Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαμαρτυρίες και πορείες για διαφορετικά «είδη» εγκλήματος...
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ο ορθόδοξος Επίσκοπος του Κοσσυφοπεδίου, Αρτέμιος, επέκρινε σφόδρα τον ύπατο εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην Πρίστινα, Μπερνάρ Κουσνέρ, λέγοντας πως είναι υπόλογος για την παρούσα εθνοκάθαρση των Σέρβων. Ο Επίσκοπος Αρτέμιος δήλωσε πως οι Σέρβοι αξιωματούχοι δεν έχουν καμία πρόθεση να ενταχθούν στο νέο «Διοικητικό Συμβούλιο» του Κοσσυφοπεδίου (που συγκροτήθηκε με συμφωνία που υπέγραψαν Κοσσοβάροι Αλβανοί και ο Μπερνάρ Κουσνέρ), «μια που οι Σέρβοι στερούνται των βασικότερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και οποιασδήποτε πρόσβασης σε οποιασδήποτε μορφής εξουσία»!

Ο Επίσκοπος Αρτέμιος, που έκανε τις παραπάνω παρατηρήσεις -επικρίσεις σε επιστολή που απέστειλε προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΦΟΝΕΤ» (με έδρα το Βελιγράδι), συνέχισε σημειώνοντας πως οι Σέρβοι, αλλά και άλλες μειονότητες θρησκευτικές ή εθνικές «είναι φυλακισμένοι σε γκέτο, δίχως το δικαίωμα της ζωής, της μετακίνησης, της εργασίας». Αναφερόμενος δε στον Μπερνάρ Κουσνέρ τον λοιδόρησε, καταλογίζοντάς του άμεσες ευθύνες «στη νομιμοποίηση της κοσσοβάρικης αλβανικής ηγεσίας και της εθνικής καταστροφής των Σέρβων».

«Σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας με κεριά»

Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο κύμα εγκληματικότητας που σαρώνει την επαρχία του Κοσσυφοπεδίου είχε προγραμματιστεί για χτες το απόγευμα στην πρωτεύουσα Πρίστινα.

Η διαδήλωση, που διοργανώθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Κόχα» και την αλβανόφωνη εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε», δεν πραγματοποιήθηκε διόλου (όπως θα υπέθετε κανείς...) για τις καθημερινές απειλές και επιθέσεις που δέχονται οι εθνικές μειονότητες της περιοχής, αλλά εξαιτίας των αυξανόμενων περιπτώσεων απαγωγών δεκάδων νεαρών Κοσσοβάρων Αλβανίδων και παιδιών από οργανωμένες ομάδες εγκλήματος, που εκπορνεύουν τα θύματά τους δίχως τη θέλησή τους σε χώρες των Βαλκανίων και της Δυτικής Ευρώπης και ιδιαίτερα στη Γερμανία, την Ελβετία και την Ιταλία, όπου υπάρχουν μεγάλες κοινότητες Αλβανών ομογενών... Οι διοργανωτές είχαν δηλώσει νωρίτερα σε δημοσιογράφους πως ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά αυτής της κινητοποίησης είναι πως οι συμμετέχοντες σ' αυτή δε θα φωνάζουν συνθήματα, αλλά θα πορεύονταν στους δρόμους της Πρίστινας σιωπηλά, κρατώντας στα χέρια κεριά. Το θέμα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ήταν ένα και μοναδικό: «Ενα κερί, μία φωνή ενάντια στη βία»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ