Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ
... ιδού ο στρατός σας

Μετά από αμερικανική διαταγή η ενίσχυση της ελληνικής δύναμης στο Κόσσοβο

.Οι αμερικανοί προετοιμάζουν τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις για «δεύτερο γύρο» στη Γιουγκοσλαβία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με αμερικανική υπόδειξη, οι δυνάμεις του ελληνικού στρατού που σταθμεύουν στο Κόσσοβο, στο πλαίσιο της «ειρηνευτικής» δύναμης, ενισχύονται κατά 430 άνδρες, οι οποίοι θα βρίσκονται εκεί στις 4 του μηνός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό «αίτημα» μεταφέρθηκε από αρμόδιους διπλωματικούς και στρατιωτικούς διαύλους, λίγο πριν την αποχώρηση, (κατά μια άλλη εκδοχή, εκδίωξη) της ελληνικής δύναμης από την Αλβανία.

Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε άμεσα να ικανοποιήσει το αμερικανικό «αίτημα», αποφασίζοντας να μεταφέρει τη δύναμη από την Αλβανία στο Κόσσοβο. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η ελληνική δύναμη θα αναπληρώσει αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες θα αποχωρήσουν πριν έρθουν οι αντικαταστάτες τους.

Ετσι, λοιπόν, στους 1.209 Ελληνες στρατιώτες, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στο Κόσσοβο θα προστεθούν άλλοι 430, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 1.639, δηλαδή 139 περισσότερους από την «οροφή» που είχε υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση όταν το ΝΑΤΟ είχε εκδώσει τη σχετική «αγγελία» για την προσφορά δυνάμεων. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι 430 άνδρες μεταφέρονται στο Κόσσοβο παρά τις επανειλημμένες, ιδιαίτερα τις προεκλογικές, δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Α.Τσοχατζόπουλου, ο οποίος «υπογράμμιζε» ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός της ελληνικής δύναμης. Προφανώς, οι «υπογραμμίσεις» του Ελληνα υπουργού Αμυνας, «ατόνησαν» όταν διέταξαν οι Αμερικανοί.

ΝΑΤΟικά σενάρια

Η ενίσχυση της ελληνικής δύναμης στο Κόσσοβο, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, εντάσσεται σε έναν ευρύτερο και άκρως επικίνδυνο σχεδιασμό. Στόχος αυτού του σχεδιασμού είναι να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες, σε στρατιωτικό επίπεδο, ώστε αν «χρειαστεί» να είναι εύκολο να κινηθεί η ΝΑΤΟική στρατιωτική μηχανή.

Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει - και φυσικά έχουν λάβει - «διευκολύνσεις» στα Αλβανικά λιμάνια του Δυρραχίου και του Αυλώνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες επισημάνσεις δημιουργούνται οι συνθήκες αυτά τα λιμάνια να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μιας μεγάλης στρατιωτικής απόβασης.

Μια ακόμη, ιδιαίτερα ανησυχητική, επισήμανση αφορά στα «σενάρια επί χάρτου», τα οποία κυκλοφορούν στα ΝΑΤΟικά γραφεία. Σύμφωνα με αυτά, η συμμαχία ολοένα και συχνότερα κάνει λόγο για την ενδεχόμενη ανάγκη «προληπτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων». Αναζητώντας, μάλιστα, προσχήματα «νομιμοποίησης» των προληπτικών επιχειρήσεων, τα ΝΑΤΟικά σενάρια στηρίζονται στο ενδεχόμενο να πρέπει να αποχωρήσουν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις από το Κόσσοβο. Για να υπάρξουν, όμως, εχέγγυα για την ασφάλεια της αποχώρησης, σύμφωνα με τα σενάρια, θα πρέπει να γίνουν οι «προληπτικές επιχειρήσεις», προφανώς σε έδαφος του Μαυροβουνίου ή της Γιουγκοσλαβίας!

Σε όλη αυτή την αμερικανόπνευστη προετοιμασία θα πρέπει να προστεθούν και οι συντονισμένες κινήσεις της αμερικανικής διπλωματίας, οι οποίες έχουν σαν στόχο την «απαξίωση» των επικείμενων εκλογών στη Γιουγκοσλαβία. Οπως υποστηρίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι Αμερικανοί με τον γνωστό τους τρόπο, δηλαδή είτε απειλώντας είτε εξαγοράζοντας, προσπαθούν να εμποδίσουν τη μετάβαση παρατηρητών για τις γιουγκοσλαβικές εκλογές, έτσι ώστε αν κερδίσει ο Μιλόσεβιτς να καταγγείλουν το αποτέλεσμα ως απότοκο νοθείας και τρομοκρατίας και να έχουν ανοιχτό το δρόμο για στρατιωτικές κινήσεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες είναι ήδη σχεδιασμένες επί χάρτου.

Δ.Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεβαίνει η αντιπαράθεση(2018-08-04 00:00:00.0)
Ενα σπίρτο αρκεί...(2003-06-26 00:00:00.0)
Πρόβα τζενεράλε για νέες επεμβάσεις(2001-02-23 00:00:00.0)
Γιατί στέλνουμε κι άλλους στρατιώτες στο Κόσσοβο;(2000-09-06 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικές πολεμικές προετοιμασίες(1998-06-12 00:00:00.0)
Νέο εμπάργκο και σενάρια επέμβασης(1998-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ