Σάββατο 4 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 5 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Παζάρια σε πολλά επίπεδα

Συνεχίστηκαν την Παρασκευή (και θα ολοκληρώνονταν το Σάββατο) οι εργασίες της 51ης Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Σιγκαπούρη, με σύνθημα «Ευέλικτοι και Καινοτόμοι», κυρίως με πολυμερείς συναντήσεις που εκφράζουν και την προσπάθεια η διακρατική αυτή καπιταλιστική ένωση να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην παγκόσμια «σκακιέρα». Οι αξιωματούχοι από τις 10 χώρες της Ενωσης (Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Μπρουνέι, Βιετνάμ, Λάος, Μιανμάρ και Καμπότζη) είχαν συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, της Κίνας Γουάνγκ Γι και πολλούς άλλους και συναντήσεις διαφόρων σχημάτων, όπως το ASEAN+3 με την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, το ASEAN+8 με Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ινδία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ και Ρωσία, συνάντηση με την επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ το Σάββατο είχε προγραμματιστεί το Περιφερειακό Φόρουμ ASEAN (ARF) με θέμα της ατζέντας συζητήσεων τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου θα παρέμβαινε και ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας, Ρο Γιονγκ Χο.

Ο Μ. Πομπέο, συνομιλώντας με τους ΥΠΕΞ, επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι προσβλέπουν στη διεύρυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης της με την περιοχή από τον Ινδικό έως τον Ειρηνικό, ζήτημα που κυρίως ιεραρχεί στον ανταγωνισμό της με την Κίνα. Μάλιστα, υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 113 εκατομμυρίων δολαρίων στους τομείς της τεχνολογίας, της Ενέργειας και των υποδομών. Δεν παρέλειψε να εμφανιστεί ως «προωθητής της ειρήνης και της σταθερότητας» στην περιοχή και να αξιώσει από την Κίνα να δεχτεί επίλυση των διεκδικήσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα ή να προειδοποιήσει τη Β. Κορέα.

Από τη δική της πλευρά, η Μογκερίνι, προωθώντας τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου στην περιοχή, τοποθετήθηκε κατά του προστατευτισμού στο εμπόριο (σαφής αιχμή για τις ΗΠΑ) και τόνισε ότι επιδιώκεται η συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» ανάμεσα στις δύο περιφέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ