Διακήρυξη της ΕΣΑΚ ΔΕΕ προς τους αντιπροσώπους στην 76η γενική συνέλευση της ΔΟΕ που ξεκινά αύριο
Από τις κινητοποιήσεις του Φθινοπώρου |
Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ αναφέρεται στην επίθεση που εξαπολύει στην Παιδεία η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, του ΣΕΒ, «με τη συμπαράσταση της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ» και με τον ΣΥΝ να εμμένει σε μικροβελτιώσεις. «Η μόνη συνεπής φωνή, που έχει ήδη πει το μεγάλο όχι, είναι το ΠΑΜΕ ΕΚΠ/ΚΩΝ και αρκετοί έντιμοι συνδικαλιστές της εκπαίδευσης», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η ΕΣΑΚ ΔΕΕ.
Αναφερόμενη στην απεργία δασκάλων και νηπιαγωγών το περασμένο φθινόπωρο, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει ότι η πλειοψηφία ΠΑΣΚ - Παρεμβάσεις στο απερχόμενο ΔΣ της ΔΟΕ, σε μία περίοδο παρατεταμένα προεκλογική, αποφάσισε να προχωρήσει με κοινό εκπτωτικό πλαίσιο σε απεργία διαρκείας, εκμεταλλευόμενη τη διάχυτη οργή και δυσφορία, με ολοφάνερη την πρόθεση να στρέψει την αγανάκτηση και τις αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια. Προσθέτει ακόμα ότι το πλαίσιο πάλης που επιλέχτηκε δεν ερχόταν σε σύγκρουση με την ουσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, ούτε διασφάλιζε τις απαραίτητες συμμαχίες (φοιτητές, γονείς, εργαζόμενους) για να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πολιτική πίεση και να υπάρχει η απαιτούμενη συνέχεια. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ τονίζει πως «η μεγάλη συγκομιδή του αγώνα είναι ότι παρά τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την προώθηση πλήθους αντιδραστικών ρυθμίσεων με τη συμπαιγνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συνείδηση του λαού και της εκπαιδευτικής κοινότητας η αντιεκπαιδευτική αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΕΒ αρχίζει να καταδικάζεται. Ο δρόμος ανοίγει και η αντίληψη για την παντοδυναμία της αγοράς δέχεται τα πρώτα πλήγματα».
«Στις δύσκολες μέρες που έρχονται, όλα δείχνουν ότι στη μάχη ενάντια στην πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει μέσος δρόμος. Στη συνολική επίθεση που δεχόμαστε χρειάζεται συνολική αντεπίθεση, με θέσεις που να χτυπούν στην καρδιά την αντιεκπαιδευτική-αντιλαϊκή πολιτική. Χρειάζεται ακόμη η ενότητα όλων των εκπαιδευτικών, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και χώρο δουλιάς, η ενότητα τελικά όλων των εργαζομένων, με κριτήριο τα κοινά ταξικά τους συμφέροντα και όχι ο κατακερματισμός τους σε κατηγορίες. Την αντίληψη και την πρακτική αυτή ήρθε να κάνει πράξη το πανελλαδικό ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, του οποίου η ενίσχυση με αποφάσεις των ΔΣ και των ΓΣ του κλάδου μας, είναι εγγύηση για την αποτελεσματικότητα των αγώνων που έρχονται. Γιατί αυτοί απαιτούν διεκδικήσεις και θέσεις που να κλονίζουν την κοινωνική βάση αυτής της εκπαίδευσης για να είναι νικηφόροι», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η ΕΣΑΚ ΔΕΕ.