Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Σκληρές συγκρούσεις αντιφατικές πληροφορίες και δυτικές πιέσεις
ΜΟΣΧΑ.-

Η Ρωσία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι δυνάμεις της επιχείρησαν να εισβάλουν στο Γκρόζνι, καθώς και τις πληροφορίες για σημαντικές απώλειες, που υπέστη σε προσπάθεια Ρώσων στρατιωτών να εισβάλουν με τεθωρακισμένα στο Γκρόζνι. Δε δίνονται, όμως, πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή. Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, χαρακτήρισε «απολύτως ανόητες» και «προβοκατόρικες» τις πληροφορίες αυτές, που, όπως υποστήριξε, έχουν στόχο «να πλήξουν την αξιοπιστία του ρωσικού στρατού».

Σχετικά μ' αυτό, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας Αλεξάντρ Ζντάνοβιτς επισήμανε ότι ορισμένα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μεταξύ τους και το «Ρόιτερ», υπηρετούν ξένες μυστικές υπηρεσίες. Ετσι, η ανταποκρίτρια του «Ρόιτερ» στην τσετσενική πρωτεύουσα, Μαρία Αϊσμοντ, μια από τους λίγους ξένους δημοσιογράφους, που βρίσκονται στην περιοχή, μετέδωσε την Πέμπτη ότι οι Τσετσένοι απέκρουσαν την επίθεση των Ρώσων στο Γκρόζνι, οι οποίοι έχασαν περισσότερους από 100 στρατιώτες.

Σύμφωνα, πάντως, με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, το οποίο επικαλείται «ανεπίσημες πηγές», χτες στη διάρκεια της νύχτας αναφέρθηκαν συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή του Γκρόζνι, όταν Τσετσένοι επιτέθηκαν σε ρωσική αναγνωριστική περίπολο. Σύμφωνα με το πρακτορείο, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν 25 Ρώσοι στρατιώτες. Επίσης, το πρακτορείο αναφέρει ότι σφοδρές συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στα περίχωρα του Γκρόζνι, ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις και τους Τσετσένους ισλαμιστές. Επίσης, το πρακτορείο ΡΙΑ, επικαλούμενο ανακοίνωση του πρωθυπουργού Πούτιν, μετέδωσε ότι χτες τα ρωσικά στρατεύματα, ύστερα από μάχη με μια ομάδα Τσετσένων ανταρτών, έκλεισαν τη βασική οδική αρτηρία που συνδέει τη νότια Τσετσενία με τη Γεωργία στην περιοχή 2 χλμ. από το γεωργιανό χωριό Σατιλί. Η ρωσική πλευρά δεν είχε απώλειες. Ο Πούτιν σημείωσε ότι το γεγονός αυτό «μπορεί να αλλάξει την όλη εικόνα της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης». Μέχρι τελευταία, η ομάδα ανταρτών κρατούσε αυτό το στρατηγικά σημαντικό δρόμο. Τώρα, αυτή έχει συντριβεί και διαλυθεί.

Στο μεταξύ, η ρωσική αεροπορία πραγματοποίησε χτες 83 εξόδους στην Τσετσενία, καταστρέφοντας 17 βάσεις ανταρτών και δύο κέντρα επικοινωνιών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ρωσικών δυνάμεων στον Καύκασο. Στους βομβαρδισμούς μετείχαν αεροσκάφη τύπου «Σουχόι-24», «Σουχόι-25» και ελικόπτερα τύπου «Mi-24». Τα ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν περιοχές στο Βέντενο και Σατόι, αλλά και τα περίχωρα του Γκρόζνι.

«Ανησυχίες» και απειλές για κυρώσεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών της «Ομάδας των Εφτά» πληροφόρησαν τη Ρωσία ότι η σύγκρουση στην Τσετσενία «απειλεί» την παραπέρα αραμονή της Ρωσίας στην «Ομάδα των Οκτώ» και κάλεσαν τη Ρωσία να «δώσει ένα σήμα» ότι είναι έτοιμη για αναζήτηση ειρηνικής λύσης του προβλήματος. Οπως δήλωσε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ύστερα από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της «Ομάδας των Οκτώ», στην οποία ανήκει και η Ρωσία, οι Δυτικοί έχουν κατ' επανάληψη και με έμφαση την έκκληση προς τη Ρωσία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Την ανησυχία της για την κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων στην Τσετσενία εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ και δήλωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι επανεξετάζουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα της τράπεζας «Export-Import» για τη Ρωσία. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρτ είχε δηλώσει ότι η Ολμπράιτ θα φέρει «ένα ισχυρό μήνυμα» προς τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Ιγκορ Ιβανόφ, ότι δεν μπορεί να δοθεί στρατιωτική λύση στην Τσετσενία.

Τέλος, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε να χορηγήσει βοήθεια 1.000.000 ΕΥΡΩ για τους αμάχους στην Τσετσενία. Η βοήθεια θα καταλήξει στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό μέσω της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Επιτροπής (ECHO).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ