Κυριακή 3 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Καθημερινά αναδεικνύεται η δραματική αντίθεση, στις ανάγκες των λαών, για σταμάτημα της καταστροφής και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ζωής στον πλανήτη, από τη μια, και τα συμφέροντα των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών και των πολυεθνικών από την άλλη.

Σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι μικρά παιδιά, χάνονται κάθε χρόνο από δίψα, πείνα, επιδημίες και εκατοντάδες χιλιάδες από φυσικές καταστροφές, ενώ το «περιβάλλον» βρίσκεται στο στόχαστρο των πολυεθνικών ως δεξαμενή άντλησης πρώτων υλών, απόρριψης των αποβλήτων τους και ως ένας ακόμη κερδοφόρος τομέας, επενδύσεων γι' αυτές, με αποτέλεσμα τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη να επιδεινώνονται συνεχώς.

Το 70% των φυσικών πόρων καταναλώνεται από το 25% του πληθυσμού των αναπτυγμένων χώρων.

Το 50% της παγκόσμιας ρύπανσης δημιουργείται από επτά μόνο βιομηχανικές χώρες.

Κάθε χρόνο καταστρέφονται 170 εκατ. στρέμματα τροπικών δασών και είναι συνεχής η καταστροφή των εδαφών, των βιότοπων, η ερημοποίηση εκτεταμένων περιοχών.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου επεκτείνεται.

Η διατροφική εξάρτηση του πληθυσμού από τα μονοπωλιακά συγκροτήματα (ορμόνες, αντιβιοτικά, φυτοφάρμακα, γενετικά μεταλλαγμένα κλπ.) παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη πυρηνική δραστηριότητα (απαρχαιωμένες και «σύγχρονες» εγκαταστάσεις, πυρηνικές δοκιμές και απόβλητα), η διασυνοριακή ρύπανση, η λειψυδρία κλπ.

Η στάση των ιμπεριαλιστικών κρατών απέναντι σ' αυτά τα προβλήματα αναδείχνει τον καταστροφικό για τον άνθρωπο χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Οχι μόνο δεν εφαρμόζουν και αυτά τα ελάχιστα υποκριτικά μέτρα που υπόσχονται, αλλά και προωθούν τις πιο περιβαλλοντοκτόνες αντιλήψεις, αντάξιες της πιο βάρβαρης ιμπεριαλιστικής πρακτικής όπως το «εμπόριο» και ο δανεισμός του «δικαιώματος ρύπανσης». Παράλληλα σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους, καταστρέφουν το φυτικό και ζωικό πλούτο, τις υποδομές, τους πολιτισμούς και τα μνημεία με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις τους σε όλο τον κόσμο.

Στην ΕΕ, αυτοί που αφάνισαν στα Βαλκάνια χιλιάδες ανθρώπους, κατέστρεψαν υποδομές δεκαετιών, εξαφάνισαν οικοσυστήματα, ρύπαναν με βομβαρδισμούς χημικών εγκαταστάσεων ευρύτερες περιοχές, αχρήστευσαν με τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και άλλα όπλα, για πολλά χρόνια πολύτιμους φυσικούς πόρους. Αυτοί που έκαναν χωματερές για τα τοξικά τους απόβλητα μερικά από τα νεοσύστατα κράτη - προτεκτοράτα της Βαλκανικής, προσπαθούν να μας πείσουν ότι μάχονται για τη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Η δήθεν «περιβαλλοντική» πολιτική τους υπηρετεί τους νόμους της αγοράς, την «εθελοντική» δράση του καταστροφέα του περιβάλλοντος, που είναι το κεφάλαιο, και προωθούν την αντίληψη για «συνευθύνη» των εργαζομένων.

Στη χώρα μας, το φυσικό, το οικιστικό, το πολιτιστικό και το εργασιακό περιβάλλον, η υγεία των εργαζομένων είναι τα θύματα της πολιτικής εξυπηρέτησης του κεφαλαίου που διαμορφώνει η ΕΕ και εξειδικεύεται στη χώρα μας από τους υποστηρικτές του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ, δηλαδή από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και από κοντά από το ΣΥΝ.

Η χώρα μας στη βροχή πνίγεται, στη ζέστη ασφυκτιά, στα χιόνια παραλύει και στο σεισμό καταστρέφεται.

Δάση, λιμάνια, παραλίες, ελεύθεροι χώροι στο χορό των κερδών, έγιναν πανάκριβο εμπόρευμα για τους εργαζόμενους.

Οι καταπατήσεις, το ξεπούλημα δημοσίων εκτάσεων, δασικών και μη, συνεχίζονται. Το μεγάλο κεφάλαιο ροκανίζει και εποφθαλμιά κάθε εναπομείναντα χώρο.

Χιλιάδες ανέλεγκτες χωματερές παραμένουν. Η διαχείριση των απορριμμάτων δίνεται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο. Προωθείται η καταστροφική καύση. Χιλιάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων απορρίπτονται λαθραία.

Καταστροφή και υποβάθμιση «προστατευόμενων» οικοσυστημάτων, θαλάσσια ρύπανση από πλοία και χερσαίες πηγές, βιολογικοί καθαρισμοί που, σχεδόν, δε λειτουργούν. Ο βιολογικός καθαρισμός της Ψυττάλειας με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, της ΝΔ σήμερα, καρκινοβατεί θίγοντας την ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Κυκλοφοριακό, νέφος και μικροσωματίδια, ηχορύπανση, καταστροφή ελεύθερων χώρων, οπτική ρύπανση, επιβάρυνση από ηλεκτρομαγνητικά πεδία (καλώδια, κεραίες) οξύνονται συνεχώς, ταλανίζουν τους εργαζόμενους στις μεγάλες πόλεις.

Ο «εθνικός» στόχος των «Ολυμπιακών Αγώνων» και η μεταολυμπιακή χρήση των έργων αποδεικνύεται εθνικός βρόχος. Η διατροφική εξάρτηση του πληθυσμού από τα μονοπωλιακά συγκροτήματα (ορμόνες, αντιβιοτικά, φυτοφάρμακα, γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα - τρόφιμα κλπ.) παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα προστίθενται στα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της αποδιάρθρωσης και περιορισμού των κοινωνικών, εργασιακών, δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες κατανοούν όλο και πιο πολύ το ρόλο του κεφαλαίου. Είναι αναγκαίο να πειστούν ότι η πάλη για την ανατροπή αυτής της κατάστασης αποτελεί μονόδρομο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το ΚΚΕ στηρίζει και ενισχύει τους λαϊκούς αγώνες και προσπαθεί για την ανάπτυξη, για πιο ουσιαστική και συντονισμένη πάλη του λαού και της νεολαίας, στην κατεύθυνση της ανάδειξης και ανατροπής των αιτίων, της καταδίκης των υπευθύνων.

Το ΚΚΕ δε θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων. Δεν μπορούν να λυθούν με τη δήθεν καλύτερη διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Απαιτεί μια πολιτική στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας που προτείνει το Κόμμα μας, τους καρπούς της οποίας θα απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, οι νέοι, τα λαϊκά στρώματα και όχι η οικονομική ολιγαρχία.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να δυναμώσουν τη δική τους φωνή, να στηρίξουν τα δικά τους συμφέροντα.

Οι επικείμενες εκλογές αποτελούν, μια ακόμη ευκαιρία να δώσουν οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, το δικό τους μήνυμα σε κάθε λογής διαχειριστές της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που συμβάλλουν ενεργητικά ή παθητικά στην επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Να καταδικάσουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να προσπεράσουν τον ΣΥΝ, που εκτός των άλλων είναι αφερέγγυος. Να ενισχύσουν το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που βρίσκεται στην αντίπερα όχθη και αντιπαλεύει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ