Κυριακή 3 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Σκοτώνουν» το περιβάλλον για το κέδρος

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη Μέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιούνη, για άλλη μια φορά θα εμφανιστούν ως υπερασπιστές της ποιότητας ζωής. Είναι, όμως, αυτοί που παραδίδουν και το περιβάλλον - σαν εμπόρευμα - στο μεγάλο κεφάλαιο

Πάνω από 3.500 παράνομες χωματερές «βομβαρδίζουν» το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της χώρας
Πάνω από 3.500 παράνομες χωματερές «βομβαρδίζουν» το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της χώρας
Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλον τον κόσμο, πέρα από τα προβλήματα της ανεργίας, της λιτότητας, του περιορισμού των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, έχουν να αντιμετωπίσουν και μια σειρά από οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα που κάνουν τη διαβίωσή τους αφόρητη. Προβλήματα που είναι αποτέλεσμα των συνειδητών επιλογών και της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και των πολιτικών των κυβερνήσεων που το υπηρετούν.

Η εξήγηση είναι αυτονόητη: Προστασία του περιβάλλοντος και καπιταλισμός δε συμβιβάζονται. Για το κεφάλαιο, το περιβάλλον δεν αποτελεί τίποτε άλλο από μια πηγή άντλησης και καταλήστευσης των φυσικών πόρων, είτε ένας φυσικός χώρος όπου ασκεί τις ανεξέλεγκτες δραστηριότητές του και απορρίπτει κάθε είδους απόβλητα που παράγονται από τις δραστηριότητες αυτές.

Το ίδιο συμβαίνει, φυσικά και στη χώρα μας. Κι όμως, σε δύο μέρες, στις 5 Ιούνη, δηλαδή ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, οι εκπρόσωποι τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, θα βγουν και θα χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον. Πρόκειται για το άκρον άωτον της υποκρισίας, αφού και τα δύο αυτά κόμματα, παίρνοντας το ένα από το άλλο τη σκυτάλη της κυβερνητικής εξουσίας - πολλές φορές με τη συνευθύνη και του ΣΥΝ και των εκπροσώπων του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αλλού - διαγκωνίζονται ποιο θα εμπορευματοποιήσει καλύτερα το φυσικό περιβάλλον (τα δάση, τις ακτές, το νερό) εφαρμόζοντας τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Κάτω από αυτές τις κατευθύνσεις, η λεγόμενη ανάπτυξη (βλέπε: κερδοφόρες επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου) στηρίζεται στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και της δημόσιας περιουσίας, στην ανάθεση της διαχείρισης των οικοσυστημάτων στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην άγρια εκμετάλλευσή τους.

Η επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων απαιτεί αγώνα

Eurokinissi

Η επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων απαιτεί αγώνα
Ας δούμε, όμως, μερικά παραδείγματα:

1. Τη στιγμή που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές μεταβολές του κλίματος στον πλανήτη, εξαιτίας του «φαινομένου του θερμοκηπίου», οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, αρχικά, όσο και της ΝΔ σήμερα, ακολουθούν κατά γράμμα την πολιτική της δήθεν «φιλοπεριβαλλοντικής» ΕΕ, που αρνείται επίμονα να ληφθούν μέτρα ευθείας μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου (π.χ. προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποίηση της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, προστασία των δασών που δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα κ.ά.). Αντί αυτών, προωθούν τους «ευέλικτους μηχανισμούς», όπως το «εμπόριο ρύπων», με ομολογημένη σκοπιμότητα: Πώς θα διατεθούν λιγότερα χρήματα από τα ανεπτυγμένα κράτη. Πώς θα επωφεληθεί το μεγάλο κεφάλαιο μέσα από το χρηματιστήριο της ρύπανσης που δημιούργησε η εμπορία ρύπων.

Ηδη, ως αποτέλεσμα όλων αυτών έχουν δημιουργηθεί φοβερές υπεραξίες και μια νέα δεξαμενή κερδών για μερικά μονοπώλια (το δικαίωμα κάθε τόνου διοξειδίου του άνθρακα έχει φτάσει να αγοράζεται ακόμη και με 30 δολάρια, ενώ πριν δύο χρόνια η τιμή κυμαινόταν γύρω στα 7 - 8 δολάρια). Αντίθετα, ο μόνος χαμένος είναι ο λαός που αναγκάζεται να πληρώνει ακόμη πιο ακριβά την ενέργεια (π.χ. ΔΕΗ) και άλλα προϊόντα, καθώς οι ρυπογόνες επιχειρήσεις μετακυλίουν και αυτό το κόστος της αγοράς «δικαιωμάτων ρύπανσης» στην κατανάλωση. Χαμένο, βέβαια είναι και το περιβάλλον, αφού και στην ίδια τη Διάσκεψη Κορυφής των χωρών της ΕΕ που έγινε πριν από λίγους μήνες, επισημάνθηκε η ανάγκη νέων μέτρων. Ομολογήθηκε έτσι ότι το «εμπόριο ρύπων» αποδείχτηκε μια «σαπουνόφουσκα»...

Σα να μην έφταναν οι πυρκαγιές, μπουρλότο στα δάση βάζει και η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Σα να μην έφταναν οι πυρκαγιές, μπουρλότο στα δάση βάζει και η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
2. Ενα άλλο παράδειγμα αποτελεί η συμπεριφορά των δύο κομμάτων απέναντι στα δάση, τα οποία προστατεύουν μόνο στα λόγια. Κορυφαία στιγμή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν η αναθεώρηση του 2000, η οποία - μαζί με τον εκτελεστικό νόμο 3208/2003 - άνοιξε διάπλατα τον «ασκό του Αιόλου», για το «νόμιμο» αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων.

Παίρνοντας τη σκυτάλη η ΝΔ με τη νέα αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος που προωθεί εντείνει την εμπορευματοποίηση των δασών, καθώς επιδιώκει να καταργηθεί το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, να άρει την προστασία των δασών που τσιμεντοποιήθηκαν μέχρι το 1975, να μην είναι υποχρεωτική η αναδάσωση των δασικών εκτάσεων που καίγονται από τις πυρκαγιές ή τσιμεντοποιούνται από τους καταπατητές, να θεωρούνται ακόμη και τα ιδιωτικά έργα μέσα στα δάση ως «δημοσίου συμφέροντος» κ.ά. Σύμφωνα με τους δασολόγους, αν ολοκληρωθεί αυτή η αναθεώρηση τότε τουλάχιστον άλλα 40 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων της χώρας θα αποχαρακτηριστούν και θα παραδοθούν στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Σημειώνουμε ότι υπέρ της δασοκτόνας αναθεώρησης έχει ταχτεί και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης...

3. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «κατόρθωσαν», με την πολιτική τους, ένα έργο, όπως αυτό της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, να μεταβληθεί σε ιμάντα εμπορευματοποίησης και καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου.

Πρώτη ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που με το νόμο 3127/2003, χαρίζει στους ίδιους τους καταπατητές χιλιάδες δημόσιες δασικές εκτάσεις που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και οι οποίες έχουν τσιμεντοποιηθεί.

Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να ξεκινήσει τη σύνταξη των δασικών χαρτών, με μελέτη που προκηρύσσει η Κτηματολόγιο ΑΕ προχωρά με αντιεπιστημονική και επικίνδυνη μέθοδο στην οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας, που σύμφωνα με τις ίδιες τις δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμούς του 20% έως 30% του δημόσιου δασικού πλούτου της χώρας. Επίσης, με νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, ετοιμάζεται να ξεπουλήσει στους ίδιους τους καταπατητές 80.000 τουλάχιστον ακίνητα του Δημοσίου που έχουν καταπατήσει και μάλιστα με ...δόσεις και εκπτώσεις!

4. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα την προστασία των ακτών, ψήφισε μια σειρά από νόμους (2971/2001, 3016/2002, 3105/2003 3207/2003) που ανοίγουν το δρόμο για το φράξιμο του αιγιαλού και της παραλίας από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ενώ επιτρέπει στην «Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων ΑΕ» και «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» να παραχωρήσουν εκτάσεις του Δημοσίου «πάνω στο κύμα» και τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Το ίδιο «έργο» συνέχισε και η κυβέρνηση της ΝΔ και με το νόμο 3342/2005, στερώντας από το λαό τη δωρεάν άθληση και ψυχαγωγία από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις που χρυσοπλήρωσε, αλλά και καθιστώντας πανάκριβο είδος ένα μπάνιο στη θάλασσα. Παράλληλα, με το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό επιτρέπει την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων από τον Ολυμπο έως τη μικρότερη βραχονησίδα, σε όλους τους εθνικούς δρυμούς και προστατευόμενες περιοχές φυσικού κάλλους της χώρας.

5. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 3010/2002 ουσιαστικά καταργεί το νόμο 1650/86 για το περιβάλλον, όσον αφορά στην προέγκριση χωροθέτησης για τις πιο ρυπογόνες εγκαταστάσεις, επιτρέποντας την ασύδοτη ρυπογόνα δράση του κεφαλαίου, όπου το επιθυμεί. Επίσης με το νόμο 2965/2001, μετατρέπει ολόκληρο το Λεκανοπέδιο σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη και επιτρέποντας τη γιγάντωση ήδη υπαρχόντων μονάδων, προσφέροντας μάλιστα και προκλητικά κίνητρα.

Στην ίδια λογική και η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τη Βιομηχανία, με το οποίο διευκολύνει τους βιομήχανους να αναπαράγει κι άλλες «μικρές Αττικές» σε όλη τη χώρα.

6. Παρά το γεγονός ότι η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Αθήνα είναι μόλις 2 τ.μ., δηλαδή η μικρότερη από κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέτρεψε να ξεκινήσει η τσιμεντοποίηση και των τελευταίων ελεύθερων χώρων του Λεκανοπεδίου, όπως το κτήμα Θων (σε σύμπραξη με το Δήμο Αθήνας), το Γουδί, το κτήμα Ομορφοκλησιάς στο Γαλάτσι, μέρος του Πεδίου του Αρεως, ενώ ετοίμασε και το σχέδιο οικοπεδοποίησης του Ελληνικού, εξυπηρετώντας τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου.

Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, παραδίδοντας τον Ελαιώνα στα συμφέροντα της ΠΑΕ ΠΑΟ και του Βωβού, ενώ ετοιμάζεται να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ για οικοπεδοποίηση του Ελληνικού και εμπορευματοποίηση του κτήματος Τατοΐου.

7. Και τα δύο κόμματα κάνουν εκκλήσεις πότε για τη λειψυδρία και πότε για τις πλημμύρες που χτυπούν διάφορες περιοχές της χώρας. Αντί, όμως, να δημιουργήσουν έναν ενιαίο δημόσιο φορέα για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας και αντί να μεταχειριστούν το νερό ως κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να παρέχεται στο λαό από το Δημόσιο σε χαμηλές τιμές και άριστη ποιότητα, το μεταβάλλουν από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.

Η μεν κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να τις ξεπουλήσει στις πολυεθνικές, κάνοντας το λαό να πει το νερό - νεράκι. Επίσης, προετοιμάζεται να βάλει υδρόμετρα ακόμη και στους αγρότες!

8. Εγκληματική μπορεί να θεωρηθεί η πολιτική που ακολουθούν τα δύο κόμματα και στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, αφού, μεταξύ των άλλων:

  • Διατηρούν το αίσχος των 3.500 (ενεργών ή ανενεργών) ανεξέλεγκτων χωματερών ανά τη χώρα.
  • Παραδίδουν τον τομέα της ανακύκλωσης στους ιδιώτες, με συνέπεια, αντί να μειώνονται, να αυξάνονται κάθε χρόνο τα απορρίμματα που θάβονται στις χωματερές.
  • Αρνούνται να εφαρμόσουν έναν ενιαίο σχεδιασμό διαχείρισης με ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις που θα περιλαμβάνουν την ανακύκλωση (διαλογή στην πηγή και μηχανική), σταθμούς μεταφόρτωσης και υγειονομική ταφή υπολειμμάτων. Αντί αυτού, προετοιμάζουν το έδαφος για την καρκινογόνα καύση.

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org