Κυριακή 15 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στην κάλπη να θυμηθούν τους υπεύθυνους

Την Τρίτη 17 του Ιούλη, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το κολέγιο των επιτρόπων της ΕΕ αναμένεται να εξετάσει το ζήτημα της παραπομπής ή όχι της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αίτημα να προσαρμοστεί η ελληνική νομοθεσία στο ευρωπαϊκό Δίκαιο και να ισχύσει η εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο. Υπενθυμίζουμε την ημερομηνία, γιατί η έκβαση της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κρίνει πολλά σε σχέση με το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης 500 χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων.

Κι αυτό, γιατί ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι η άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο, αλλά η αφαίρεση της Κοινωνικής Ασφάλισης των δημόσιων υπαλλήλων από το Σώμα των ρυθμίσεων της Κοινωνικής Ασφάλισης που ισχύει μέχρι σήμερα και η υπαγωγή της στις «ρυθμίσεις περί ίσης αμοιβής» και στις συναφείς Οδηγίες (86/378/ΕΟΚ και 96/97/ΕΚ).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Κοινωνική Ασφάλιση των δημόσιων υπαλλήλων θα υπάγεται πλέον στο καθεστώς των «επαγγελματικών ταμείων» και ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκτά αποφασιστικό λόγο και εξουσία στους όρους και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των δημόσιων υπαλλήλων. Είναι ενδεικτικό ότι, στην επιχειρηματολογία της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θεωρεί σύνταξη τις συνταξιοδοτικές παροχές, αλλά «ετεροχρονισμένη αμοιβή που προκύπτει και αποτελεί συνέχεια της σχέσης εργασίας μεταξύ υπαλλήλου και του Δημοσίου...».

Το λέμε γιατί, πέρα από τα αντεργατικά τους πεπραγμένα, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού έχουν καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση της αντιδραστικής νομοθεσίας και στο επίπεδο της ΕΕ. Οπως ακριβώς έγινε και κατά τη διαμόρφωση των οδηγιών, σύμφωνα με τις οποίες απειλείται τώρα να ιδιωτικοποιηθεί η Κοινωνική Ασφάλιση των δημόσιων υπαλλήλων. Ας το 'χουν κι αυτό υπόψη τους οι εργαζόμενοι στο δρόμο για την κάλπη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ