Σάββατο 26 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις

Πρόγραμμα ενημερωτικών και αγωνιστικών εκδηλώσεων από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας

Ηκατάσταση που διαμορφώνεται και φέτος στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα αγροτικά προϊόντα, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και άλλων παραγόντων, όπως οι καταστροφές που προκαλεί η λειψυδρία, οδηγεί, εκ των πραγμάτων, στην ανάπτυξη νέων αγώνων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ηδη, μάλιστα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται για τη διοργάνωση κινητοποιήσεων, ενημερώνοντας καθημερινά τους αγρότες και καλώντας τους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Σε σύσκεψη του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας καθορίστηκε το πλαίσιο των ενημερωτικών και αγωνιστικών εκδηλώσεων στο προσεχές διάστημα. Το σχετικό πρόγραμμα που αποφασίστηκε περιλαμβάνει:

- Την Τρίτη, 29 Αυγούστου, σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγιάς με θέμα το πρόβλημα με τα μήλα και με τη συμμετοχή μαζικών φορέων και αγροτών της περιοχής.

- Την Τετάρτη, 30 Αυγούστου, σύσκεψη αγροτικών συλλόγων, για το πρόβλημα της λειψυδρίας και την ανάπτυξη των αντιδράσεων, στο Ελευθέριο.

- Τη Δευτέρα, 4 Σεπτέμβρη, σύσκεψη με φορείς στον Τύρναβο, για τα ροδάκινα, τα αχλάδια και τα αμπελοοινικά.

- Την Τρίτη, 5 Σεπτέμβρη, συγκέντρωση βαμβακοπαραγωγών στα Φάρσαλα.

- Την Τετάρτη, 6 Σεπτέμβρη, συγκέντρωση καπνοπαραγωγών στην Ελασσόνα.

- Τη Δευτέρα, 11 Σεπτέμβρη, νομαρχιακή σύσκεψη αγροτικών φορέων και συνδικαλιστών στη Λάρισα.

Μετά τη σύσκεψη στην Ομοσπονδία, μιλώντας στα ΜΜΕ, ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ εξωθεί τον αγροτικό κόσμο στους δρόμους του αγώνα και πρόβλεψε ότι και οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις θα διακρίνονται για την ενότητά τους, τη μαζικότητα και το δυναμισμό τους. Χαρακτήρισε εξόχως προβληματική την κατάσταση για όλα τα προϊόντα που παράγονται στο νομό και εξειδικεύοντας ανά προϊόν ανέφερε:

  • Η τιμή που θα διαμορφωθεί φέτος για το βαμβάκι θα είναι χαμηλότερη ακόμα και από πέρσι, καθώς η παραγωγή αναμένεται μεγάλη και το πρόστιμο συνυπευθυνότητας που θα επιβάλλει στους παραγωγούς η ΕΕ θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Μάλιστα, χαρακτήρισε την τιμή που θα διαμορφωθεί «τιμή... κινητοποιήσεων», δίνοντας έτσι το στίγμα των αντιδράσεων των βαμβακοπαραγωγών.
  • Για τα αχλάδια αναφέρθηκε στο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της τιμής που εισέπραξαν οι παραγωγοί κι αυτής που πλήρωσαν οι καταναλωτές και τόνισε ότι οι έμποροι αγόρασαν σχεδόν τζάμπα το προϊόν, εκμεταλλευόμενοι και την έλλειψη υποδομών των συνεταιρισμών, ώστε ν' ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς.
  • Παρόμοια, είπε, είναι η κατάσταση που διαμορφώθηκε και στα ροδάκινα, ιδιαίτερα στα συμπύρηνα, τα οποία, παρά τη θεσμική τιμή, πουλήθηκαν στην «ξεφτίλα», λόγω της εκβιαστικής τακτικής των βιομηχάνων.
  • Στα μήλα, τόνισε ότι η προοπτική είναι ακόμα χειρότερη, καθώς διαδίδεται ότι οι έμποροι θα ρίξουν εντέχνως τις τιμές, διοχετεύοντας στην αγορά χιλιάδες τόνους από την αποθηκευμένη περσινή παραγωγή.
  • Σε εξευτελιστικές τιμές πουλήθηκαν τα καρπούζια και μεγάλες ποσότητες έμειναν αδιάθετες στα χωράφια.
  • Ο καπνός πουλήθηκε φέτος από 100 έως 120 δραχμές το κιλό φθηνότερα από πέρσι και εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί απειλούνται άμεσα με ξεκλήρισμα από τα χωράφια τους.
  • Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται οι σιτοπαραγωγοί, καθώς οι χαμηλές τιμές του προϊόντος συνδυάστηκαν και με την κακή παραγωγή.

Ως μέγα πρόσθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, ο Γ. Πατάκης ανέφερε την απαράδεκτη απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας να καταργήσει τη συνεταιριστική πίστη. Ταυτόχρονα, τόνισε, τα χρέη του αγροτικού κόσμου αυξάνονται συνεχώς και πολλοί ξωμάχοι απειλούνται με κατασχέσεις χωραφιών και σπιτιών από την ΑΤΕ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γ. Πατάκης υπογράμμισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης να φέρει σε αντιπαράθεση τους αγρότες της Λάρισας και της Καρδίτσας, μ' αφορμή το πρόβλημα της λειψυδρίας απέτυχε, επειδή ο αγροτικός κόσμος έχει συνειδητοποιήσει την αξία της ενότητας και γνωρίζει ότι υπεύθυνοι και για το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θεσσαλία είναι η κυβέρνηση και η ΕΕ, που δεν προχωρούν στην κατασκευή των αναγκαίων μεγάλων και μικρότερων αρδευτικών έργων στην περιοχή και δε δεσμεύονται συγκεκριμένα για την καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς, τα χωράφια των οποίων πλήττονται από την ξηρασία. Τόνισε, δε, ότι οι αγρότες είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να ξεκινήσουν τους νέους αγώνες τους και η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΑΣΕ) θα συγκληθεί ξανά όταν αποφασιστεί από τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές αγροτικές οργανώσεις των θεσσαλικών νομών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην περάσει το νέο χαράτσι(6/3/2008)
Μας παίρνουν «τζάμπα» τη σοδειά!(29/8/2004)
Πληθαίνουν οι αναγγελίες συλλαλητηρίων(30/11/2001)
Η λειψυδρία μεγαλώνει το μαρασμό των αγροτών(19/8/2001)
Στις 14 του Φλεβάρη τα νομαρχιακά συλλαλητήρια(31/1/2001)
Κλιμάκωση του συντονισμένου αγώνα(21/12/1999)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org