Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Μέσα σε διαφωνίες και το νέο σχέδιο απόφασης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Διόλου ομαλά δεν αναμενόταν να κυλήσει η χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ένα νέο σχέδιο απόφασης, που κατέθεσε η Βρετανία, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, και προτείνει την επανάληψη των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο για ένα χρονικό διάστημα 120 ημερών, η ομαλή ολοκλήρωση των οποίων θα δώσει το «πράσινο φως» στην άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν, ήδη, εκφράσει τις αντιρρήσεις τους γι' αυτό το σχέδιο και ζητούν την άμεση άρση των κυρώσεων, εκτιμώντας ότι το Ιράκ έχει επιδείξει αρκετά δείγματα συμμόρφωσης.

Εντούτοις δεν αποκάλυψαν τι στάση προτίθενται να τηρήσουν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Από την πλευρά της, η Γαλλία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα απέχει από την ψηφοφορία, εκτιμώντας ότι το σχέδιο απόφασης δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Από την πλευρά του, το Λονδίνο υπεράσπισε την πρότασή του, υπογραμμίζοντας ότι «επανεισαγάγει το ανθρωπιστικό πρόγραμμα πετρέλαιο αντί τροφίμων αρκετά βελτιωμένο» και «αν και είναι μια σκληρή απόφαση, είναι ιδιαίτερα δίκαιη».

Η βρετανο-αμερικανική πρόταση, πάντως, φαίνεται ότι βρίσκει αντίθετο τον Χανς φον Σπόνεκ, τον αξιωματούχο του ΟΗΕ που είναι επικεφαλής του ανθρωπιστικού προγράμματος. Ο φον Σπόνεκ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», τόνιζε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα πρέπει επιτέλους να διαχωρίσει τις ανάγκες των 22 εκατομμυρίων Ιρακινών από το θέμα του αφοπλισμού, γιατί οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ έχουν οδηγήσει έναν ολόκληρο λαό σε λιμοκτονία». Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δε δίστασε να τονίσει ότι γνωρίζει πολύ καλά πως οι δηλώσεις του αυτές θα προκαλέσουν τη δυσαρέσκεια της Βρετανίας και των ΗΠΑ, αλλά συμπλήρωσε ότι «ο οποιοσδήποτε ζούσε το δράμα του ιρακινού λαού από κοντά, θα είχε την ίδια άποψη και δεν μπορώ, για να μη δυσαρεστώ ορισμένους, να καταφεύγω στη διγλωσσία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ