ΜΟΣΧΑ.--
Εκκληση προς τους συμμετέχοντες στην αραβική Σύνοδο Κορυφής στο Ριάντ απεύθυνε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, να προσδιοριστεί μία ακριβής ημερομηνία για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, προκειμένου να αποφευχθεί ένας «εμφύλιος πόλεμος» και η αποσύνθεση της χώρας. Στο γράμμα - έκκλησή του ο Ρώσος Πρόεδρος απέδωσε σημασία «στη συνεισφορά του αραβικού κόσμου στο κτίσιμο μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης και τη διπλωματική αποκατάσταση της κρίσης». Ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε ενάντια στην «πολιτική της μονομερή χρήσης της βίας και την πρόθεση να μονοπωληθεί η αποκατάσταση της κρίσης», ασκώντας έτσι μια συγκαλυμμένη κριτική προς τις ΗΠΑ.
Σε μια επισκόπηση της εξωτερικής πολιτικής που δόθηκε στις αρχές της εβδομάδας στη δημοσιότητα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ενάντια σε μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει έναν «πόλεμο πολιτισμών». Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαναβεβαίωσε το κάλεσμα της Ρωσίας για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης.
Στο μεταξύ, το θέμα της εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Ευρώπη ήταν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνδιάλεξης ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι το συγκεκριμένο σύστημα δε στρέφεται ενάντια στη Ρωσία και του πρότεινε να εξετάσουν μαζί το θέμα.
Παράλληλα, ο στρατηγός Πάτρι Ο' Ράιλι, υποδιοικητής της Υπηρεσίας Πυραυλικής Αμυνας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χτες ότι η Ρωσία θα προσκληθεί στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Απρίλη για να μελετήσει λεπτομερώς το αμερικανικό σχέδιο.
Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, υποστήριξε χτες ότι οποιαδήποτε πιθανή απόφαση των χωρών - μελών της ΕΕ να συμμετάσχουν στα αμερικανικά σχέδια, δε θα πρέπει αποτελέσει απειλή στην ασφάλεια της ΕΕ και πρόσθεσε ότι μια τέτοια εγκατάσταση μπορεί να «επηρεάσει τις σχέσεις μας με τρίτες χώρες, όπως με τη Ρωσία».