδιά δέντρων.

«Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Καράκας, 100 είναι οι αγνοούμενοι και 3.200 οι άστεγοι», δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης, Ερνάν Γκρουμπέρ, ενώ άλλοι 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο παραλιακό κρατίδιο Βάργας.

«Τέτοια τραγωδία δεν έχει συμβεί στη Βενεζουέλα τα τελευταία 50 χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ούγο Τσάβες, ο οποίος επισκέφθηκε το κρατίδιο Βάργας, βορείως του Καράκας και πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των αγνοουμένων και των νεκρών δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη», δήλωσε αργότερα στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος Τσάβες. Εξαιτίας της θεομηνίας υπολογίζεται ότι 35.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους και άλλοι 14.500 απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους όταν υποχώρησαν δύο φράγματα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org