Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οσα δε θα ειπωθούν

Πυρετός προετοιμασιών επικρατεί στα κυβερνητικά επιτελεία ενόψει της καθιερωμένης παρουσίας του πρωθυπουργού, στα εγκαίνια της φετινής Διεθνούς Εκθεσης της Θεσσαλονίκης. Τα επιτελεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης και προώθησης της προπαγάνδας του «εκσυγχρονισμού», βρίσκονται σε διαρκή σύσκεψη, ενώ οι πένες έχουν πάρει φωτιά και οι διοχετευόμενες πληροφορίες για τις εξαγγελίες του Κ. Σημίτη, στη «βαρύνουσας» σημασίας ομιλία του, διαδέχονται η μια την άλλη. Για την ανάγκη της «διατηρησιμότητας των δεικτών στα πλαίσια της ΟΝΕ», για την ευαισθησία της κυβέρνησης στους «κοινωνικούς διαλόγους» για εργασιακά, υγεία, παιδεία, «προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης» και πρωτίστως για τη «νέα οικονομία», που αποτελεί το φωτεινό μέλλον της Ελλάδας κλπ., κλπ. Αυτά και άλλα βαρύγδουπα διαβάζουμε και ακούμε τις μέρες αυτές. Από κοντά και κάποιες νέες δόσεις ψευτοπαροχών στους εργαζόμενους, ανακατεμένες με διάφορες αναλύσεις για το Χρηματιστήριο.

Πόσο σχέση, όμως, έχουν όλ' αυτά με την καθημερινή πραγματικότητα, που ζουν οι εργαζόμενοι της πόλης και του χωριού, οι νέοι και οι απόμαχοι της δουλιάς; Σαφέστατη απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει η επιστολή εργατών της ΕΤΜΑ, που έλαβε και δημοσίευσε ο «Ρ» την περασμένη Κυριακή.

«Στην ΕΤΜΑ εργάζονται περίπου 650-700 εργάτες που ολοένα λιγοστεύουν, έγραφε η επιστολή. Με τις απολύσεις που κάνει κάθε τόσο, υπάρχει αβεβαιότητα, σπάσιμο νεύρων... Ανέκαθεν επικρατεί μεγάλη τρομοκρατία. Είναι ο σκληρός εργοδότης της μαύρης μπότας του φασισμού... Δεν τολμάς να διεκδικήσεις κάτι, απολύεσαι. Από τα οξέα, που τρυπάνε τα πνευμόνια σου, δεν έμεινε τίποτα, αγωγοί, σωληνώσεις, διαλυθήκανε όλα. Από όπου περπατάς, στάζουνε βρασμένα νερά, επικίνδυνα καυστικά υγρά σού καίνε το κεφάλι. Ο φωτισμός δεν επαρκεί. Σκοτάδι επικρατεί παντού. Οι εξαεριστήρες έχουνε σταματήσει κάτι χρόνια. Δεν τους επισκευάζουν.... Υπάρχει αφόρητη ζέστη. Από 32-38 βαθμούς... Μονίμως το κυνηγητό των εργατών είναι πολύ μεγάλο. Ολοένα πιέζονται να προσφέρουν ακόμη περισσότερο. Οι συνθήκες αυτές δεν είναι ανθρώπινες, είναι για κατσαρίδες... Το 8ωρο η ΕΤΜΑ το έχει καταργήσει εδώ και δύο χρόνια. Δεν πληρώνει τις υπερωρίες με υπεραξία, παρά μόνο απλές ώρες... Εφαρμόζει το ελαστικό ωράριο. Σήμερα δούλεψες 4 ώρες, αύριο 10 ώρες. Ετσι λειτουργεί η ΕΤΜΑ... Μήπως αυτή είναι η ΟΝΕ; Μήπως αυτή είναι η ΕΕ; Μήπως αυτούς εξυπηρετεί η ελληνική κυβέρνηση; Πού πάμε; Αυτό είναι το μέλλον των εργαζομένων; Είμαστε άνθρωποι, δουλεύουμε και παράγουμε. Δε μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον;».

Αυτή είναι η καθημερινή πραγματικότητα των εργαζομένων. Ιδια και χειρότερη είναι αυτή των ανέργων, όσων ψάχνουν με αγωνία το μεροκάματο για να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Για όλ' αυτά, η πρωθυπουργική ομιλία δε θα πει το παραμικρό. Η φωνή, όμως, των εργατών της ΕΤΜΑ έρχεται να ενωθεί με τις αγωνίες και τα βάσανα όλων των εργαζομένων. Γίνεται φωνή αντίστασης και πάλης, απαιτώντας το δίκιο όλων όσων παράγουν τον πλούτο της κοινωνίας μας. Ενώνεται με τη φωνή του ταξικού αγωνιστικού πόλου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που απορρίπτει τους «κοινωνικούς διαλόγους» και τα παζάρια για τη ζωή των εργαζομένων. Με τη φωνή του ΠΑΜΕ που ακούγεται δυνατή σε όλη τη χώρα και θα ακουστεί και την Παρασκευή στο συμβολικό συσσίτιο εργαζομένων και ανέργων έξω από τη ΔΕΘ, στην πανεργατική διαδήλωση του Σαββάτου, στους αγώνες που έρχονται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ