Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση στη Ρουμανία
  • Πραγματοποιείται 11 - 22 του Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή οχτώ κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και άλλων δέκα κρατών του προγράμματος «Συνεταιρισμός για την ειρήνη»
  • Συμμετέχει και η Ελλάδα

Μια ακόμη στρατιωτική άσκηση, στα πλαίσια της... ζέσης που διακατέχει το ΝΑΤΟ για την «αύξηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη», θα λάβει χώρα στο Cluj - Napoca της Ρουμανίας, κοντά στο λιμάνι της Κοστάντζας, στη Μαύρη Θάλασσα, από τις 11 μέχρι τις 22 του Σεπτέμβρη.

«Τα γυμνάσια βασίζονται σε ένα φανταστικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο αεροπλάνα και άνδρες από το ΝΑΤΟ και από συμπράττοντα κράτη, ανταποκρίνονται σε αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για ανάπτυξη μιας πολυεθνούς δύναμης για ειρηνευτικές επιχειρήσεις στην περιοχή που έχει ανάγκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση από το αρχηγείο στη Νάπολη της Ιταλίας.

Μάλιστα, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (της Ελλάδας) ανακοινώνει ότι σύμφωνα... με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, στη «μεγάλη εκπαιδευτική άσκηση» εκτός από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν ακόμα οι παρακάτω χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ: Καναδάς, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ, καθώς και δυνάμεις από 10 κράτη - μέλη του προγράμματος Partnership For Peace (Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Γεωργία, Λιθουανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ουκρανία). Το εν λόγω πρόγραμμα - όπως μας πληροφορεί το ΓΕΕΘΑ - «είναι μια δραστηριότητα που φέρνει χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες εταίρους στην από κοινού αντιμετώπιση θεμάτων άμυνας και ασφάλειας. Αρχικά δημιουργήθηκε το 1994, με σκοπό την αύξηση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη».

Η άσκηση φέρει την ονομασία Cooperative Best Effort 2000 και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, «σχεδιάστηκε για να εκπαιδεύσει όλους τους συμμετέχοντες σε επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης». Τώρα, βέβαια αν αναλογιστεί κανείς ότι και το ΝΑΤΟικό έγκλημα στο Κοσσυφοπέδιο έγινε στο όνομα της ειρήνης, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τους πραγματικούς σκοπούς τέτοιου είδους ασκήσεων.

Συνολικά, θα λάβουν μέρος 1.200 περίπου άτομα, 400 από τις 18 συμμετέχουσες χώρες, ενώ 800 άτομα από τη Ρουμανία θα υποστηρίξουν την άσκηση. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με 2 αξιωματικούς επιτελείς, 2 υπαξιωματικούς και 7 κληρωτούς οπλίτες. Θα εκπαιδευτούν σε επίπεδο μικρών τμημάτων σε ένα ευρύ φάσμα «ειρηνευτικών σεναρίων, όπως επάνδρωση και εκτέλεση σημείων ελέγχου, αντιμετώπιση ναρκών, βομβών, ενεδρών, πρώτων βοηθειών, σχέσεων με τα ΜΜΕ και διάβαση κωλυμάτων».

Η άσκηση θα τελεί υπό τη διεύθυνση και τη συνεργασία του Διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων Νοτίου περιοχής ναυάρχου Τζέιμς Ελις, ενώ την ευθύνη της διεξαγωγής έχει η 4η Ρουμάνικη Στρατιά «Τρανσυλβάνια» υπό τη διοίκηση του στρατηγού Γκεόργκι Ντορίν. Το επιτελείο της άσκησης θα εγκατασταθεί στη στρατιωτική λέσχη στο Cluj - Napoca και το πεδίο εκπαίδευσης θα διευθύνεται από τις περιοχές εκπαίδευσης Someseni και Bogota.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ