Τετάρτη 30 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επεκτείνεται ο πόλεμος

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Αλλη μια απώλεια προστέθηκε στις δεκάδες φετινές των δυνάμεων κατοχής του Αφγανιστάν: το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης του έχασε τη ζωή του από «ενέργεια του εχθρού» στη νότια επαρχία Χελμάντ. Επίσης στο νότιο Αφγανιστάν, μετά από δεκάωρη μάχη, οι δυνάμεις κατοχής υπό τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν «24 μαχητές», ωστόσο χωρικοί είπαν πως ανάμεσα στα θύματα είναι τουλάχιστον επτά άμαχοι. Ενώ ενέδρα των Ταλιμπάν είχε ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο έξι Αφγανοί της (δοσιλογικής) αστυνομίας στην Πάκτικα.

Αλλά και στο συνήθως «ήσυχο» βόρειο Αφγανιστάν, χτες μαίνονταν συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς του διαβόητου Ουζμπέκου-Αφγανού πολέμαρχου Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ (στελέχους της κυβέρνησης Καρζάι) και του τοπικού κυβερνήτη-πολέμαρχου Τζούμα Χαν Χαμντάρντ, καθώς και άνδρες της αστυνομίας που ενεπλάκησαν σε σφοδρότατες συγκρούσεις με αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και δεκάδες να τραυματιστούν.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χτες στην Οτάβα, πάνω από το 50% των Αφγανών του νότου πιστεύουν ότι οι Ταλιμπάν θα νικήσουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Τέλος, νέος απολογισμός του ΟΗΕ για το 2007 μέχρι στιγμής κάνει λόγο για 380 άμαχους νεκρούς. Ο Οργανισμός απηύθυνε έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές να προστατεύουν τους αμάχους.

Στο Πακιστάν, όπου διαπιστώνεται μια προϊούσα «ταλιμπανοποίηση» στα αυτόνομα εδάφη των φυλών, ένας αξιωματικός του στρατού και τέσσερις Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε μάχες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ