Κυριακή 15 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οδοιπορικό του «Ρ» στην Πεντέλη

Το να περπατάς στις περιοχές της Πεντέλης που κάηκαν το 1990, το 1995, το 1998 και το 2005 είναι μια χρήσιμη εμπειρία. Οχι μόνο γιατί αποκαλύπτει το μέγεθος του εμπαιγμού των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τις κατά καιρούς μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά ανακοινώσεις τους περί αναδασώσεων. Πολύ περισσότερο γιατί στο μυαλό σού έρχεται η εικόνα της Πάρνηθας μετά από μερικά χρόνια.

* * *

Πεντέλη. Το άλλοτε καταπράσινο βουνό, σήμερα έχει μετατραπεί σε εμπορεύσιμο είδος. Καταπατητές, εργολάβοι, επιχειρηματίες «κόβουν» όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις δάσους. Και η γη γεννά τα κέρδη τους. Οι φωτιές απλά άνοιξαν το δρόμο. Από εκεί και πέρα τη δράση ανέλαβαν οικοδομικοί συνεταιρισμοί και καταπατητές, «πατάνε» πάνω στα καμένα. Βίλες «φυτρώνουν» μέσα στα καμένα.

* * *

Ο «Ρ» πήγε την Πεντέλη, λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, η οποία αφάνισε μεγάλο μέρος του Εθνικού Δρυμού. Πήγαμε στα καμένα του 1990 (ΝΔ), του 1995 (ΠΑΣΟΚ), του 1998 (ΠΑΣΟΚ) και του 2005 (ΝΔ). Η σταδιακή μετατροπή του δάσους πρώτα σε αγροτεμάχια και στη συνέχεια σε βίλες και συνοικισμούς ολόκληρους είναι μόνιμο «φαινόμενο». Στη θέση του δάσους, είδαμε από κομμένα πεύκα, βίλες και ποδοσφαιρικά γήπεδα, μέχρι και μια πίστα αγώνων ...«καρτ»!


* * *

Αυτό το έγκλημα οικοδομήθηκε - στην κυριολεξία - πάνω στα θεμέλια των εμπρηστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οικοδομήθηκε στην πολιτική γης που μετατρέπει τα δάση, τις παραλίες, κάθε δημόσια έκταση σε εμπόρευμα, που πουλιέται και αγοράζεται πανάκριβα. Είναι η πολιτική που με τους νόμους τους, όπως αποκάλυψε τις προηγούμενες μέρες ο «Ρ», δίνουν τα δάση για οικόπεδα μέσω της ...αναδάσωσης. Είναι η πολιτική που δε διαθέτει ούτε ένα ευρώ για τη σύνταξη του Δασικού Κτηματολογίου.

* * *

Είναι η πολιτική που αναδασώνει μόλις ένα στα 11 στρέμματα. Κάθε στρέμμα στην Πεντέλη που δεν αναδασώνεται δίνει κέρδος στον αυριανό ιδιοκτήτη 867.000 ευρώ! Τόσο εκτιμούν μεσίτες το κόστος της αντικειμενικής αξίας στην Α΄ Οικιστική Ζώνη της Πεντέλης. Κι όταν βέβαια γίνουν οι επενδύσεις, τότε η αξία του στρέμματος θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο ευρώ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ