Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούλη 2007 - αριθ. φύλλου: 9827

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Η πολιτική
κρίση
του Ιούλη 1965

Τα γεγονότα της 15ης Ιούλη 1965 ήταν μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις ανάμεσα στα κέντρα εξουσίας στην Ελλάδα. Είχαν συντελεστεί γεγονότα που συνέβαλαν στην αλλαγή των συμμαχιών ανάμεσα στα Ανάκτορα και στα αστικά πολιτικά κόμματα. Η αλλαγή αυτή εκφράστηκε με το σπάσιμο της σχέσης Παλατιού και «Ενωσης Κέντρου» του Γ. Παπανδρέου και με τη συγκρότηση μετώπου ανάμεσα στο Παλάτι και την ΕΡΕ που ελέγχανε και το Στρατό. Η άνοδος του κινήματος είχε σημαντική συμβολή στην όξυνση των αντιθέσεων του αστικού πολιτικού κόσμου. Ορισμένα παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν είναι η πορεία των 80.000 εργατών στις 6/4/1964, οι μεγάλες απεργίες, η κίνηση των 115 συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι μαζικές μαραθώνιες πορείες ειρήνης, η δημιουργία ενός μεγάλου πολιτιστικού κινήματος στη νεολαία μέσω της Νεολαίας Λαμπράκη, τα θετικά αποτελέσματα για την ΕΔΑ στις δημοτικές εκλογές του 1964.


ΣΕΛ.  11  -  14


Δύο αντίθετες εικαστικές διαδρομές

Στα τέλη του Μάη πραγματοποιήθηκαν δύο εκθέσεις Εικαστικών Τεχνών, που σηματοδότησαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες διαδρομές. Η «Art Athina 2007» και η έκθεση «Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, Ανθρωποι - χρώμα και σίδερο... ». Σ' αυτές τις διοργανώσεις αναφέρεται το κείμενο της ζωγράφου - χαράκτριας Εύας Μελά.


ΣΕΛ.  4  -  5
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Στη μέγκενη μιας απαξιωτικής πολιτικής

Θεωρείται το καλύτερο σύνολο πνευστών της χώρας μας και ένα από τα αξιολογότερα της Ευρώπης, με υψηλού επιπέδου μουσικούς. Ο λόγος για τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, το αρχαιότερο επαγγελματικό μουσικό σύνολο στην Ελλάδα - ιδρύθηκε το 1888 - το οποίο σήμερα βιώνει την απαξίωση από πλευράς δημοτικής αρχής και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που γίνονται τροχοπέδη στο έργο του.


ΣΕΛ.  3
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΕΤΑΣ
Πλούσια η κληρονομιά του

Μουσείο για τη λεσβιακή Αντίσταση και Πολιτιστικό Κέντρο έγινε το πατρικό σπίτι που είχε ο ξεχωριστός φιλόλογος και συγγραφέας Γιώργος Βαλέτας στην Αργενο της Λέσβου. Στα τέλη Ιούλη θα γίνει πολιτιστική εκδήλωση με την απονομή επάθλων του Παλλεσβιακού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού στους μαθητές και νέους του νησιού.


ΣΕΛ.  6
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ
«Αντιμέτωπος με το θηρίο»...

Ο Γιώργος Κακουλίδης, ποιητής, συγγραφέας και αρθρογράφος, με το βιβλίο του «Το απόλυτο Ρόδο», υποστηρίζει ότι έχει ξεχωρίσει την ομορφιά ανάμεσα στα θηρία. Ο λόγος στους αναγνώστες...


ΣΕΛ.  4
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η σχέση χρόνιας φλεγμονής και καρκίνου

Δίκοπο μαχαίρι το ανοσοποιητικό σύστημα στην περίπτωση των νεοπλασματικών όγκων.


ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ