Πέμπτη 5 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κόντρες ενόψει προεδρικών εκλογών

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η πιθανότερη ημερομηνία ανακοίνωσης του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης για την προεδρία, σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Turkish Daily News, είναι η 18η Απρίλη. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε, προφανώς για να δώσει την εντύπωση ότι ο ίδιος δε θα είναι υποψήφιος: «Πραγματικός στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της χώρας μας χωρίς εντάσεις». Είναι γεγονός ότι η πιθανότητα υποψηφιότητας αποτελεί κόκκινο πανί για τους στρατηγούς και λοιπούς υπερασπιστές του «κοσμικού καθεστώτος» της χώρας.

Η τελευταία συνεδρίαση του - πανίσχυρου - Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (ΣΕΑ) υπό το σημερινό πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ θα γίνει στα μέσα του τρέχοντος μηνός, πριν εγκαταλείψει το θώκο περί τα μέσα Μάη.

Στο μεταξύ, η κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός Ερντογάν στο CHP προκάλεσε την έκρηξη του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε το κόμμα που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ «αμφιβόλου πολιτικής ποιότητας». Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ απάντησε με προσβλητικές εκφράσεις: Ο Ερντογάν, είπε, δεν πρέπει να διανοείται να λέει τέτοια πράγματα. «Να πας να πλύνεις το στόμα σου, να πλύνεις και τα δόντια σου!», φώναξε. Και συμπλήρωσε απειλητικά: «Ακου τη συμβουλή μου: μη θέσεις υποψηφιότητα για πρόεδρος! Μην το κάνεις».

Ευρωπαϊκές πιέσεις

Με απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε παράνομη απόφαση επιβολής πειθαρχικής ποινής σε βάρος δημόσιου λειτουργού και μέλους του KESK (εργατικής συνομοσπονδίας) που είχε λάβει μέρος σε διαδήλωση το Σεπτέμβρη του 2002 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση μισθών που είχε επιβάλει η κυβέρνηση στον δημόσιο τομέα. Σημειώνεται ότι άλλοι τουλάχιστον δημόσιοι υπάλληλοι διώκονται πειθαρχικά για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις στη γείτονα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ