Τα σενάρια για νέες αλλαγές στα σύνορα στα Βαλκάνια επανέρχονται, με αφορμή ότι στις 4 Αυγούστου λήγει η ημερομηνία για τη σύσταση της Ενωσης Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο, ένα ζήτημα που έχει γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ Κοσσοβάρων Αλβανών και Σερβίας, που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την εποπτεία της ΕΕ.
Από αλβανικά κυρίως ΜΜΕ, αναπαράγονται φήμες ότι το Σάββατο οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσσοβο θα ανακηρύξουν μονομερώς την αυτονομία της περιοχής. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ράμους Χαραντινάι, πρώην διοικητής του OΥΤΣΕΚΑ, συγκάλεσε συνεδρίαση των διοικητών των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ παρατηρείται και κινητικότητα από τη ΝΑΤΟική κατοχική δύναμη KFOR. Μάλιστα, ο Χαραντινάι προειδοποίησε ότι προκειμένου να αποτρέψει μονομερείς ενέργειες από την πλευρά των Σέρβων, «θα παταχθεί κάθε παράνομη πράξη». Το πρωί ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ με ανοιχτή επιστολή του προς τους Σέρβους του Κοσσόβου, ζητάει να επιδείξουν σύνεση, να διατηρήσουν την ηρεμία στις πόλεις τους και να μην απαντούν σε προβοκάτσιες των Αλβανών, αλλά ταυτόχρονα και ότι θα τους προστατέψει. «Οσο είμαι εγώ επικεφαλής στη Σερβία, δεν θα επιτρέψουμε οργανωμένη βία εναντίον Σέρβων, ούτε διώξεις. Νέα "καταιγίδα" (σ.σ. κωδική ονομασία της στρατιωτικής επιχείρησης των Κροατών στην Κράινα το 1995) στο Κόσσοβο δεν πρόκειται να συμβεί», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο ενισχύθηκε εξαιτίας της αναγγελίας από την Αλβανία ότι θα καταργήσει τα σύνορα με αυτό από την 1η Γενάρη του 2019 και τις δηλώσεις του Προέδρου του Κοσσόβου Χάσιμ Θάτσι, ότι στο διάλογο με τη Σερβία θα θέσει το θέμα της προσάρτησης στο Κόσσοβο της κοιλάδας του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός.