Πέμπτη 10 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο ... «φίλος» κ. Τζεμ

Εμβριθέστατες αναλύσεις στον Τύπο - με αφορμή κυρίως το άρθρο του Ι. Τζεμ στη «Λα Στάμπα» - επιχειρούν να εξηγήσουν το «γιατί» ο ...φίλος Ισμαΐλ έθεσε, μεταξύ άλλων, ως όρο (!) ελληνοτουρκικής εξομάλυνσης την πρόοδο που απαιτεί (!) να επιδείξει η Ελλάδα σε ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων!!!

Στα ίδια δημοσιεύματα, που δεν ενοχλούνται καθόλου, που «εκεί που μας χρωστούσανε, μας ζητάνε και το βόδι», οι θιασώτες της πολιτικής του Ελσίνκι προσπερνούν (με ταχύτητα ...τουρκικού ΝΑΤΟικού καταδρομικού, που προσγειώνεται στην Αγχίαλο) το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός έθεσε, με ύφος ...Ιμίων, ζητήματα που άπτονται των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και χρησιμοποίησε όλες τις προδιαγραφές της «διπλωματίας του Αττίλα», δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν κάνει ούτε βήμα πίσω από τη γραμμή της εισβολής και της κατοχής της Κύπρου.

Η καταγραφή της επιθετικής τακτικής της Αγκυρας(δηλώσεις Τζεμ, τακτική Ντενκτάς στο Κυπριακό, προώθηση των δυνάμεων κατοχής στα Στροβίλια), θα περίμενε κανείς ότι - τουλάχιστον - θα προβλημάτιζε τους Ελληνες κυβερνώντες ή, έστω για τα μάτια του κόσμου, θα προκαλούσε μια εκ μέρους τους αντίδραση, που δε θα περιοριζόταν σε κάποια τυπική ανακοίνωση (όπως του Δ. Ρέππα), αλλά θα έθετε, έστω για την «τιμή των όπλων», το ζήτημα της επανεξέτασης της γραμμής του Ελσίνκι.

Αντ' αυτού, η κυβέρνηση κινείται στην ακόλουθη τακτική: «Ο,τι κι αν λέει ο Τζεμ, ό,τι κι αν κάνει ο Ντενκτάς, εμείς δε θα παρασυρθούμε (!) και θα συνεχίσουμε την πολιτική του Ελσίνκι»!

Τότε ακριβώς αρχίζουν - κυρίως από συνεργάτες του Κ. Σημίτη, που ασφαλώς μεταφέρουν τις θέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού - να ακούγονται εκείνοι οι απίστευτης ρηχότητας ισχυρισμοί και οι εξίσου απίθανης ...ευφυίας εκτιμήσεις, με τις οποίες οι κυβερνώντες επιχειρούν, όχι να αντιδράσουν απέναντι στην τουρκική πολιτική, αλλά να τη δικαιολογήσουν (!), αφού αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να δικαιολογήσουν, τελικά, τη δική τους δουλεία. Μια δουλεία με ευρωατλαντική «ούγια», που υπαγορεύεται από την αποδοχή και τη συμμετοχή τους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα εξάρτησης, το οποίο συνεπάγεται συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ετσι, μεταξύ άλλων, ακούγεται ότι δεν πρέπει να παίρνουμε τοις μετρητοίς τις τοποθετήσεις Τζεμ, διότι, όπως ισχυρίζεται η συγκεκριμένη «εκσυγχρονιστική» σχολή, ο Ισμαΐλ δεν έπαψε να είναι ...φίλος του Γ. Παπανδρέου (και οι δυο μαζί, της Ολμπράιτ) και, επομένως, οι λόγοι που εσχάτως λέει και καμιά κουβέντα παραπάνω είναι «δευτερεύοντες»! Ποιοι είναι, όμως, αυτοί οι λόγοι; Ιδού: Αφ' ενός ότι ο Γιλμάζ, ο «σκληρός» έναντι της Ελλάδας, έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Τουρκία και, αφ' ετέρου, ότι το πανίσχυρο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε τις προτάσεις του Τζεμ και τώρα εκείνος είναι υποχρεωμένος να διαφυλάξει το πολιτικό του μέλλον...

Μα, καλοί μας «αναλυτές», τα παραπάνω, που εσείς τα εμφανίζετε σαν αποδείξεις αθωότητας του Τζεμ και τα πλασάρετε σαν επιχείρημα υπέρ της «ανάγκης» να συνεχιστεί απαρέγκλιτα η πολιτική του Ελσίνκι, αποτελούν τους βασικούς λόγους, για τους οποίους θα έπρεπε η κυβέρνηση να αλλάξει γραμμή πλεύσης αυτή τη στιγμή! Διότι, τι να την κάνεις τη ...φιλία του Τζεμ, όταν έχεις απέναντί σου την «έχθρα» του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας; Τελικά, το ζήτημα είναι οι λόγοι που ωθούν τον «καλοκάγαθο» Τζεμ να προσαρμόζεται (και στη φρασεολογία του) στην πολιτική του τουρκικού κατεστημένου, ή η πολιτική του τουρκικού κατεστημένου, αυτή καθ' αυτή; Τι είναι δευτερεύον; Οτι η Τουρκία έχει μια συγκεκριμένη πολιτική, την οποία ακολουθεί πιστά και απαρέγκλιτα, ή ότι ο Τζεμ έχει ...καλό χαρακτήρα;

Η απάντηση είναι προφανής. Μόνο που οι κυβερνώντες δε θα τη δώσουν ποτέ. Γιατί η δική τους εξωτερική πολιτική ένα μόνο «χαρακτήρα» ...σέβεται: Το «χαρακτήρα» των υποδείξεων των Βρυξελλών και της Ν. Υόρκης.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ