Κυριακή 3 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ποιους ΣΥΝεργάζονται

Οι συνεργασίες των δυνάμεων του ΣΥΝ με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ σε συνδικαλιστικό επίπεδο είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, χωρίς βέβαια να είναι το μοναδικό. Η συνεργασία βέβαια δεν περιορίζεται στα κοινά ψηφοδέλτια, αλλά σ' αυτά αντανακλάται και επισφραγίζεται κατά κύριο λόγο η στρατηγική σύπλευση των δυο σε ό,τι αφορά στο εργατικό κίνημα. Μάλιστα, όταν διακυβεύεται το χτύπημα των ταξικών δυνάμεων και η διάσωση του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι «κολεγιές» χωρούν και τις δυνάμεις της ΝΔ. Οριμένα παραδείγματα από το πρόσφατο μόνο παρελθόν:

  • Το Γενάρη του 2006, στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΝ συγκρότησαν κοινό ψηφοδέλτιο, σε μια προσπάθεια να γατζωθούν στις καρέκλες του εργατοπατερισμού και να αποτρέψουν την ενίσχυση του ΠΑΜΕ.
  • Τον Φλεβάρη του 2001, στο 36ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού, ΠΑΣΚΕ και ΑΠ συγκρότησαν κοινό ψηφοδέλτιο, επισφραγίζοντας τις νόθες διαδικασίες στη νομιμοποίηση νόθων αντιπροσώπων.
  • Το Μάρτη του 2007 ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και ΑΠ κατεβαίνουν για πολλοστή φορά σε κοινό αντι-ΠΑΜΕ ψηφοδέλτιο στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας. Το ίδιο είχε γίνει και το Μάρτη του 2004, αλλά και στο αμέσως προηγούμενο συνέδριο. Μάλιστα, στο τελευταίο συνέδριο, η παράταξη του ΣΥΝ συμμετείχε στο κοινό ψηφοδέλτιο με στέλεχός της, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής στο νησί.
  • Τον Φλεβάρη του 2007, στο συνέδριο της Ομοσποδνδίας Φαρμάκου οι τρεις παρατάξεις κατεβάζουν επίσης κοινό ψηφοδέλτιο, με αποκλειστικό (και ανομολόγητο) στόχο να πάρουν την πλειοψηφία από τις ταξικές δυνάμεις και να βάλουν την Ομοσπονδία στη ρότα των αξιώσεων των φαρμακοβιομηχάνων. Το ίδιο είχαν επιχειρήσει με κοινό πάλι ψηφοδέλτιο και το Μάρτη του 2004 οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΠ.
  • Τον Νοέμβρη του 2005, στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) ΠΑΣΚΕ και ΑΠ κατέβηκαν από κοινού στις εκλογές για το νέο ΔΣ, ενώ την κολεγιά ολοκλήρωσε η ΔΑΚΕ στις εκλογές για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ. Στόχος και εδώ η ταξική διοίκηση της Ομοσπονδίας.
  • Το Δεκέμβρη του 2003 ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και ΑΠ συγκρότησαν κοινό ψηφοδέλτιο στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, θέλοντας και εδώ να χτυπήσουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που είχαν (και διατηρούν) την πλειοψηφία.
  • Τον Μάρτη του 2003 ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και ΣΥΝ επικύρωσαν ένα ακόμα όργιο παρατυπιών με στόχο τη φίμωση των ταξικών δυνάμεων και την αλλοίωση των συσχετισμών με τη συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου για τις εκλογές στον Ενωτικό Σύλλογο της Τράπεζας Πειραιώς. Εκλογές χωρίς παραβάν, εκβιασμοί, ακόμα και επιστολικές ψήφοι επιστρατεύτηκαν για να αλλοιωθεί η βούληση των εργαζομένων από τους εκπροσώπους του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού.
  • Τον Γενάρη του 2002, στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, η παράταξη του ΣΥΝ επέλεξε αυτή τη φορά για συνέταιρο στο ψηφοδέλτιο τη ΔΑΚΕ, χωρίς όμως και εδώ να τελεσφορήσει το αντι-ΠΑΜΕ σχέδιό τους.
  • Το Μάρτη του 2007 και ενώ η κατάσταση για τους εργαζόμενους στον «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ» ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη, το σωματείο με πραξικοπηματικό τρόπο οδηγήθηκε εσπευσμένα σε επανάληψη των εκλογών, προκειμένου να προκύψουν συσχετισμοί πιο βολικοί για την εργοδοσία. Γι' αυτό φρόντισαν η ΠΑΣΚΕ και η ΑΠ, που κατέβηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο, μαζί με ένα κομμάτι της ΔΑΚΕ.
  • Το Μάη του 2005 (όπως και το Μάη του 2002) στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΠ κατέβηκαν στις εκλογές σαν «Ενωτική Κίνηση Υγειονομικών», σε κοινό δηλαδή ψηφοδέλτιο. Αλλη μια (αποτυχημένη) προσπάθεια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να χτυπήσει μια ταξική Ομοσπονδία.

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα: Το Νοέμβρη του 2006, στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Βόλου, στο πλαίσιο της φαιδρής συμμαχίας των δυνάμεων του συμβιβασμού, η ΑΤΕ (ΣΥΝ) απέσυρε το ψηφοδέλτιό της για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ, ώστε να ενισχυθούν οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, η οποία με τη σειρά της ενίσχυσε την παράταξη του ΣΥΝ, για να καταφέρει να εκλέξει και δεύτερο μέλος στο ΔΣ του ΕΚΒ. Πάμπολλα είναι τα παραδείγματα ανάλογων περιπτώσεων, με πρωταγωνιστές τις παρατάξεις της συναίνεσης...


Περ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μιλάνε» τα έργα των οπορτουνιστών(2009-05-06 00:00:00.0)
Νοθεία, κολεγιές και «τούμπες»(2008-10-12 00:00:00.0)
Οπορτουνιστές, ΣΥΝέταιροι...(2007-03-29 00:00:00.0)
Αποστολή του ΠΑΜΕ στην Πράγα(2003-05-25 00:00:00.0)
Χωρίς αυτοδυναμία η ΠΑΣΚΕ(2001-06-26 00:00:00.0)
Ψηφοθηρικός καυγάς στην πλάτη των εργαζομένων(2001-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ