Τρίτη 10 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Υγεία να αποτελέσει κριτήριο ψήφου

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία παρουσίασε, χτες, η Αλέκα Παπαρήγα

Το ζήτημα της Υγείας που αφορά όλο το λαό, όλους τους εργαζόμενους, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο εκλογικής ψήφου. Και στην εκλογική μάχη και μετά, το ΚΚΕ θεωρεί ότι το κριτήριο πρέπει είναι ο γενικός άξονας της πολιτικής και στον τομέα της Υγείας. Μέσα από την εκλογική μάχη να καλλιεργηθεί ο σπόρος μιας ριζοσπαστικής πολιτικής συνείδησης, διότι τα επόμενα χρόνια η επίθεση και στην Υγεία θα είναι πολύ μεγάλη. Αυτά τα ζητήματα τέθηκαν στη χτεσινή εκδήλωση της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με κεντρική ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

«Το ζήτημα που βάζει το ΚΚΕ εκλογικά είναι: Τι σημαίνει δημόσια με δωρεάν παροχές Υγεία; Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα. Εμείς λέμε καθαρά ότι πρέπει να υπάρχει μόνο δημόσιος τομέας Υγείας, ξεκινώντας από την πρόληψη», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα και ξεκαθάρισε: «Δε δεχόμαστε καμία συνύπαρξη με επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας. Παλεύουμε για ενιαίο και μοναδικά δημόσιο σύστημα Υγείας, που να περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες».

Σκόπιμα αφήνουν κενά στα νοσοκομεία

Ξεκινώντας την ομιλία της, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Σε κάθε εκλογική μάχη ξαναφουντώνει η μάχη για τα σκάνδαλα, αλλά και ο καυγάς των δυο κομμάτων πάνω σε ένα μικρό κύκλο υποσχέσεων, προκειμένου αυτές οι υποσχέσεις να αποτελέσουν ρυθμιστή στην κάλπη. Απ' τη μια μεριά υπόσχονται εξευτελιστικές παροχές, ψίχουλα για την ακραία φτώχεια και αν αυτά δοθούν. Και απ' την άλλη διαμορφώνουν και οι δυο την άποψη ότι αν αυξηθεί η επιχειρηματικότητα, όσο διαμορφώνεται ένα καλύτερο περιβάλλον για τους επιχειρηματίες, θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα και για τους εργαζόμενους».

«Στο θέμα της Υγείας - συνέχισε - συγκεντρώνονται οι αιχμές τους σε ορισμένα εξογκωμένα προβλήματα, που δεν μπορούν να τα αγνοήσουν. Οπως τα κενά στα νοσοκομεία. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος τομέας με τόσο μεγάλα και μακρόχρονα κενά, όσο ο χώρος Υγείας. Γιατί δεν κάνουν τις προσλήψεις; Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρώτα θέλουν να ξεμπερδέψουν με το σημερινό εργασιακό καθεστώς, να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις και μετά να κάνουν τις προσλήψεις». Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, επισήμανε, προωθούν τις ευέλικτες μορφές εργασίας και επιδιώκουν να τις διευρύνουν με εργολαβίες που θα αφορούν πλέον το σύνολο των εργαζομένων των νοσοκομείων.

Αποκέντρωση υπό τη σκέπη των ιδιωτών


«Υπάρχουν στα προγράμματά τους ένα δυο ζητήματα πολύ μεγάλης σημασίας», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα. «Δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο ότι θα γίνει αποκέντρωση και σε αυτή θα περάσει όλος ο τομέας Υγείας. Και στην ΤΑ και την τοπική κοινωνία εναπόκειται να οργανωθεί ο Τομέας Υγείας, γιατί είπε αυτοί είναι πολύ κοντά στο πρόβλημα. Το ΠΑΣΟΚ λέει ακριβώς τα ίδια, μιλάει επίσης για αποκέντρωση. Μιλάει για αποκεντρωμένο τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, που μέσα εκεί είναι και ο τομέας της Υγείας». Αυτό, εξήγησε, «ακούγεται δυστυχώς καλό και σε πολύ κόσμο. Γιατί τους καλλιεργούν την άποψη ότι θα έχεις τις υπηρεσίες κοντά και θα ρυθμίζεις μάλιστα, θα παίρνεις αποφάσεις. Δηλαδή ο δήμαρχος, ο νομάρχης, και οι διάφορες τράπεζες, με τους φορείς των εργαζομένων, θα κάθονται σε ένα τραπέζι και θα λένε πώς πρέπει να λειτουργεί ένα νοσοκομείο! Θα βάλουν τους λεγόμενους κρατικούς δημόσιους φορείς στην τοπική κοινωνία και υπό την αιγίδα και τον έλεγχο των ιδιωτών».

«Πολιορκητικός κριός» η Κοινωνική Ασφάλιση

«Το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης αντιμετωπίζεται έξω από τον τομέα της Υγείας και στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Για μας αυτός θα είναι ο πολιορκητικός κριός τα επόμενα χρόνια. Δε θα πάνε απευθείας να χτυπήσουν τα νοσοκομεία. Θα χρεοκοπήσουν το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Και μέσα από κει θα χρεοκοπήσουν ή θα βρεθούν κοντά στη χρεοκοπία και τα νοσοκομεία, τα οποία μάλιστα θα κατηγοριοποιηθούν σε α΄, β΄, γ΄, δ΄ κατηγορίας, αναβαθμισμένα, υποβαθμισμένα κλπ. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, που κατά τη γνώμη μας πρέπει να μπει στο επίκεντρο», επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα. Και συμπλήρωσε: «Ηδη λένε ότι τα Ταμεία θα χρεοκοπήσουν. Θα φτάσουν σε ένα σημείο προγραμματισμένης φθοράς των Ταμείων και θα βάλουν μετά το δίλημμα "ανεβαίνουν οι εισφορές και τα όρια συνταξιοδότησης ή όλο το σύστημα γκρεμίζεται"».

Το ΚΚΕ, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, δε διεκδικεί μόνο να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, αλλά θέτει και το ζήτημα της κατάργησης των εισφορών. «Μιλάμε βέβαια για ενιαίο σύστημα παροχών Υγείας, που παρέχουν ισότιμες παροχές και όχι ανάλογα με το τι Ταμείο είσαι. Πρέπει να καταλάβει ο εργαζόμενος ότι, όταν στη δουλιά του είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης, όταν αμείβεται έτσι και αλλιώς στις συνθήκες του καπιταλισμού πολύ λιγότερο απ' ό,τι δίνει, γιατί να ανέχεται να ξαναπληρώνει με τη μορφή των εισφορών και έμμεσων φόρων». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορείς σήμερα να διεκδικήσεις τα άμεσα, αν δεν έχεις ξεκαθαρίσει μέσα στο μυαλό σου τι χρωστάς και τι σου χρωστάνε».

Συμπυκνώνοντας τα παραπάνω, κατέληξε: Το ΚΚΕ έχει χίλιες προτάσεις για την Υγεία, για το περιβάλλον, για τα δάση και τα λοιπά. Εάν σήμερα δε μαζικοποιηθεί η πρωτοπορία - και δεν εννοούμε μόνο το ΚΚΕ, αλλά και άλλες δυνάμεις που παλεύουν -και δεν απειλήσει προοπτικά την κατάσταση, δε θα αποσπάσει κατακτήσεις σήμερα και θα διατρέξει πολλούς κινδύνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ