Κυριακή 12 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
«Ποτέ ξανά... »

Η θύμηση των αποφράδων εκείνων ημερών της 6ης και 9ης του Αυγούστου 1945 στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι φέρνει στο νου το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου κατά της ανθρωπότητας. Εκτός από τον αυτούσιο χαρακτήρα του ως τέτοιου, επιβεβαιώνεται κι από το γεγονός ότι η τότε ιαπωνική κυβέρνηση βρισκόταν ήδη σε μυστικές διαπραγματεύσεις για μια όσο το δυνατόν αξιοπρεπή παράδοση. Το έγκλημα αυτό δε θα μπορούσε να ξεχαστεί κι αν ακόμη όλοι οι διάβολοι κι οι τρίβολοι έκαναν κοινή εκστρατεία.

Οι ζώντες ακόμη Χιμπακούσα κι οι συνεχιζόμενες τερατογενέσεις τέταρτης γενεάς αποτελούν τη ζωντανή παρουσία των συνεπειών ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ακόμη κι η τερατώδης αυτή συνέπεια θα μπορούσε, ίσως, να γλυκάνει στη ροή του πανδαμάτορος χρόνου. Αυτό δεν μπόρεσε να γίνει διότι η εγκληματική αυτή ενέργεια του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ δεν επέφερε καταστροφή μόνο στον τότε παρόντα χρόνο που έγινε. Αποτέλεσε, ταυτόχρονα, την αρχή μιας νέας τυραννίας στη μετέπειτα βασανιστική πορεία του ανθρώπου.

Είναι αυτή που ζήσαμε και ζούμε σε δυο μετεξελικτικές φάσεις μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Οι δυο αμερικανικές ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία ήταν το έναυσμα στο ξέφρενο κυνήγι των πυρηνικών εξοπλισμών, που κατέληξε στην αποκαλούμενη «ισορροπία του τρόμου». Το κυνήγι της ισορροπίας κατέληξε με τη σειρά του στην εσωτερική αιμορραγία και τελική διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Ολα μαζί οδήγησαν στην τωρινή διεθνή ιμπεριαλιστική κρίση μιας ανεξέλεγκτης υπερεθνικής εξουσίας του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού. Το πιο ζοφερό για την πορεία της ανθρωπότητας είναι ότι ούτε κι οι εξουσιάζοντες γνωρίζουν πού καταλήγει η ανεξέλεγκτη πολιτική τους στα ζητήματα που αγγίζουν τις δομές της εξουσίας τους. Απλά παραγγέλλουν πιθανά σενάρια κι αυτοσχεδιάζουν.

Οταν το 1945 η Ιαπωνία ένιωθε στο κορμί της την έλευση της ανερχόμενης αμερικανικής ατομικής ισχύος, η ανθρωπότητα ζούσε στην ανακούφιση της ελευθερίας από τον κατακτητικό ζυγό του ναζιστικού άξονα, μέλος του οποίου ήταν κι η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Στην έξαρση εκείνων των ημερών και με τα εκατομμύρια των θυμάτων του πολέμου, των μαχών, των βασανιστηρίων και των εκτελέσεων ο άνθρωπος αδυνατούσε να κατανοήσει την ιστορική σημασία του αμερικανικού εγκλήματος στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

Αδυνατούσε να καταλάβει τη σημασία της έλευσης της ατομικής και μετέπειτα πυρηνικής ενέργειας στη «συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα» (Κλαούζεβιτς). Διαφορετικά, στη δίκη της Νυρεμβέργης, δίπλα στους Γερμανούς εγκληματίες πολέμου θα ήταν κι οι Αμερικανοί. Βέβαια, μια τέτοια διαφορετική κατάληξη προϋπέθετε μια διαφορετική πορεία πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου. Προϋπέθετε την ύπαρξη και ενδυνάμωση ενός επαναστατικού εργατικού λαϊκού κινήματος με σοσιαλιστική κατεύθυνση, αυτονομημένου στις δαιδαλώδεις αντιφασιστικές αστικές συμπράξεις. Ενός κινήματος που με ιδεολογική σαφήνεια, πολιτική διαύγεια και οργανωτική αυτοτέλεια θα κατανοούσε τις συμπράξεις μόνο ως μεταβατικό στοιχείο της επαναστατικής διάρκειας στο κέντρο της Ευρώπης για τον σοσιαλιστικό της μετασχηματισμό.

Χωρίς υπερβολή, η σωτηρία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού από μια τραγική γι' αυτόν διεθνή καταδίκη, που θα άλλαζε τον ρου της Ιστορίας, οφείλεται εν πολλοίς στη σωτηρία της αστικής Ευρώπης που ξεπρόβαλλε μέσα από τα ερείπια του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Η ήττα του γερμανικού ναζισμού, η νίκη του αντάρτικου και γενικότερα του αντιστασιακού κινήματος κι η νικηφόρα επέλαση του σοβιετικού στρατού έπεσαν σαν ώριμα φρούτα στην ποδιά μιας εθνικά και κοινωνικά προδοτικής αστικο-ευρωπαϊκής τάξης. Από εκεί και μετά το κίνημα της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης με επικεφαλής τις ΗΠΑ έμπαινε στην ημερήσια διάταξη. Ο ατομικός και μετέπειτα πυρηνικός καπιταλιστικός ιμπεριαλιστικός μιλιταρισμός έγινε ο διάδοχος των καπιταλιστικών μονοπωλίων που άρχισαν να εμφανίζονται από το τέλος του 19ου αιώνα.

Οι πολυεθνικές συμπράξεις αξόνων και μετώπων, που οδήγησαν στους δυο ιμπεριαλιστικούς πολέμους του 20ού αιώνα, άνοιξαν τη λεωφόρο της αυτόνομης μιλιταριστικής οικονομίας του χρηματιστικού κεφαλαίου. Το εβδομηκονταετές σοσιαλιστικό στοίχημα της εργατικής τάξης με τη Σοβιετική Ενωση, πέρα από τις εκτεταμένες δολιχοδρομίες του, υποχρέωσε τον διεθνή καπιταλισμό σε μια χωρίς προηγούμενο αντισοσιαλιστική συσπείρωση. Η ανατροπή της ΕΣΣΔ έδειξε ότι τα πιο ισχυρά τμήματα του διεθνούς κεφαλαίου διατηρούν τη γενική συνοχή τους με τη δημιουργία υπερεθνικών συμπράξεων πάνω από έθνη και λαούς. Η διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση, το διευρυμένο νεο-δογματικό ΝΑΤΟ, ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», η εν υπνώσει Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση κι ό,τι άλλο προκύψει αποτελούν θεσμοθετημένες μορφές μιας υπερεθνικής πλέον κυριαρχίας.

Στίγμα αυτής της θεσμοθετημένης υπερεθνικής λειτουργίας του χρηματιστικού κεφαλαίου είναι ότι μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονα σε κάθε σημείο του πλανήτη με κάθε μορφή που επιλέγει (βιομηχανικό, εμπορικό, εφοπλιστικό, τραπεζικό, κτηματομεσιτικό, χρηματιστηριακό κλπ., κλπ.). Μόνιμη αιτία των μεταβολών του είναι η παμπάλαια αναζήτηση μεγαλύτερου ποσοστού κέρδους. Με την πείρα των δυο παγκόσμιων πολέμων του 20ού αιώνα οδηγείται στις μιλιταριστικές επενδύσεις. Δημιουργεί το ίδιο τις συνθήκες της μεγαλύτερης κατανάλωσης των προϊόντων του, των όπλων, με τη μέθοδο της υποδαύλισης πολέμων, κρίσεων και της δημιουργίας υπερεθνικών ιμπεριαλιστικών και μιλιταριστικών οργανισμών, ΕΕ, ΝΑΤΟ κλπ. Εδώ, ακριβώς, βρίσκεται το νόημα του ατομικού βομβαρδισμού της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι ως αρχή μιας μακάβριας πορείας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ