Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Απεργίες εργατών και σκάνδαλο με «παγίδευση» βουλευτή...
ΣΕΟΥΛ.-

Μια από τις πολλές χτεσινές εργατικές συγκεντρώσεις

Associated Press

Μια από τις πολλές χτεσινές εργατικές συγκεντρώσεις
Πολλές χιλιάδες Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας (όπως η συνδικαλιστική ένωση Κορεατικά Εργατικά Συνδικάτα) και συμμετείχαν σε τετράωρη στάση εργασίας, διεκδικώντας τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και άλλα εργατικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της χτεσινής απεργίας, στην κινητοποίηση συμμετείχαν πάνω από 21.000 εργαζόμενοι και άλλοι 70.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αντιδρώντας στα πολύχρονα σχέδια της κυβέρνησης για συνεχή συρρίκνωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Αντίθετα, το υπουργείο Εργασίας της Ν.Κορέας, που, για μία ακόμα φορά, χαρακτήρισε τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση «παράνομη», ανακοίνωσε πως η συμμετοχή των απεργών δεν ξεπέρασε τις 12.000.

Οι απεργοί διεκδικούν τη μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 44 σε 40 ώρες και την αναθεώρηση του αντεργατικού νόμου που επιτρέπει στις εταιρίες να μην καταβάλλουν τις μηνιαίες αποδοχές σε συνδικαλιστές ηγέτες που εργάζονται σ' αυτές...

«Ευθιξία» αξιωματούχου μετά το σκάνδαλο «παρακολούθησης» βουλευτή

Ο Τσουν Γονγκ - τάεκ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας της Νότιας Κορέας, υπέβαλε χτες την επιστολή παραίτησής του προς την κυβέρνηση του Προέδρου Κιμ Ντάε -γιουνγκ, μετά το σάλο που προκάλεσαν οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως κατασκοπευόταν από την αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία...

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι «κάλυψαν» χτες, εμμέσως πλην σαφώς, τον επικεφαλής της «Εθνικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας» δηλώνοντας πως για την ώρα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να γίνει αποδεχτή η επιστολή παραίτησης του Τσουν Γκονγκ -τάεκ.

Νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, επικαλούμενα δηλώσεις του επικεφαλής της «Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας», είχαν μεταδώσει προχτές πως ο Τσουν παραδέχτηκε πως «κυβερνητικοί πράκτορες είχαν "παγιδεύσει" τον Τσουνγκ Χουνγκ - Κέουν, βουλευτή της αντιπολίτευσης», που επέκρινε σφόδρα τη λειτουργία της «Εθνικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας».

Το σκάνδαλο που κρατά εδώ και μήνες, γεμίζοντας τα πρωτοσέλιδα του νοτιοκορεατικού Τύπου, πήρε νέα διάσταση χτες, όταν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατηγόρησαν τον Τσουνγκ πως «κακοδιαχειρίστηκε τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του» (!) καθώς επί σειρά ετών διατέλεσε κορυφαίος στέλεχος της «Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ