Τετάρτη 30 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχείς ισραηλινές επιδρομές

Ισοπεδωμένο σπίτι στην Μπέιτ Χανούν

Associated Press

Ισοπεδωμένο σπίτι στην Μπέιτ Χανούν
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του από αέρος αλλά και εδάφους, πλέον, στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός. Χτες ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εισήλθαν λίγα χιλιόμετρα εντός της Λωρίδας, με εντολή να εκτελέσουν «επιχειρήσεις ακριβείας», ενώ η αεροπορία επανέλαβε τις επιδρομές της κατά εγκαταστάσεων της «Χαμάς», στην Κχαν Γιούνις. Στο πέρασμα Σούφα, στη νότια Γάζα, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες 2 μέλη του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς» και άλλα 3 συνελήφθησαν.

Σε τρεις διαφορετικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη, σκοτώθηκαν άλλοι 3 Παλαιστίνιοι μαχητές, από τις «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα». Επίσης, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε στον καταυλισμό Μπαλάτα, κοντά στη Νάμπλους, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Φατάχ», Τζαμάλ αλ Τιράουι, κατηγορώντας τον για «εμπλοκή σε τρομοκρατική δράση». Ο Τιράουι προστίθεται στους, περίπου, 30 συλληφθέντες εκλεγμένους αξιωματούχους της «Χαμάς», την περασμένη βδομάδα, και σε άλλους τόσους, επίσης της «Χαμάς», που κρατούνται από πέρυσι το καλοκαίρι.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίστηκε η εκτόξευση ρουκετών κατά του νότιου Ισραήλ, χωρίς να προκληθούν θύματα. Συνολικά, από τις 16 Μάη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι (μαχητές και άμαχοι) από τις ισραηλινές επιδρομές και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 180.

Επιμένει προκλητικά ο Ολμέρτ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ενόψει και της νέας συνάντησης με τον Αμπάς στις 7 Ιούνη, επανέλαβε ότι «θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις κατά τρομοκρατών, και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ακόμη και άμαχοι που στηρίζουν τέτοιου είδους πράξεις».

Η ισραηλινή αδιαλλαξία έχει περιπλέξει περαιτέρω τις ενδοπαλαιστινιακές προσπάθειες επίτευξης εσωτερικής εκεχειρίας. Ο Πρόεδρος Αμπάς ζήτησε πάλι τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών, για ένα μήνα, προκειμένου να διαπραγματευτεί μια νέα εκεχειρία με το Ισραήλ, όπου θα περιλαμβάνονται Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη. Στη συνέχεια, υποστηρίζει ο Αμπάς, θα γίνει ευκολότερη η επίτευξη εσωτερικής συμφωνίας. Η πρότασή του, μέχρι στιγμής, απορρίπτεται από τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, που ζητούν να σταματήσουν πρώτα οι ισραηλινές επιχειρήσεις στο σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ