Associated Press |
Από τη χτεσινή εισβολή στην Τζενίν |
Με επαναβεβαίωση της συναίνεσης όλων των αραβικών ηγεσιών στην προώθηση του σαουδαραβικού σχεδίου ειρήνευσης με το Ισραήλ και με έκκληση για «τερματισμό της κούρσας εξοπλισμών ιδιαίτερα με όπλα μαζικής καταστροφής στην περιοχή», αλλά και με «αναγνώριση του δικαιώματος κάθε χώρας σε ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα» ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. Δεν έλειψαν, όμως, οι «παράπλευρες απώλειες».
Η εναρκτήρια ομιλίας του οικοδεσπότη Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλάχ, που μίλησε για «ξένη κατοχή στο Ιράκ που στερείται νομιμοποίησης» και για «ξένες, προς την περιοχή, δυνάμεις που επιδιώκουν να χαράξουν το μέλλον της», προκάλεσε την αντίδραση της Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, εξέφρασε «έκπληξη» και συμπλήρωσε ότι θα «ζητηθούν εξηγήσεις» από την «καλή σύμμαχο», καθώς οι ΗΠΑ «φυσικά δε συμφωνούν με αυτήν την εκτίμηση, αλλά ίσως οφείλεται σε παρερμηνεία ή αλλοίωση». Αναστάτωση στις ΗΠΑ, αναμφιβόλως, προκάλεσε και η δήλωση του Ιρακινού Προέδρου Ταλαμπανί, ο οποίος, χωρίς να αναφέρει τις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι «η επιχείρηση για την ιρακινή απελευθέρωση έχει μετατραπεί σε μια κατοχή με σοβαρότατες συνέπειες για το Ιράκ»!
Διαβάζοντας το τελικό ανακοινωθέν, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τόνισε ότι «ο αραβικός κόσμος τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης και συνολικής ειρήνης με το Ισραήλ που θα βασίζεται στην αρχή της ανταλλαγής γης για την ειρήνη». Η σύνοδος αποφάσισε, επίσης, έναρξη τακτικών επαφών με το Ισραήλ που θα τις αναλάβουν ομάδες εργασίες, η σύνθεση των οποίων θα αποφασιστεί στο εγγύς μέλλον.
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος κάλεσε το Ισραήλ να «αποδεχτεί το αραβικό σχέδιο για να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία», ενώ ο Ιορδανός μονάρχης δήλωνε ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στον κύκλο της βίας και του μίσους ή σε μια βιώσιμη δίκαιη ειρήνη». Το ανακοινωθέν καλεί τις ΗΠΑ και την ΕΕ να «προσεγγίσουν το Ισραήλ για να αποδεχτεί το σχέδιο».
Οι πρώτες ισραηλινές αντιδράσεις, πάντως, ήταν μάλλον επιφυλακτικές. Το Τελ Αβίβ δεν απέρριψε εξαρχής την πρόταση, όπως είχε πράξει το 2002 όταν πρωτοδιατυπώθηκε, αλλά αρκέστηκε να τη χαρακτηρίσει «ενδιαφέρουσα», αφήνοντας τα περαιτέρω «σε προσεκτική μελέτη». Ταυτόχρονα χτες έγινε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν, όπου δολοφονήθηκε ένας Παλαιστίνιος.