Πέμπτη 10 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Ποτέ πια Χιροσίμα - Ποτέ πια πόλεμος»!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πικετοφορία της ΕΔΥΕΘ για τα 55 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα

«Οι ίδιοι δολοφόνοι σήμερα και χτες - είναι οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές». Αυτό ήταν ένα από τα συνθήματα των φιλειρηνικών πολιτών της Θεσσαλονίκης, που συγκεντρώθηκαν χτες το βράδυ στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 55 χρόνων από τον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Οπως τόνισαν οι οργανωτές, οι εκδηλώσεις αυτές, που γίνονται από τις επιτροπές ειρήνης της χώρας μας, σκοπό έχουν να τιμηθούν τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα και να καταγγελθεί το διαρκές έγκλημα πολέμου κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξαν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές.

Στη διάρκεια της πικετοφορίας προς το αμερικανικό προξενείο που ακολούθησε, οι διαδηλωτές ζήτησαν να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές και αμερικανικές βάσεις και να μην υπάρχουν πυρηνικά όπλα στη χώρα. Στην κορυφή της πορείας, μέλη της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη κρατούσαν πανό, που έγραφαν «Ποτέ πια Χιροσίμα - Ναγκασάκι, ποτέ πια πόλεμος» και «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια». Τα μέλη της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ θυροκόλλησαν στην είσοδο του αμερικανικού προξενείου το ψήφισμα της συγκέντρωσης, με το οποίο καταδικάζεται η ιμπεριαλιστική νέα τάξη και ζητείται από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς να αποχωρήσουν από τα Βαλκάνια.

Οπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μιχάλης Σπυριδάκης, η θηριωδία αυτή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού θα μείνει στην ιστορία ως το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρχε κανένας ουσιαστικός στρατιωτικός λόγος να διατάξει η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία των ΗΠΑ το βομβαρδισμό με ατομική βόμβα των δύο μαρτυρικών ιαπωνικών πόλεων. «Το έκαναν και τότε για να τρομοκρατήσουν τους λαούς», υπογράμμισε.

Δυστυχώς, η πυρηνική απειλή παραμονεύει, συνέχισε ο ομιλητής, προσθέτοντας ότι σκηνές φρίκης επανελήφθησαν από τους ΝΑΤΟικούς και πολύ πρόσφατα στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, με άλλες μεθόδους βέβαια. Οι ίδιες απειλές κατά της ζωής και της ειρήνης συνεχίζουν να υπάρχουν από την ηγεμονική φιλοπόλεμη πολιτική των ίδιων δυνάμεων, σημείωσε. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην ανάγκη αντίστασης των λαών της περιοχής μας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια που προωθούν στην περιοχή των Βαλκανίων οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Τα σχέδια αυτά υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, είπε.

Στην εκδήλωση παρών ήταν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ πήραν μέρος και εκπρόσωποι δεκάδων σωματείων και φορέων της πόλης, ο γγ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης, ο πρόεδρος της Α` ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Θ. Κρουστάλης κ.ά.

Στις Σέρρες

Εκδήλωση για να τιμηθούν τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι έγινε χθες το βράδυ και στις Σέρρες. Οπως τόνισε στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Σερρών Γιώργος Μπουσμπούκης, για να τιμηθούν εκείνα τα θύματα, θα πρέπει να καταδικάσουμε τα φοβερά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών και να απαιτήσουμε τη ριζική κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων.

Η εκδήλωση περιλάμβανε συναυλία από μουσικό συγκρότημα με τραγούδια για την ειρήνη, ενώ λειτούργησε και έκθεση βιβλίου με φιλειρηνικό περιεχόμενο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ αυτό το ιμπεριαλιστικό έγκλημα (2022-08-10 00:00:00.0)
«Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια» (2009-08-07 00:00:00.0)
«Ποτέ ξανά...» (2001-08-12 00:00:00.0)
Αντίσταση και πάλη (2001-08-07 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κάλεσμα (2000-08-08 00:00:00.0)
Ποτέ πια Χιροσίμα (1998-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ