Κυριακή 3 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο αντεργατικός λαϊκισμός του ΛΑ.Ο.Σ.

Γρηγοριάδης Κώστας

Το ότι ο αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ. «ψαρεύει σε θολά» νερά είναι γνωστό. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη συνέντευξη Tύπου, όπου υποτίθεται παρουσίασε κάποιες «θέσεις» και «ιδέες» επί συγκεκριμένων θεμάτων. Ετσι, στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης ο Γ.Καρατζαφέρης, με μεγάλη ευκολία, φόρεσε το «μανδύα της ισότητας» και υποστήριξε τη θέση για μια σύνταξη, ανεξάρτητα από το επάγγελμα του καθενός, μια σύνταξη, όπως είπε, «ενιαία, εθνική και αυτόνομη».

Παρά, όμως, τα πολλά επίθετα ο Γ. Καρατζαφέρης δεν είπε τίποτα περισσότερο απ' αυτά που πρεσβεύουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, περί «εθνικής σύνταξης» ή κάποιο «εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης» ή αυτό που προωθείται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η διαμόρφωση δηλαδή μιας γενικής κατώτερης σύνταξης σε εξευτελιστικά επίπεδα. Οπου, βέβαια, πάνω σε αυτή τη βάση ανοίγεται ο δρόμος για τη δραστηριότητα της ιδιωτικής ασφάλισης, που υποτίθεται θα αναπληρώνει τις απώλειες, οι οποίες επιβάλλονται μέσα από τις αντιασφαλιστικές ανατροπές.

Και ενώ περισσεύει η ρητορεία περί «εξισωτισμού», ο Γ. Καρατζαφέρης δε λέει τίποτα για την ταμπακέρα. Ποιο, δηλαδή, θα είναι το ύψος αυτής της σύνταξης, ποια θα είναι τα χρόνια ηλικίας συνταξιοδότησης, ποιοι πρέπει να πληρώσουν για να στηριχτούν αυτές οι συντάξεις; Γι' αυτά ο ΛΑ.Ο.Σ. τηρεί σιγήν ιχθύος. Ανακατώνει μόνο το βυθό, για να σηκώσει λάσπη και να κρύψει τις πραγματικές του προθέσεις που στον πυρήνα τους είναι ίδιες με τις επιδιώξεις του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Κερδοφόρες οι «μπίζνες» στην Υγεία

Πλούσια αποδεικνύονται και φέτος, τα ...«ελέη» της κυβερνητικής πολιτικής για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής, το «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ΕΑΕ», η διοίκηση του οποίου ανακοίνωσε προχτές με περηφάνια ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2007 «τα ενοποιημένα κέρδη - μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας - σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση 39,28%». Αυξήθηκαν στο φετινό τρίμηνο κατά 2,2 εκατ. ευρώ, καθώς διαμορφώθηκαν στα 7,9 εκατ. ευρώ, από 5,7 εκατ. που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2006.

Αυτό σημαίνει, εμμέσως πλην σαφώς, πως τα μεγάλα αφεντικά του Ιατρικού Αθηνών - τα ίδια συμβαίνουν και με τις άλλες μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου - έγιναν πλουσιότερα κατά 39,28%. Εννοείται, βέβαια, πως στο ίδιο διάστημα οι μισθοί των εργαζομένων στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ίδρυμα (ιατρικό, νοσηλευτικό κλπ. προσωπικό), αυξήθηκαν γύρω από τα όρια του επίσημου πληθωρισμού (3 - 3,5%). Που σημαίνει πως σε σταθερές (αποπληθωρισμένες) τιμές οι μισθοί - όπως και οι συντάξεις - παρέμειναν καθηλωμένοι στα περσινά επίπεδα, χάρη στην αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, που τηρείται κατά γράμμα και στον ιδιωτικό τομέα από τις συμβιβασμένες διοικήσεις της ΓΣΕΕ.

Και μια λεπτομέρεια. Η συνεχιζόμενη - για πολλοστή χρονιά - προκλητική κερδοφορία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας, είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφαρμόζονται τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πολιτικών, οι οποίες αφήνουν, σκόπιμα, μεγάλα κενά στο χώρο της δημόσιας Υγείας ή και δημιουργούν νέα, για να τα καλύψουν - με το αζημίωτο - οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Αθλοπαιδιές μετά πληρωμής...

Η λήξη του σχολικού έτους δε σημαίνει και παύση της οικονομικής αφαίμαξης της λαϊκής οικογένειας, η οποία καλείται πάλι να πληρώσει αδρά, αν θέλει τα παιδιά της να κάνουν κάποια αθλητική ή καλλιτεχνική δραστηριότητα, την οποία το κράτος θα έπρεπε να εξασφαλίζει. Ενόψει καλοκαιριού λοιπόν, σε σχολείο του Γαλατσίου, οι μαθητές είδαν μια καθ' όλα σεβαστή για τις επιδόσεις της στο στίβο πρωταθλήτρια να τους ενημερώνει για πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά 5-15 ετών έχει από όλα: Και χορηγούς μεγάλες εταιρείες και οικονομική συμμετοχή που φτάνει στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 180 ευρώ για 11-12 μέρες για κάθε παιδί (και χρήση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ), αλλά και «ελευθέρας» από το υπουργείο Παιδείας (όπως ειπώθηκε στους γονείς), προκειμένου να διαφημίζεται στα σχολεία.

Το ζήτημα φέρνει για μια ακόμα φορά μπροστά στις ευθύνες του το υπουργείο, το οποίο έχει φροντίσει να έχει ανοιχτές τις πόρτες των σχολείων σε κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα. Ακόμα και σε εκείνες που αφορούν «προϊόντα» Παιδείας - με την ευρεία και πραγματική έννοια της λέξης - τα οποία είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει.

Κουτοπονηριές από το «Βήμα»

Κάποιοι έχουν εξαντλήσει όλες τις γνωστές μεθόδους επίθεσης ενάντια στο ΚΚΕ και επαναλαμβάνουν τα πολύ παλιά κόλπα. Ετσι ο αρθρογράφος στο χτεσινό «Βήμα» χρησιμοποιεί τη γνωστή μέθοδο των συνειρμών και πιστεύει πως δεν τον παίρνουμε χαμπάρι. Τάχα αναλύει τον λαϊκισμό του ΛΑΟΣ και επιχειρεί να παραλληλίσει αποσπασματικές φράσεις του Γ. Καρατζαφέρη με αιτήματα και προγραμματικές θέσεις του ΚΚΕ. Φυσικά νομίζει πως καλύπτεται με φράσεις όπως «ανίερη υπέρβαση» ή «ασφαλώς όχι» στο ρητορικό ερώτημα, αν ο ΛΑΟΣ έχει καμιά σχέση με την «αριστερή ιδεολογία»... Ομως είπαμε το κόλπο των τάχα «αθώων» συνειρμών είναι πολύ παλιό. Μοιάζει με εκείνο το δηλητήριο που το ρίχνεις και περιμένεις μέρες για να λειτουργήσει, αλλά είσαι σίγουρος πως θα την κάνει τη δουλιά του. Σας πήραμε είδηση...

ΒΙΒΛΙΟ
Παρακαλώ μη θίγετε το φασισμό μου

Δώδεκα ψευδο-ιστορήματα κι ένας Καραγκιόζης

«ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Ακου τρομοκράτες! Μωρέ να μασάω ό,τι λάχει, αλλά κάτι τέτοια ούτε με σάλτσα "μπεσμεσάβγες", πως τη λένε, δε μου κατεβαίνουν. Αμα βρεις έστω και ένα Ρωμιό να γραφτεί, Χατζηχαβιάρη, εγώ θα κάτσω να φάω ένα ταβλά κουλούρια με σουσάμι. Ακούς οι Ρωμιοί μιστοφόροι! (Μουρ, μουρ, μουρ, γυρίζει από την άλλη και ροχαλίζει σαν τρένο, τόσο που σείεται η παράγκα. Ξαφνικά περνάει μια μοτοσικλέτα σαματατζού, με τον Μπιρικόκο ντυμένο "Ζητά". Ο Καραγκιόζης ανασαλεύει και κάνει σαν να διώχνει κουνούπι). Αντε να χαθείς από δω παλιοκούνουπο. Από μένα, μωρέ, θα φας και εσύ; Αμ τι, στο Σαράι θα πας, να σε βγάλουν και τρομοκράτη και να μη σε σώνει τίποτα; (Αυτά, μουρμουριστά. Ξανακοιμάται, οπότε περνάει τζιπάκι με το Κολλητήρι ντυμένο φαντάρο. Ο Καραγκιόζης ξαναπετιέται). Αυτό θα ΄τανε αλογόμυγα (Πιάνει και διάλογο με τα παιδιά, αλογόμυγα ήτανε, όχι τζιπάκι - τι τσεπάκι, τέτοια). Μωρέ θα κάνω πως κοιμάμαι κι έτσι και ξαναπεράσει η βρομο-αλογόμυγα, θα καλοπεράσει (Κάνει πως κοιμάται κρατώντας το ποτιστήρι. Περνάει ο Κοπρίτης με περιπολικό της αστυνομίας, κάνοντας μεγάλο σαματά. Κάνει να του πετάξει το ποτιστήρι, αλλά κρατιέται την τελευταία στιγμή)...». Ενα πραγματικά πρωτότυπο βιβλίο του Σταύρου Κουτράκη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Βλαντιμίρ Πούτιν

Γρηγοριάδης Κώστας

Στον «ιμπεριαλισμό» αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ελληνα Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια στη Μόσχα. Αφορμή της δήλωσής του ήταν οι τελευταίες «προστριβές» του με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Πολωνία και την Τσεχία, που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς της περιοχής.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια στιγμή που ο Βλ. Πούτιν επιδιώκει να «παίξει» καλύτερα στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα και να προωθήσει ένα «ισχυρό» προφίλ. Εξάλλου, είναι γνωστός ο ρόλος που παίζει η Ρωσία αλλά και τα συμφέροντα που υπερασπίζεται ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, συμφέροντα δηλαδή της άρχουσας τάξης και του μεγάλου κεφαλαίου της χώρας του. Πολλά χρόνια εξάλλου υπάρχει το «Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας», ενώ ο ίδιος ο Πούτιν αντιπροσωπεύει τη Ρωσία στην ομάδα των ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών της ομάδας της «G8». Την ίδια στιγμή, ο ρωσικός λαός καρπώνεται ένα ελάχιστο κομμάτι από τον πλούτο που παράγει, βλέπει τις συνθήκες της ζωής του να χειροτερεύουν, τα δημοκρατικά του δικαιώματα να καταπατούνται και να τίθενται περιορισμοί στην πολιτική ζωή της χώρας, όπως είναι η πρόσφατη αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας. Μπορεί ο Πούτιν για να «θολώσει τα νερά» και για «εσωτερική» κατανάλωση, να χρησιμοποιεί τον όρο ιμπεριαλισμός για τις ΗΠΑ, αλλά η ουσία είναι πως η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία είναι κομμάτι του.


Κ.Χ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ