Παρασκευή 27 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνική ανασκαφή στην αρχαία Ικαρο

Το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε ότι στις 25/7, στην πρωτεύουσα του Κουβέιτ, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλος, και ο γενικός γραμματέας του κουβετιανού Εθνικού Συμβουλίου Πολιτισμού - Τεχνών - Γραμμάτων, Baber S. A. Al-Rifae, υπέγραψαν συμφωνία με την οποία Ελληνες αρχαιολόγοι αναλαμβάνουν την ανασκαφή στη νήσο Φαϊλάκα (Ικαρο), την επίβλεψη της στερέωσης και ανάδειξης τμήματος του αρχαιολογικού χώρου και συντήρησης των ελληνικών αρχαιοτήτων στο Εθνικό Μουσείο Κουβέιτ.

Η Φαϊλάκα, έκτασης περίπου 24 τετρ. χλμ., βρίσκεται στον κόλπο του Κουβέιτ (12-16 χλμ. από την ακτή). Το 1990, οι Ιρακινοί εισβολείς εκκένωσαν το νησί από όλους τους κατοίκους και το μετέτρεψαν σε στρατιωτική ζώνη. Η Φαϊλάκα παραμένει ακατοίκητη και όλα τα κτίρια ανήκουν στο κράτος. Στο νησί έχει, εν μέρει, ανασκαφεί ελληνική αποικία, που ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. κατά την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου. Εχουν αποκαλυφθεί μικρό μέρος της πόλης, ναός της Αρτεμης, πολλά ελληνικά νομίσματα, ειδώλια, αγγεία και ελληνικές επιγραφές. Εξαιρετικά σημαντικό εύρημα είναι η επιγραφή της Ικάρου, με 43 στίχους στα ελληνικά, η οποία οδήγησε στην ταύτιση του νησιού με την Ικαρο - νησί που αναφέρουν οι Στράβων και Αρριανός - και στη χρονολόγηση της πόλης.

Επικεφαλής της ελληνικής ανασκαφής (στο νησί, το Μάρτη του 2008 θα γιορταστούν τα 50 χρόνια από την έναρξη των ανασκαφικών ερευνών, το 1958, υπό τον Δανό αρχαιολόγο Geoffrey Bibby) ορίστηκε η αρχαιολόγος της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων Κοτταρίδου Αγγελική και αναπληρωτής της ο Χατζηδάκης Παναγιώτης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ