Πέμπτη 21 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προσήλωση στην Παιδεία του μεγάλου κεφαλαίου

Συνέχιση των αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι, που αποτέλεσαν αφορμή για κυβερνητικές «κορόνες» περί αναβάθμισης και «ανταγωνιστικότητας» της Παιδείας. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νέο κτίριο του υπουργείου ως «το νέο στρατηγείο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης»...

«Η πρόκληση της Παιδείας μάς φέρνει όλους ενώπιον των ευθυνών μας. Απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα, βούληση και αποφασιστικότητα: για ρήξη με τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, για τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις που πιεστικά χρειαζόμαστε, για συγκεκριμένο, απτό και μετρήσιμο έργο», είπε ο πρωθυπουργός, θυμίζοντας τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση και κατά τη διάρκεια των μεγάλων αγώνων για την Παιδεία, όταν δηλαδή, τα αιτήματα για Παιδεία δημόσια και δωρεάν χαρακτηρίζονταν «αγκυλώσεις» και πρόοδος η πλήρης ένταξη της Παιδείας στη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου με ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση, υποβάθμιση του περιεχομένου της γνώσης, υποκατάσταση της ολόπλευρης μόρφωσης με φτηνή ληξιπρόθεσμη κατάρτιση.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα περί ενίσχυσης «της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης», προκειμένου οι νέοι να «συναγωνιστούν επί ίσοις όροις τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους» και μέσα σε αναφορές στην ενίσχυση του ρόλου της ελληνικής Παιδείας στο εξωτερικό προσπάθησε να κρύψει τις συνέπειες της πολιτικής τους.

Σε ανάλογο πνεύμα, η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου δήλωσε ότι τα τρία προηγούμενα χρόνια «δεν αποκλίναμε ούτε στο ελάχιστο» από το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την Παιδεία. «Ακολουθήσαμε όλες τις ευρωπαϊκές γραμμές στις οποίες διαχρονικά οι κυβερνήσεις είχαν συμβάλει», είπε, δηλώνοντας προσήλωση στις πολιτικές της ΕΕ για την Παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ