Κυριακή 17 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Με φόντο τη φεουδαρχική Κίνα

Μια ιστορία έρωτα, αντιζηλιών και δραματικών συγκρούσεων, με φόντο τις άκαμπτες παραδόσεις της φεουδαρχικής Κίνας, παρουσιάζει (20, 21, 22/6, Μέγαρο Μουσικής, 9 μ.μ.), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Μπαλέτο Κίνας, ένα από τα διασημότερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εξαιρετική κινηματογραφική ταινία «Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια» μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή, με μία ομάδα βραβευμένων και ξεχωριστών καλλιτεχνών.

Ο Ζαν Γιμού υπογράφει, και αυτή τη φορά, τη σκηνοθεσία. Μουσική: Chen Qigang. Χορογραφία: Wang Xinpeng, Wang Yuanyuan. Σκηνογραφία: Zeng Li. Κοστούμια: Jerome Kaplan. Ερμηνεύουν οι: Zhu Yan, Zhang Jian, Wang Qimin, Sun Jie, Hou Qingfeng, Li Jun, Meng Ningning, Zhu Yan, Jin Jia, Jin Jia, Lu Na κ.ά.

Το έργο εκτυλίσσεται στην Κίνα του 1930, με κεντρικό θέμα τον παράνομο έρωτα ανάμεσα στη δεύτερη παλλακίδα του αφέντη κι έναν άλλο άνδρα. Προδοσία και εγωισμός, έρωτας και θάνατος, το πάθος που δε γνωρίζει κανόνες απέναντι σε μια εξουσία που οχυρώνεται και επιβιώνει ακριβώς επειδή στηρίζεται σε άκαμπτους νόμους, εθιμοτυπίες και τελετουργίες που δεν αμφισβητούνται. Ο Ζαν Γιμού σκηνοθέτησε την παράσταση με ευαισθησία, αποφεύγοντας κάθε στείρο ή μη λειτουργικό φορμαλισμό.

Το Εθνικό Μπαλέτο της Κίνας ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950, και αφού πέρασε για 10 περίπου χρόνια μια περίοδο μεταμορφώσεων, αλλά και μιας ιδιαίτερα γόνιμης επαφής με το Ρωσικό Μπαλέτο, στράφηκε στην τέχνη της δυτικής Ευρώπης, ζυγιάζοντας πάντα τις επιρροές με τις παραδοσιακές φόρμες, και ακολουθώντας μια πορεία συνθετική, που οδήγησε σε αλλεπάλληλες επιτυχίες, βραβεύσεις και διακρίσεις. Παράλληλα, το Εθνικό Μπαλέτο του Πεκίνου έγινε διάσημο και για παραστάσεις με έντονο το χρώμα και τη χροιά του πολιτισμού της χώρας. Ανάμεσά τους το έργο «Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια».

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία χορευτές και μουσικοί της ομάδας είναι απόφοιτοι της Ακαδημίας Χορού του Πεκίνου και του Κονσερβατουάρ της Κίνας. Από τους 70 καλλιτέχνες που αριθμεί το Μπαλέτο, οι περισσότεροι έχουν αποσπάσει χρυσά, αργυρά ή χάλκινα βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ