Τετάρτη 30 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χωρίς φρένο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πού βρίσκεται το φρένο της ασυδοσίας στο κυνηγητό του κέρδους; Δεν υπάρχει τέτοιο φρένο. Κάθε φορά που λέμε ξεπέρασε κάθε όριο, υπάρχει πάντα η επόμενη κίνηση απανθρωπιάς που ξεπερνάει την προηγούμενη. Ετσι, στην Ολλανδία, ένα πρόγραμμα ριάλιτι που προβάλλεται από την τηλεόραση προκαλεί εντονότατες αντιδράσεις, καθώς μια γυναίκα που πάσχει από καταληκτική νόσο θα επιλέξει μεταξύ τριών ασθενών και ο «νικητής» θα πάρει τα νεφρά της. Η κυβέρνηση, που, έτσι και αλλιώς, έχει αφήσει μέχρι τώρα να αναπτυχθούν τέτοια φαινόμενα, ζήτησε να σταματήσει η προβολή της εκπομπής «Big Donor Show» ( Η εκπομπή του Μεγάλου Δωρητή). Ωστόσο, το τηλεοπτικό δίκτυο ΒΝΝ, που προβάλλει την εκπομπή, ανακοίνωσε ότι στόχος της εκπομπής είναι να ...τονίσει την οξύτατη έλλειψη δωρητών οργάνων στην Ολλανδία. Εδώ, δηλαδή, είναι που η απανθρωπιά επιχειρεί να ντυθεί με φιλάνθρωπο άλλοθι. Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση του τηλεοπτικού δικτύου, αναφέρεται ότι η εταιρεία παραγωγής, που είναι η ίδια με αυτήν του «Big Brother», αποφάσισε η εκπομπή να συνεχιστεί όπως προβλέπει ο αρχικός προγραμματισμός. Αυτή είναι η λογική των νόμων της «ελεύθερης αγοράς». Πάντα δίνουν το δίκιο στο άδικο και επιτρέπουν σε τέτοιους εγκληματίες να λένε πως θα συνεχίσουν με το «έτσι θέλω» το έγκλημά τους. Καιρός να απαλλαγούμε κι απ' αυτούς και από το σύστημα που τους φτιάχνει...

Πνίγονται στα χρέη οι Γεωργικές Ασφαλίσεις

Ετοιμος να «πνιγεί» από τα χρέη είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και όπως προειδοποιούν οι εργαζόμενοι σε αυτόν, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, τότε ο μοναδικός ασφαλιστικός φορέας της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στη χώρα μας θα καταρρεύσει. Τα χρέη του αγγίζουν πλέον τα 2,8 δισ. ευρώ και χρόνο με το χρόνο η «θηλιά σφίγγει» ολοένα και περισσότερο. Πάνω σε αυτό το υπαρκτό πρόβλημα «πατάνε» και ορισμένοι - κυβερνητικοί και άλλοι παράγοντες - οι οποίοι εδώ και καιρό επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, για να βγει ο Οργανισμός από το «αδιέξοδο». Μόνο, που τα «σενάρια» αυτά κινούνται στη λογική λειτουργίας του ΕΛΓΑ βάσει της «ανταποδοτικότητας» εισφορών και ασφαλιστικής κάλυψης, δηλαδή των γνωστών «ιδιωτικοοικονομικών» κριτηρίων, τα οποία στόχο έχουν την επιβολή νέων οικονομικών βαρών στους εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους και κύρια στους μικρομεσαίους. Επειδή το επόμενο διάστημα τα σενάρια αυτά θα αρχίσουν να εμφανίζονται ως συγκεκριμένες προτάσεις, οι μικροί και φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι θα πρέπει να έχουν ...το νου τους, ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια η οποία θα δώσει και τη «χαριστική βολή» στον όποιο ακόμη κοινωνικό χαρακτήρα έχουν μέχρι σήμερα οι Γεωργικές Ασφαλίσεις στη χώρα μας.

Το χρήμα ρέει άφθονο...

Η κυβερνητική κοροϊδία σε σχέση με την καταβολή επιδοτήσεων προς τους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους δεν έχει τελειωμό. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευ. Μπασιάκος, βρήκε ευκαιρία να «παίξει» και πάλι το γνωστό επικοινωνιακό του παιχνίδι, με αφορμή την καταβολή των «ποιοτικών παρακρατημάτων» στους παραγωγούς. Πρόκειται για τα χρήματα εκείνα που κρατούνται από το σύνολο των επιδοτήσεων και τα οποία επιστρέφονται στους παραγωγούς που ικανοποιούν τα «ποιοτικά κριτήρια» που θέτουν η κυβέρνηση και η ΕΕ. Ο υπουργός, λοιπόν, «μετ' επαίνων και τυμπανοκρουσιών» ανακοινώνει ότι θα μοιράσει περί τα 113 εκατ. ευρώ του «ποιοτικού παρακρατήματος», ισχυριζόμενος ότι ολοκληρώνεται έτσι η τελευταία φάση καταβολής των επιδοτήσεων για φέτος. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

... στις τσέπες ορισμένων

Στα καπνά, για παράδειγμα, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι αγοραπωλησίες της περσινής σοδειάς, στην ελαιοκαλλιέργεια δεν είναι γνωστό καλά - καλά πόσες είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, πόσες από αυτές είναι βιολογικές ή Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, πολλοί αγρότες δεν έχουν εισπράξει ακόμη το σύνολο της κανονικής επιδότησης και γενικότερα δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την καταβολή του ποιοτικού παρακρατήματος. Με απλά λόγια, επικρατεί το «γνωστό» μπάχαλο, με αποτέλεσμα τα όποια χρήματα να δίνονται «στα κουτουρού», πέρα από το γεγονός ότι το υπουργείο έτσι κι αλλιώς δεν ανακοινώνει πόσοι και ποιοι είναι αυτοί που εισπράττουν το ποιοτικό παρακράτημα. Επίσης, πρέπει να προστεθεί ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αφαιρέσει από χιλιάδες μικρούς και φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους το δικαίωμα είσπραξης από τα παραπάνω ποσά, δίνοντας σαφώς το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, που εφαρμόζει κατά γράμμα τις εντολές της ΕΕ για τη δημιουργία μεγαλοαγροτών που θα λυμαίνονται και τις επιδοτήσεις των μικρών.

Κερδοσκοπία με το νερό

Πίσω από τον κουρνιαχτό της ανούσιας εκλογολογίας, που τις τελευταίες μέρες «δεσπόζει» και τις δήθεν δικομματικές «κοκορομαχίες», βρίσκονται οι πραγματικές ειδήσεις. Ο «Ρ», στο πρωτοσέλιδο της περασμένης Κυριακής, στο κεντρικό του θέμα αποκάλυπτε ότι ένας από τους παγκόσμιους κολοσσούς διαχείρισης των υδάτινων πόρων, η γαλλική εταιρεία «Suez RWE», έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΕΥΑΘ και όχι μόνο. Εξαγορά, που ανοίγει το δρόμο για παράδοση σε μονοπωλιακούς ομίλους της διαχείρισης του νερού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ηδη, άλλωστε, η συγκεκριμένη εταιρεία κατέχει το 4,87% της ΕΥΑΘ και ένα μικρότερο ποσοστό της ΕΥΔΑΠ.

Το νερό, από ζωτικός φυσικός πόρος, από κοινωνικό αγαθό, μετατρέπεται, όχι μόνο στη χώρα μας μα και διεθνώς, σε εμπόρευμα. Το κεφάλαιο αντλεί τεράστια κέρδη απ' αυτό, όπως και συνολικά από το φυσικό περιβάλλον, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμη πεδίο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας. Η κατακόρυφη αύξηση στα τέλη παροχής νερού, για παράδειγμα, όπως παρατηρείται και στη χώρα μας, είναι το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο για τις συνέπειες που έχει η ιδιωτικοποίησή του. Και, φυσικά, ό,τι συνεπάγεται κέρδη για τις πολυεθνικές, σημαίνει μεγαλύτερα χαράτσια για τους εργαζόμενους.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας ο ένας τους νόμους του άλλου - και επεκτείνοντάς τους, όπου απαιτούν τα μονοπωλιακά συμφέροντα - υλοποιώντας πιστά την πολιτική που συναποφάσισαν στις Βρυξέλλες, έχουν ανοίξει διάπλατα τις «κάνουλες», για την οριστική παράδοση των υδάτινων πόρων της χώρας, στους ιδιώτες καπιταλιστές. Και, μάλιστα, με τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι, να πληρώνουν πάντα τα σπασμένα. Ετσι, η μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ το 1999, με τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, η οποία αποτέλεσε και την αρχή για την ασφυκτική πίεση από τα μονοπώλια, άνοιξε το δρόμο. Η «μητρική» ΕΥΔΑΠ, «έσπασε» στην ΕΥΔΑΠ Παγίων και στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ, με την πρώτη, που είναι αμιγώς κρατική, να είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίζει για πάντα νερό στη δεύτερη. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν, μέσω της φορολογίας τους, για να τροφοδοτείται με γρήγορα και εύκολα κέρδη η Ανώνυμη Εταιρεία. Αλλο παράδειγμα είναι ότι η ΕΥΑΘ προχώρησε σε αυξήσεις μέχρι και 33% για το 2007, κλιμακούμενες μάλιστα μέχρι και το 2011...

Και ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονται στο ποιος θα ξεπουλήσει στα μονοπώλια το νερό, το συμφέρον των εργαζομένων βρίσκεται σε άλλη κατεύθυνση. Η θέση του ΚΚΕ, να γίνει το νερό κοινωνική ιδιοκτησία, στις σύγχρονες συνθήκες δεν είναι απλά ένα ακόμη αίτημα, αλλά μια αναγκαιότητα. Η ανάγκη να σταματήσουν να υπάρχουν ιδιωτικά δίκτυα ύδρευσης και να πληρώνει ο λαός πανάκριβα το νερό, η επεξεργασία ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά στην έρευνα, στη χρήση, στην προστασία και στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της επικράτειας και κατά υδατικό διαμέρισμα, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης και την ένταξή τους σε κρατικό τομέα ύδρευσης που θα έχει την ευθύνη διαχείρισης όλων των υδατικών πόρων, εγγυάται πως οι «στρόφιγγες» για τις πολυεθνικές θα κλείσουν. Οτι το νερό, θα πάψει να αποτελεί ένα ακόμη μέσο κερδοσκοπίας...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Περί σκανδάλων...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΧΙ, ΤΑ «ΕΘΙΜΑ» ΤΗΣ Ιαπωνίας δεν πρόκειται ποτέ να βρουν έδαφος και να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Γι' αυτά με τις αυτοκτονίες υπουργών και ανώτατων στελεχών του Δημοσίου μιλάμε.

Αν κάθε φορά που διασπαθιζόταν δημόσιο χρήμα στην Ελλάδα είχαμε και αυτοκτονίες των αρμοδίων, τότε ...κυβερνήσεις ολόκληρες θα έπρεπε να πηδάνε από την Ακρόπολη εδώ και δεκαετίες.

Ειδικά, μάλιστα, για το θέμα των αποθεματικών των Ταμείων (που συνεχίζει να απασχολεί), τότε μάλλον θα έπρεπε να είχαν ακολουθήσει αυτόν το δρόμο όλες οι κυβερνήσεις από το 1950 και μετά.

Σε αυτή τη χώρα, αντιθέτως, έχει αποδειχθεί πως η συμμετοχή σε ένα σκάνδαλο μπορεί να οδηγήσει κάποιον ή κάποιους σε πολιτικό «Βατερλό», μπορεί, όμως, και να απογειώσει πολιτικές καριέρες. Αναλόγως, τι θέλουν συγκεκριμένα συμφέροντα...

ΩΡΑΙΑ ΘΕΣΗ πήρε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Κάλεσε το Ισραήλ ...να δείξει αυτοσυγκράτηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον των Παλαιστινίων.

Δηλαδή, προτείναμε σε μια πολεμική μηχανή δισεκατομμυρίων δολαρίων (τα περισσότερα προερχόμενα από τις ΗΠΑ), που επί δεκαετίες δολοφονεί αμάχους, εισβάλλει σε ξένα εδάφη και υποδαυλίζει την ένταση, να είναι ...λίγο πιο ευγενική.

Δεν τους λέμε, δηλαδή, ότι δεν έχουν δίκιο (η, ακόμη καλύτερα, ότι προκαλούν κάθε λαό σε αυτόν τον πλανήτη με τις πρακτικές τους). Αντιθέτως, τους συμβουλεύουμε να συγκρατήσουν τις αντιδράσεις τους, αν και τους κατανοούμε.

Εάν το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι αυτή η στάση εκφράζει έστω και κατ' ελάχιστο την άποψη του ελληνικού λαού, τότε είναι μακριά νυχτωμένο. Ομως, το τελευταίο που θέλει να εκφράσει, όπως φαίνεται, είναι η γνώμη του λαού.


Γρηγοριάδης Κώστας

Προετοιμάζουν το επόμενο έγκλημα

Γρηγοριάδης Κώστας

Μόνο τυχαία, φυσικά, δεν ήταν η ένοχη σιωπή της κυβέρνησης για το έγκλημα στο Λούσιο ποταμό. Οι «συναρμόδιοι» υπουργοί κατάπιαν τη γλώσσα τους και ο πρωθυπουργός ούτε καν συλλυπητήριο στους συγγενείς των θυμάτων δεν έστειλε. Η εξήγηση είναι απλή. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προκάτοχός της, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σε τέτοιες τραγωδίες και ούτε λίγο ούτε πολύ μετακυλίουν σε τελική ανάλυση τις ευθύνες στις πλάτες των ίδιων των θυμάτων «που δεν πρόσεχαν»! Αυτή ήταν και η λογική των πράσινων προκατόχων τους που όλα τα απέδιδαν στα «ακραία καιρικά φαινόμενα», όταν επρόκειτο για φυσικές καταστροφές ή στην «κακιά στιγμή» όταν δεκάδες άνθρωποι πνίγονταν με το «Σαμίνα» ή δεκάδες μαθητές άφηναν την τελευταία τους πνοή στα Τέμπη. Ετσι και τώρα, στην περίπτωση του Λούσιου η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποσείσει από πάνω της τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες καθώς έχει αφήσει τα πάντα στις δυνάμεις της αγοράς, χωρίς στη συγκεκριμένη περίπτωση να θέσει καν το λεγόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, που συνήθως αποτελεί το άλλοθι για τα μετέπειτα εγκλήματα. Ενα είναι βέβαιο: Οτι αυτή η πολιτική στάση των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων - που τα ρίχνει όλα στην «ατομική ευθύνη» για να απαλλάξουν την εγκληματική πολιτική τους - οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα επόμενα εγκλήματα και σε νέες εκατόμβες αθώων θυμάτων.

Ενεργός γήρανση ... μέχρι τον τάφο

Τη λήψη αποφάσεων για την «ενεργό γήρανση», που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου, στο σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας και Εργασίας - αποφάσεις που θα ενσωματωθούν και στο εθνικό Δίκαιο - προανήγγειλε χτες ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Ο υφυπουργός, μιλώντας σε ημερίδα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κοινωνική Αρωγή Ελλάδος» για την τρίτη ηλικία, στην οποία συμμετείχε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είπε ότι αναμένονται αποφάσεις που ...κρίνονται απαραίτητες, γιατί στην Ευρώπη και την Ελλάδα αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης, ενώ υπάρχει επιπρόσθετα και το πρόβλημα του Δημογραφικού.

Πρόκειται για την προαναγγελία νέων μέτρων για την αύξηση των ορίων ηλικίας εργασίας, την κατάργηση της λεγόμενης «πρόωρης» συνταξιοδότησης και άλλων ασφαλιστικών δικαιωμάτων και για τη γενικευμένη εφαρμογή των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Στην ημερίδα, όπου, μεταξύ άλλων, γινόταν διαφήμιση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται γύρω από τους ηλικιωμένους και ιδιωτικών επιχειρήσεων, ακούστηκαν και διάφορες εκδοχές για την εθελοντική δράση των ηλικιωμένων. Οπου οι ηλικιωμένοι θα κάνουν τους ξεναγούς σε μουσεία, θα βοηθούν στη μελέτη τους παιδιά των ολοήμερων σχολείων, θα παραδίδουν μαθήματα κηπουρικής και άλλα ...ρηξικέλευθα!

Ευγενική χορηγία...

Στην αρθρογραφία του «Ρ» τα τελευταία χρόνια έχει καταγγελθεί πολλές φορές και με τεκμηριωμένα στοιχεία η πολιτική δυσφήμισης και απαξίωσης του ομίλου της «Ολυμπιακής», που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παλιότερα και της ΝΔ σήμερα, αποσκοπώντας στο ξεπούλημα του ομίλου. Μια πολιτική, φυσικά, που, εκτός των άλλων, ήταν και προς όφελος των ανταγωνιστών της «Ολυμπιακής». Και πάνω που νομίζαμε ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες είχαν εξαντλήσει κάθε μέσο δυσφήμισης του ομίλου, ήρθε η καταγγελία των τεσσάρων τεχνικών ενώσεων της ΟΑ ότι η ίδια η «Ολυμπιακή» διαφημίζει στις πτήσεις της την ανταγωνίστρια εταιρεία «Aegean»! Το απίστευτο κι όμως αληθινό συμβάν έγινε σε πτήση της ΟΑ προς Γιοχάνεσμπουργκ. Κατά την προβολή βίντεο, οι επιβάτες διάβασαν στο τέλος έκπληκτοι ότι χορηγός του ντοκιμαντέρ που είδαν είναι η εταιρεία «Aegean» και ότι «Aegean» σημαίνει «Ασφάλεια - πολιτισμός». Τα σχόλια περιττεύουν...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με τη δύναμη και της ψήφου

Από την έκβαση της επικείμενης εκλογικής μάχης θα καθοριστεί σε ένα μεγάλο βαθμό αν την επαύριο η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, το εργατικό και λαϊκό κίνημα της χώρας, θα έχουν κατακτήσει καλύτερες θέσεις και ανακτήσει έδαφος χαμένο στον ασίγαστο πόλεμο με το μεγάλο κεφάλαιο και τις δυνάμεις που το εκπροσωπούν. Πρόκειται για μια μάχη, κρίσιμη ωστόσο για το παρόν και το μέλλον, που μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει το πέρασμα του λαού στην αντεπίθεση, για την υπεράσπιση των συμφερόντων του, την απόσπαση κατακτήσεων.

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνο αν ο λαός με την ψήφο του βάλει σοβαρά εμπόδια στη δικομματική εναλλαγή. Να αναδειχτούν αδύναμη κυβέρνηση, αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση. Σ' αυτές τις εκλογές δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους του μόχθου να τιμωρήσουν πολιτικά αυτούς που ευθύνονται για τα προβλήματά τους, τιμωρία που θα είναι ολοκληρωμένη στο βαθμό που συνοδευτεί με αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Και να το κάνουν με τη συνείδηση ότι τα προβλήματα είναι κοινά για εργάτες και αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, νέους και γυναίκες, απορρέουν από την κοινή στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δεν οφείλουν την ύπαρξή τους ούτε στο ήθος του ενός ούτε στο ύφος του άλλου, ούτε στις διαχειριστικές τους ικανότητες.

Επειτα από τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ, η εμπειρία αποδεικνύει πλέον αυτό που ενστικτωδώς οι άνθρωποι του μόχθου αντιλαμβάνονται, ότι αυτά τα κόμματα έχουν κοινή γραμμή πλεύσης σε ρότα εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και υπονόμευσης των λαϊκών συμφερόντων. Αυτή η κοινή γραμμή πρέπει να καταδικαστεί στις εκλογές, με την ψήφο του ο λαός να τοποθετήσει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική αυτών των δύο κομμάτων, να την ανακόψει. Να προκαλέσει κλυδωνισμούς στους πολιτικούς στυλοβάτες του μεγάλου κεφαλαίου.

Την επόμενη μέρα των εκλογών μπορεί να πνεύσει για τον λαό και το κίνημά του ένας αέρας αισιοδοξίας και ελπίδας. Αρκεί να προσέλθει στις κάλπες αξιοποιώντας την ίδια του την εμπειρία από την οποία προκύπτει ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλληλοσυμπληρώνονται στην άσκηση μιας πολιτικής βαθιά αντιλαϊκής. Κανένα από τα δύο δε θα μπορούσε χωρίς τη στήριξη του άλλου να προχωρά και να βαθαίνει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Να παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα που επιτάσσουν οι σύγχρονες ανάγκες της πλουτοκρατίας, πετσοκόβοντας τα λαϊκά δικαιώματα σε όλους τους τομείς, στην παιδεία και την υγεία, στην πλήρη δουλιά με αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συντάξεις, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό κλπ.

Ακόμα και η μεταξύ τους αντιπαράθεση προσφέρεται για να βγουν συμπεράσματα αφού δεν αγγίζει ούτε στο ελάχιστο το περιεχόμενο της εφαρμοζόμενης πολιτικής που τους δεσμεύει και τους δύο γιατί είναι αυτή η πολιτική που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του κεφαλαίου το οποίο και εκφράζουν. Ο καθένας διεκδικεί για τον εαυτό του την πρωτοκαθεδρία, τα ηνία της κυβερνητικής εξουσίας για να συνεχίσει από 'κει που σταμάτησε ο προηγούμενος.

Ας τους σταματήσουμε. Με ψήφο στο ΚΚΕ, με όξυνση της πάλης που να δρομολογήσει θετικές εξελίξεις για το λαό, να σπάσει τη δικομματική παγίδα, απελευθερώνοντας την τεράστια λαϊκή δύναμη που βρίσκεται εκεί εγκλωβισμένη.

Δεν τους γλιτώνουν τα παραμύθια

Οι προσπάθειες διαγραφής ή ξαναγραψίματος της Ιστορίας, κυρίως όταν αφορά την πρόσφατη ιστορία των λαών της Ευρώπης και την υπόθεση της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, στοχεύουν άμεσα στη στρέβλωση της αλήθειας και άρα στον εκμαυλισμό των συνειδήσεων. Ταυτόχρονα, υποδηλώνουν τους φόβους και τις ανασφάλειες όλων των εκπροσώπων του ιμπεριαλισμού. Εκείνων δηλαδή που συμμετέχουν ενεργά στο σημερινό έγκλημα. Εκείνων, που ξέρουν πως μόνο με το ψέμα, τη συκοφαντία, τις δολοφονίες, τις επεμβάσεις, την τρομοκρατία και την εκμετάλλευση μπορούν να διατηρήσουν και να διαιωνίσουν το άρρωστο σύστημα που πεθαίνει. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και το αφιέρωμα της κυριακάτικης «Καθημερινής», που καταλαμβάνει πέντε ολόκληρες σελίδες του ένθετου περιοδικού «Κ», με τίτλο «Τα θύματα του Στάλιν έχουν πρόσωπο». Το συγκεκριμένο αφιέρωμα αποτελεί αναπαραγωγή ενός προϊόντος μιας ακόμη διεθνούς αντικομμουνιστικής - αντισοσιαλιστικής εκστρατείας που εξελίσσεται σε Μόσχα, Λονδίνο, Βερολίνο και Μαδρίτη. Οι στοχεύσεις είναι προφανείς, εξάλλου δεν κρύβονται στο σχετικό κείμενο. Με κυνισμό ομολογείται η προσπάθεια «με στόχο την πλήρη απαξίωση του υπαρκτού σοσιαλισμού» αλλά και οι κίνδυνοι που σηματοδοτεί η «νοσταλγία που παρατηρείται στη Ρωσία προς το κομμουνιστικό παρελθόν ακόμη και προς τον ίδιο το Στάλιν». Οπως όμως δεν ξεγράφεται η πραγματική ιστορία έτσι δεν ξεγράφεται και η πραγματικότητα του καπιταλισμού σήμερα όπως τη βιώνουν οι λαοί τόσο στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν τους γλιτώνουν λοιπόν τα παραμύθια...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org